مقامات گمرکی برای کالاهایی که به یک کشور وارد و از آن خارج میشوند، عوارض و مالیات دریافت میکنند. عوارض گمرکی نوعی مالیات بر کالاهای مرزی است که توسط گمرک بهعنوان درآمد دولت و برای حمایت از صنایع داخلی اخذ میشود. نمونههای رایج عبارتاند از مالیاتهای ضد دامپینگ، تعرفههای تجاری، و غیره که بیشتر برای کالاهایی که وارد یک کشور میشوند اعمال میشود. معمولاً باید قبل از خروج کالا از گمرک کشور مقصد، عوارض و مالیات را پرداخت کنید. در این مقاله قصد داریم درباره بازپرداخت عوارض و مالیات یا همان درابک صحبت کنیم.
Drawback چیست؟
Drawback، بازپرداخت عوارض، مالیات و هزینههای پرداختی برای کالاهای وارداتی است که بعداً بهعنوان محصول نهایی صادر میشوند. همچنین میتواند شامل کالاهایی باشد که تحت نظارت گمرک نابود شدهاند. Drawback درابک توسط CBP (گشت مرزی گمرک) برای کاهش هزینهها و ایجاد انگیزه برای صادرات که موجب توسعه اقتصادی میشود، معرفی شد.
بازپرداخت وظیفه یا بازپرداخت، یک اصل اساسی در قانون و سیاست تجارت بینالملل است که بر اساس آن عوارض، مالیات و هزینههای پرداختی برای کالاهای وارداتی پس از صدور کالاهای واجد شرایط بازپرداخت میشود. اساساً، بازپرداخت وظیفه یک برنامه ترویج صادرات است که برای حذف یا بازیابی هزینههای عوارض، مالیات و هزینههای کالاهای فروخته شده در بازارهای بینالمللی طراحی شده است. در واقع، این یکی از معدود برنامههای تشویقی صادراتی است که تحت قوانین سازمان تجارت جهانی قابلقبول است. بازپرداخت عوارض همچنین به جلوگیری از مالیات مضاعف کمک میکند.
چه مدت طول میکشد تا درابک را دریافت کنید؟
پس از دریافت تأییدیه امتیازات بازپرداخت، با امتیاز پرداخت تسریع شده، چکها معمولاً ۴ تا ۶ هفته پس از ثبت ادعای بازپرداخت صادر میشوند. اگر هیچ امتیاز پرداخت تسریع شده اعمال نشود، دریافت بازپرداخت یک تا دو سال یا بیشتر طول میکشد.
امتیاز بازپرداخت تسریع شده چیست؟
امتیاز پرداخت تسریع شده به متقاضی این امکان را میدهد که بر اساس زمان ثبت ادعا، بازپرداخت دریافت کند. بدون این امتیاز، این فرایند میتواند یک تا دو سال یا بیشتر طول بکشد. با این امتیاز، پرداخت مطالبات ممکن است بهسرعت چهار تا شش هفته پرداخت شود.
بازپرداخت چقدر است؟
درصورتیکه کالای وارداتی بدون استفاده باشد و صادر شود یا در محصول تولیدی دیگری استفاده شود و تحت نظارت گمرک صادر و یا معدوم شود، حداکثر ۹۹ درصد عوارض، مالیات و هزینههای پرداختی برای کالا قابل استرداد است.
کالاهای واجد شرایط برای بازپرداخت
موارد زیر کالاهای واجد شرایط برای بازپرداخت وظیفه هستند:
- برای صادرات کالاهای وارداتی
- صادرات کالاهای وارد شده پس از استفاده از آن
- برای صادرات کالاهای ساخته شده/تولید شده از مواد وارداتی
- برای صادرات کالاهای ساخته شده/تولید شده از مواد بومی
- صادرات کالاهای تولیدی از مواد وارداتی یا بومی
معیارهای واجد شرایط بازپرداخت بودن
موارد زیر شرایط رسیدگی به ادعای دریافت درابک را بیان میکنند:
- هر فردی باید مالک قانونی کالا در زمان صدور کالا باشد.
- شما باید حقوق گمرکی کالاهای وارداتی را پرداخت کرده باشید.
