در این مقاله از وبلاگ وانیکس قصد داریم شما را با تعرفه گمرکی ۱۴۰۱ آشنا کرده و جدیدترین تعرفهگذاریهای انجام شده در این زمینه را بیان کنیم.
مفهوم تعرفه گمرکی
وقتی میگوییم تعرفه، دو معنای متفاوت در ذهن ایجاد میشود.
- مفهوم عام: این مفهوم همان مفهوم جا افتاده میان ترخیصکاران گمرک و واردکنندگان کالا است. مثلاً آنان، این موضوع را اینگونه بیان میکنند:
تعرفه تلویزیون چند درصد است؟ که منظور آنها از این جمله همان تعریف گفته شده در ابتدای مطلب، ینی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت آن محصول است. این تعرفه در کتاب گمرکی مربوط به همان سال آورده شده مثلاً میگویند ۳۰ درصد.
- مفهوم خاص: تعرفه گمرکی در این مفهوم، تعرفههای ثبت شده در نمانکلاتورسیستم است. در کتاب تعرفهای که در ایران مورد استفاده قرار میگیرد، در هر ردیف برای کالا، عنوانی به نام میزان حقوق ورودی کالا، نوشته شده است. در این مفهوم وقتی میپرسند تعرفه گمرکی اتو چقدر است؟ منظورشان عدد ۸ رقمی نوشته شده در ستون مربوط به تعرفه کالا است.
بخشنامههای تعرفه گمرکی ۱۴۰۱
باتوجهبه اینکه قانون بودجه سال ۱۴۰۱ به طور کامل ابلاغ نشده و به نسبت آن نیز ردیفهای مربوط به حقوق ورودی کالا و قوانین صادرات و واردات هنوز به طور دقیق در این سال مشخص نیست؛ بنابراین تا تنظیم قوانین و بخشنامههای گمرکی در سال ۱۴۰۱، در خصوص این تعرفهها، وزارت صنعت معدن و تجارت، تجار را به رعایت موارد ذیل دعوت کرده است.
قوانین مربوطه تا زمان ابلاغ کتاب مقررات مربوط به تعرفه گمرکی ۱۴۰۱:
الف) تا زمان ابلاغ کتاب مقررات تجارت و جداول و ردیفهای مربوط به تعرفههای گمرکی منضم به آن، دستورالعمل ها، مصوبات و بخشنامههای جدید در سال ١۴٠١ ، لازم به اجرا هستند. افزون بر آن دریافت عوارض بر اساس ردیفهای درآمدی سال گذشته و گرفتن تعهد از تجار مبنی بر پرداخت مابهالتفاوت حقوق ورودی سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بر اساس فرم تعهد کتبی نزد گمرک مربوطه ضروری است.همچنین تجار میتوانند کامنتی روی اظهارنامه درج نمایند، مبنی بر اینکه با رعایت کامل سایر قوانین، بر اساس قوانین و مقررات سال جدید عمل میکنند و هرگونه قانونی را در سال جدید پذیرا هستند.همچنین یک نکته مهم و قابلتوجه این است که مصوبات و بخشنامههایی دارای تاریخ اعتبار (حتی مصوبههای ستاد تدابیر ویژه) درصورتیکه اعتبار اجرای آنان تمام شده باشد، مستثنی از شمول این بخشنامه خواهد بود.
ب ) در سال ۱۴۰۱ نیز مطابق روال سال قبل، کلیه بخشنامه های مربوط به ضوابط فنی انواع خودرو و ماشین آلات راهسازی، درصد تولید داخلی انواع خودرو و ماشین آلات راهسازی ، باطل کردن و یا فعال کردن کارت بازرگانی ، معرفی امضاء وارد کنندگان و سایر افراد مرتبط با تجارت به مراجع ذی ربط ارسال و درج خواهد گردید.
مسئولین مربوطه باید، در خصوص برخی شرایط، اقدام به استخراج بخشنامه های سال قبل کرده و توجه لازم را در این خصوص داشته باشند.
ج) تا زمانی که قانون بودجه سال ١۴٠١ ابلاغ نشده است، باید مبالغ مندرج در بندهای آورده شده در بخشنامههای مربوطه را هنگام ترخیص محصول در سال جاری، اخذ نمایند؛ و ضمن درج این مبلغ در پروانه الکترونیک و اظهارنامه، با هماهنگی دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت تعیین ردیف مربوطه، مبالغ وصولی را به شمارهحساب ذیربط واریز نمایند.
