در ادامه این مطلب با وانیکس همراه باشید تا شما را با انجمنهای سراسری حمل و نقل در ایران آشنا کرده و برخی از مطالب مرتبط با آن را بازگو کنیم.
انواع سیستمهای حمل و نقل بین المللی و سندیکا چیست
حمل و نقل ریلی
خطوط ریلی نقش کمرنگی درزمینهٔ حمل و نقل دارند زیرا حمل کالا با آنها نسبت به سایر راههای حمل و نقل، زمان زیادی میبرد؛ اما قابلذکر است که با توسعه خطوط راهآهن، پیشرفت چشمگیری درزمینهٔ ی حمل و نقل سراسری خواهیم داشت.
با توجه به امکانات موجود و در حال گسترش خطوط ریلی و بر اساس توافقنامههای منعقده، شرکت راهآهن درزمینهٔ حمل بینالمللی، کلیه خدمات مربوط به حمل انواع کالاهای وارداتی، صادراتی و ترانزیتی را از ایستگاهها و مبادی مرزی کشور به کلیه ایستگاههای راهآهن کشورهای آسیای میانه، روسیه، اکراین، ترکیه، سوریه و عراق و کشورهای حوزه دریایی بالتیک را با تعرفهای مصوب موجود انجام میدهد.
حمل و نقل دریایی
حدود ۹۰ درصد تجارت بینالمللی را در سطح جهانی حمل و نقل دریایی تشکیل میدهد. این نوع حمل و نقل از ابزار اصلی توسعه تجارت و تأمین نیازهای بینالمللی فعالان اقتصادی است؛ اما به دلیل زیاد بودن هزینه حمل و نقل دریایی قیمت تمام شده کالا افزایش میباشد.
حمل و نقل زمینی
حمل و نقلهای زمینی در دو حوزه تقسیم میشوند:
- ۱. حمل و نقل داخلی در محدوده و داخل یک کشور
- ۲. حمل و نقل بینالمللی بین دو یا چند کشور
در حمل زمینی شرایط جوی و جادهای تاثیر زیادی در سرعت عمل، دقت و امنیت حمل کالاهای وارداتی دارند.
حمل و نقل جادهای:
یکی از قدیمیترین راههای حمل بار و کالا، حمل و نقل جادهای میباشد که از نظر سرعت و قیمت، جهت حمل بسیاری از کالاها مناسب است. بهطوریکه سالانه ۶۰۰ میلیون تن کالا از این راه بهصورت داخلی و بینالمللی مبادله میشود.
حمل و نقل هوایی:
یکی از مطمئنترین روشها برای حمل کالا راه هوایی است. اکثراً کالاهای ضروری و فاسد شدنی مثل غذاها از این راه حمل میشوند؛ چون نسبت به بقیه روشها زمان کمتری نیاز دارد. اما به نسبت سایر روشها گرانتر است.
انجمنهای سراسری حمل و نقل یا سندیکا ایران چیست
با همـت و فعالیت سه شرکت حمل و نقل بینالمللی ایرانی، این انجمن در سال ۱۳۴۸ تأسیس گردید. در آن زمان بیشتر تجارت درونمرزی بوده و تعداد کمی از وارداتها و صادراتها بینالمللی بودند. با گذشت زمان و در نتیجه اهمیت تجارت بینالملل، این تجمع صنفی با نام سندیکا فعالیت خود را شروع و در تاریخ ۲۹/۶/۱۳۵۲ به عضویت سازمان جهانی فیاتا پذیرفته شد.
بعد از انقلاب و افزایش تقاضا برای مراودات بینالمللی، تعداد شرکتهای که با خارج تجارت میکردند فزونی گرفت و به تبع آن تعداد اعضاء سندیکا نیز افزایش یافت. با مصوب شدن قوانین جدید برای تشکلهای صنفی، در سال ۱۳۷۴ نام سندیکا به انجمن سراسری شرکتهای حمل و نقل بینالمللی ایران تغییر یافت.