- درابک گمرکی برای اکثر کالاهایی که در هنگام واردات حقوق گمرکی آنها پرداخت شده و سپس صادر شده است وجود دارد.
مدارک موردنیاز برای دریافت بازپرداخت
در زیر مدارک موردنیاز برای رسیدگی به ادعای دریافت بازپرداخت آمده است:
- قبض حملونقل
- فاکتور واردات
- تثبیت حقوق پرداختی برای واردات کالا.
- تأییدیه بانک مرکزی برای صادرات مجدد کالا
- کپی بارنامه یا قبض خطوط هوایی
- کپی فاکتورهای تأیید شده بانک
- گواهی حملونقل و بیمه
- کپی از گزارش تست کالا
- برگهای که مبلغ درخواستی را نشان میدهد
روال دریافت بازپرداخت
برنامه بازپرداخت عوارض در طول سالها دستخوش تغییرات متعددی شده است. الزامات و فرایندهای درخواست بازپرداخت عوارض نیز اصلاح شده است. طبق آخرین بهروزرسانیهایی که به اجرا درآمد، همه درخواستهای بازپرداخت عوارض باید بهصورت الکترونیکی ثبت شوند. همچنین، صاحبان مشاغل هم اکنون باید مدرکی مبنی بر صادرات کالای واردشده، در کنار سایر شواهد برای ادعای منفعت، ارائه دهند. همچنین نکات زیر را بهخاطر بسپارید:
- از ثبت دقیق کلیه دادهها از جمله فاکتورها، رسیدهای حملونقل، رسیدهای نقدی، اسناد صادراتی و نقل و انتقالات کالا اطمینان حاصل کنید.
- تمام سوابق فوق را به مدت سه سال دیگر از تاریخ صادرات حفظ کنید.
- ظرف پنج سال از تاریخی که کالا وارد شده است، درخواست استرداد عوارض را ارائه دهید.
- یک درخواست آنلاین برای مطالبه بازپرداخت عوارض ثبت کنید.
سخن پایانی
دریافت عوارض واردات دو هدف متمایز دارد: اولاً افزایش درآمد برای دولت و ثانیاً ایجاد بازار برای کالاهای تولید شده که مشمول عوارض واردات نیستند. علاوه بر این، به کاهش فعالیتهای کلاهبرداری و گردش پول سیاه کمک میکند. عوارضی که اعمال میشود به نوع محصول و همچنین کشوری که از آن وارد میشود بستگی دارد.
در این مقاله اما به موضوع بازپرداخت مالیات و عوارض به واردکننده پرداختیم. بازپرداخت یا درابک معمولاً زمانی اتفاق میافتد که قصد داریم کالای واردشده را مجدداً صادر کنیم. برای مثال فرض کنید کالای وارداتی ما لوازم جانبی پوشاک باشد مانند دکمه و زیپ. حال اگر پس از آنکه لباسها را تکمیل نمودیم آنها را مجدداً صادر نماییم مشمول دریافت بازپرداخت خواهیم بود. البته بهشرط آنکه قبلاً عوارض مربوطه هنگام واردات را پرداخت کرده باشیم.
معرفی شرکت بازرگانی وانیکس و خدمات داربک
برای محاسبه عوارض کالاهای واردشده باید فاکتورهای بسیاری را در نظر داشته باشیم. همچنین برای دریافت بازپرداخت عوارض باید مدارک و مجوزهای لازم را از قبل آماده کرده باشیم. موارد گفته شده مستلزم گذراندن مراحل متعددی است که صبر و حوصله زیادی میخواهد. برای آنکه این مراحل را بهآسانی پشت سر بگذارید توصیه میکنیم حتماً از یک شرکت بازرگانی واسطه راهنمایی بخواهید.
شرکت بازرگانی وانیکس با تیم مشاوران متخصص و مجرب خود آماده پاسخگویی به سؤالات شما در حوزه واردات و صادرات است. مشاوران این شرکت بهصورت ۲۴ ساعته آماده خدمترسانی به شما مشتریان عزیز هستند؛ بنابراین اگر در زمینه پرداخت عوارض و مالیات واردات و همینطور شرایط بازپرداخت عوارض سؤالی ذهنتان را مشغول کرده است از مشاوران وانیکس راهنمایی بخواهید.