نرخ مالیات ارزش افزوده
- برای دریافت مالیات بر ارزشافزوده محصولات وارداتی در سال ١۴٠١ طبق بخشنامه شماره ۷۷/۱۴۰۰/۵۳۲۸۹۴ مورخ ۱۴۰۰/۰۴/۲۲ اقدام شود. بر اساس ماده ۷ قانون مزبور، نرخ مالیات بر ارزشافزوده کالاهای وارداتی ۹ درصد است .
نکته: برای برخی محصولات خاص، نرخ مالیات بر ارزشافزوده بر اساس ماده (٢۶) قانون مزبور است .
- برای واردات کالاهای مندرج در جزء ۳-۴-۵ بند (ت) ماده (۲۶) از ابتدای سال ۱۴۰۱، قانون مالیات بر ارش افزوده با افزایش نرخ ۵ درصدی ، موضوع بخشنامه شماره ۳۱۷/۱۴۰۰/۱۶۳۸۴۳۶ مورخ ۱۴۰۰/۱۱/۲۷ مواجه بوده است . با توجه به اینکه مالیات بر ارزش افزوده بعنوان جزئی از حقوق ورودی محسوب نمیشود ، موارد مطرح در بخش اخیر ماده ( ۶) قانون مالیات بر ارزش افزوده، مربوط به افزایش نرخ مالیات کالاهای خاص ، مشمول تسهیلات ماده ( ١١ )آ.ا.ق.م.ص.و.و. و تبصره ( ١) ماده( ۶) قانون امور گمرکی نیستند.
- با توجه به تبصره ( ٢) ماده ( ١٧ ) قانون مالیات بر ارزش افزوده و همچنین بند (ث) ماده ( ١) قانون امور گمرکی و بخشنامه شماره ۲۵۵/۱۴۰۰/۱۴۱۵۹۴۹ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۸ کالاهای خاص گفته شده در سال جاری اظهار گردیده است.بنابراین اگر ترخیص و خروج آنان در سال ۱۴۰۱ صورت بگیرد ، مشمول نرخ مالیات کالاهای مزبور است.
- در مورد قانون مالیات بر ارزشافزوده، اعمال معافیت ماده ( ٩) ، پیرو بخشنامه شماره ۲۳۱/۱۴۰۰/۱۳۳۸۸۲۵۶ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۰۴ به عدم اعمال معافیت ماده ( ٩) قانون مزبور به کالاهای موضوع جزء ۱-۳-۵ بند (الف) ماده ( ٩) دقت شود.
نکته: اجزائی که طی تبصره ( ١) ماده ( ٩) تصریح گردیده، صرفاً مشمول معافیتهای ماده ۹ قانون مالیات بر ارزشافزوده هستند.
- فهرست ۴۴، ردیف مربوط به تعرفه مواد اولیه غذاهای دام، موضوع معافیت جزء ( ٢) بند (الف) ماده ( ٩) طی بخشنامه ۲۷۶/۱۴۰۰/۱۴۷۲۹۷.۸ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۲۷ ابلاغ شده است. همچنین این بخشنامه در خصوص معافیت کالاهای موضوع جزء ( ١۵ ) مندرج در تبصره ( ١) ماده ( ٩) نیز ابلاغ گردیده است.
- تا زمان ابلاغ احکام و ردیفهای درآمدی، قانون بودجه سال ١۴٠١ کشور، بندهای ( ٣) لغایت (٢۵) بخشنامه شماره ۱۷/۱۴۰۰/۱۴۱۷۱۶ مورخ ۱۴۰۰/۰۲/۰۶ تمدید میگردد.
در تبصره هفت لایحه بودجه (هـ)، به شرح زیر است :
- نرخ ارز برای محاسبه ارزش گمرکی محصولات وارداتی در همه موارد از جمله در محاسبات حقوق ورودی، طبق اعلام بانک مرکزی در خصوص برابری نرخ ارز و نرخ سامانه مبادله الکترونیکی (ETS) مطابق ماده ۱۴قانون امور گمرکی در روز اظهار است.
- نرخ چهار درصد حقوق گمرکی مذکور در سال ۱۴۰۱، در صدر بند (د) ماده (۱) قانون امور گمرکی برای داروها، کالاهای اساسی، نهادههای دامی و کشاورزی و همچنین تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی به یک درصد کاهش مییابد.
سخن پایانی
در این مقاله از وانیکس سعی کردیم قوانین و بخشنامههای در خصوص قوانین گمرکی سال جاری را در اختیارتان قرار دهیم. مشاورین وانیکس از همه قوانین و تبصرههای موجود آگاه بوده و میتوانند در زمینه تجارت شما را یاری دهند.