دامنه فعالیت و همکاریهای این انجمن در طول سالها با فراز شیبهای فراوان همراه بوده است اما درهرحال انجمن سراسری حمل و نقل سعی داشته تا با متولیان بخش حمل و نقل و سازمانهای مرتبط با این فعالیتها نهایت همکاری را داشته باشد.
انجمن سراسری حمل و نقل ایران ازجمله انجمنها در سطح جهان است که توانسته در زمینههای مهم و اساسی همچون تضمین حقوق، عوارض گمرکی، مسئولیت مدنی حملکنندگان و حقوق صادرکنندگان بارنامه، پوشش بیمهای مطلوب و مناسبی را برای اعضاء خود فراهم آورد. شمار اعضاء انجمن سراسری در ایران حدود ۳۱۷ شرکت است.
اصطلاحات بازرگانی درزمینهٔ حمل و نقل سراسری
در معاملات امروزی پرداخت با شیوه اعتبارات اسنادی، متداولترین و مهمترین شیوه پرداخت است؛ که بهموجب آن بنا به تقاضا و یا دستورات متقاضی، بانک گشاینده اعتبار موظف است در صورت رعایت شرایط اعتبار در مقابل اسناد مقررشده، موارد زیر را انجام دهد:
۱ – به شخص ثالث (ذینفع اعتبار) یا به حوالهکرد او پرداختی انجام دهد، یا بروات صادره توسط شخص را قبول و پرداخت کند.
۲-به بانک کارگزار اجازه انجام پرداخت یا قبول چنین برواتی را بدهد.
۳-به بانک دیگری نیز اجازه معامله دهد.
نحوه پرداختهای اشاره شده در فوق از طریق برات ارزی B/E ) ) یا اعتبارنامه (L/C ) صورت میگیرند.
اعتبارنامه (L/C) یا letter of credit
در این اعتبارنامه بنا به درخواست خریدار بانک بازکننده اعتبار بانک ذینفع یا کارگزار را مجاز میدارد تا در مدت تعیینشده، اسناد حمل کالاهای مورد معامله را به بانک تسلیم کرده و حداکثر میزان اعتبار را پرداخت نماید.
برات ارزی (B/E) یا (Bill of Exchange)
این برات توسط فروشنده نوشته شده و از طریق بانک ابلاغ کننده ( بانک ذینفع) ارسال میشود و صادرکننده یا فروشنده میتوانند بلافاصله در تاریخ مندرج، مبلغ مندرج در آن را دریافت کند. این نکته نیز فراموش نشود که برات قابل مقایسه است.
کنوانسیونهای حمل و نقل بین المللی یا سندیکا چیست
- کنوانسیون CMR
جهت تأمین حقوق و منافع متصدیان حمل و نقل جادهای و یکنواخت کردن شرایط حاکم بر قرارداد حمل و نقل بینالمللی این کنوانسیون ایجاد شده است.
- کنوانسیون TIR
برای ایجاد تسهیلات در رابطه با تشریفات گمرکی کامیونهای حامل کالا که در جادههای بینالمللی تردد و از گمرکات کشورهای ثالث عبور میکنند این کنوانسیون تدوین و به مرحله اجرا درآمده است.
- کنوانسیون کوتیف COTIF که مربوط به حمل و نقل بینالمللی با راهآهن است.
سخن پایانی و همکاری با شرکت بازرگانی وانیکس
شرکت بازرگانی و وارداتی وانیکس سعی دارد با ارائه مشاورههای در خصوص واردات و صادرات، همچنین مسائل مرتبط با حمل و نقل کالا به شما عزیزان کمک کند تا تجارت بینالمللی و یا داخلی خوبی داشته باشید؛ پس در صورت ابهام درباره هر یک از مسائل موجود در حمل و نقل کالا با مشاوران ما تماس بگیرید.