برای اطلاع از اینکه این محصولات وارداتی نیاز به اخذ مجوز قرنطینه نباتی دارند یا خیر باید به بخشنامههای صادر شده این سازمانها در بخش واردات و صادرات کالای موردنظر خودتان توجه کنید. در صورت عدم رعایت قوانین و عدم اخذ مجوزهای لازم در تجارت کالای خود با مشکلاتی روبرو میشوید. مجوز قرنطینه نباتی با نام مجوز گیاهی گواهی است که به وسیله آن کالا سالم شناخته میشود که توسط سازمانهای تابع کشاورزی صادر میشود.
کالاهای نیازمند به قرنطینه نباتی
برخی از کالاها برای واردات و صادرات نیاز به اخذ مجوز قرنطینه نباتی دارند که در این بخش برخی از آنها را نام میبریم. انواع بذر، پیاز، قلمه انواع گیاهان، انواع گیاهان و درختان پیوندی، انواع ریشه گیاهان، انواع میوهجات، نهال یا تخم نباتات، گوشت قرمز، گوشت مرغ و ماهی، انواع دام زنده، انواع محصولات کشاورزی. باید توجه داشته باشید که تمامی کالاها و محصولات نباتی در کشور نیاز به اخذ مجوز از سازمان حفظ نباتات کشور دارند.
شرایط قرنطینه ای برای واردات برخی از اقلام
- واردات لوبیا از افغانستان و تخم گشنیز از هند شرایط کم خطری دارند. واردات آنها به شرط داشتن اصل گواهی بهداشت گیاهی از کشور تولیدکننده و بازدید کارشناسان در مرز ورود است.
- شرایط قرنطینهای واردات دانه پوستکنده در فهرست کالاهای با ریسک کم قرنطینهای و با شرط داشتن گواهی بهداشت نباتی و بازدید کارشناسان قرنطینهای است.
- شرایط قرنطینه واردات الیاف بامبو از کشوری مانند چین نیاز به همراه داشتن گواهی بهداشت گیاهی ندارد و تنها بازدید کارشناسان قرنطینه در مرز ورودی کافی است.
- برخی از محصولات نباتی برای واردات نیاز به گواهی قرنطینه نباتی ندارند و فقط بازدید و بازرسی کارشناسان قرنطینه در مرز ورود و گمرک ترخیصکننده کفایت میکند. برخی از این محصولات شامل مواد زیر میشود.
آرد تیره مالت جو، الیاف پنبه رنگ شده از هند، الیاف فشرده نارگیل از هلند، پودر جوز هندی از آلمان، پودر چوبپنبه از کشور پرتغال، پودر فلفل و سیر از آلمان، پودر کاکائو.
فرایند ورود و ترخیص کالاهای کشاورزی
- اخذ مجوز ماده ۳۲ وزارت جهاد کشاورزی
- اخذ مجوز قرنطینه حفظ نباتات از مؤسسه حفظ نباتات
- ثبت سفارش پروفورما
- ورود کالا
- ترانزیت موقت به گمرک برای ترخیص
- اقدام به اظهار کالا و اخذ کوتاژ
- نامه رسمی به مؤسسه بذر و نهال برای نمونهبرداری در صورت تأیید کیفیت اجازهی خروج
اسناد مورد نیاز برای مؤسسه بذر و نهال
- ISTA: این سند بهوسیله فروشنده و وزارت کشاورزی در کشور سازنده صادر میشود.
- NON GMD: این سند نشاندهنده این موضوع است که کالا تراریخته نیست.
چگونه مجوز قرنطینه نباتی بگیریم؟
گواهی بهداشت نباتی یا همان مجوز قرنطینه یک گواهی بینالمللی از طرف سازمان حفظ نباتات در هر کشور است که برای کالاهای صادراتی و یا فروش و توزیع داخلی صادر میشود. اگر بهعنوان یک فرد حقوقی یا حقیقی قصد صادرات کالاهایی مانند مواد غذایی یا کشاورزی دارید یا قصد توزیع داخلی محصولاتی دارید که وجود گواهی بهداشت نباتی برای آنها الزامی است باید حتماً از روند اخذ مجوز قرنطینه نباتی اطلاع داشته باشید که در ادامه نحوه اخذ آن را شرح میدهیم.
- مرحله اول ثبتنام در سامانه جامع پایش عوامل خسارتزای گیاهی یا همان سامانه جامع قرنطینه سازمان حفظ نباتات کشور
- مرحله دوم عقد قرارداد به یکی از کلینیکهای گیاهپزشکی با نوع فعالیت ریسک کم، متوسط و زیاد است، اما توجه کنید که بسیاری از کلینیکها فقط ریسک کم یا متوسط دارند.
- تست و نمونهبرداری از محصول توسط کلینیک گیاهپزشکی انجام شود که در صورت منفی و عاری بودن از آلودگی گزارش کلینیک گیاهپزشکی باید به دفتر قرنطینه سازمان حفظ نباتات کشور فرستاده شود.
- پس از آن درخواست صدور گواهی بهداشت نباتی برای کالای موردنظر از دفتر قرنطینه داده شود.
- حضور در گمرک و اخذ اصل گواهی بهداشت از نماینده سازمان حفظ نباتات کشور یا اخذ گواهی بهداشت داخلی با حضور در سازمان حفظ نباتات و سازمان جهاد کشاورزی استان
نکات مهم درباره مجوز قرنطینه نباتی
- اولین نکته مهم درباره این موضوع این است که برای هر کالا و هر مقصدی فقط یک گواهی بهداشت صادراتی مختص همان کشور و همان کالا صادر میشود. یعنی شما نمیتوانید گواهی بهداشتی که برای کشور عراق دریافت کردهاید را برای صادرات مجارستان استفاده کنید.
- قبل از هر اقدامی در نظر بگیرید که مشتری باید الزامات حفظ نباتات کشور ذینفع را برای کالای صادراتی شما کتبا اعلام کند.
- هر کشور بر اساس محصول موردنظر بر اساس بیماریها و آفات رایج در کشور خود چندین مورد از محدودیت خاص را اعمال میکند که ممکن است متفاوت با سایر کشورها باشد. به عنوان مثال اگر قصد صادرکردن نهال سیب به گرجستان را دارید ابتدا باید از سازمان حفظ نباتات گرجستان استعلام بگیرید که لازم است عاری بودن از بیماری خاصی در گزارش ذکر شود یا گواهی استاندارد برای این سازمان کافی است. ممکن است کشور گرجستان متذکر شود که در گواهی ذکر شود که نهالهای ارسالی فاقد بیماری قارچی هستند؛ اما کشور ترکیه اصرار بر ذکر بیماری سفیدک را داشته باشند و در نهایت در متن گواهی بهداشت عاری بودن نهالها از برخی بیماریهای خاص ذکر شود.
- مشخصات فردی، کشور مقصد، اطلاعات تماس مشتری باید حتما در گواهی بهداشت ذکر شود، در غیر این صورت اعتباری ندارد.
- گواهی بهداشت صادراتی فقط در گمرکات خروجی کشور که قبلاً اسامی آنها را اعلام کردهاید و کالا قرار است از آن خارج شود صادر خواهد شد. برای مثال اگر قصد صادرات کالا به عراق از طریق مرز بازرگان را دارید گواهی بهداشت در گمرک بازرگان توسط نماینده سازمان حفظ نباتات صادر خواهد شد.
سخن پایانی
محصولات کشاورزی یا به طورکلی محصولات نباتی در مناطق ویژه اقتصادی و آزاد به شرط داشتن گواهی بهداشت گیاهی منطبق با شرایط قرنطینه و بازرسی مأمورین قرنطینه برای اطمینان، از سلامت معقول برخوردار هستند. شما عزیزان برای دریافت اطلاعات بیشتر در این باره میتوانید با کارشناسان شرکت وانیکس تماس بگیرید
سؤالات متداول درباره مجوز قرنطینه نباتی
-
فرایند ورود و ترخیص کالاهای کشاورزی چیست؟
- اخذ مجوز ماده ۳۲ وزارت جهاد کشاورزی
- اخذ مجوز قرنطینه حفظ نباتات از مؤسسه حفظ نباتات
- ثبت سفارش پروفورما
- ورود کالا
- ترانزیت موقت به گمرک برای ترخیص
- اقدام به اظهار کالا و اخذ کوتاژ
- نامه رسمی به مؤسسه بذر و نهال برای نمونهبرداری در صورت تأیید کیفیت اجازهی خروج
-
چگونه مجوز قرنطینه نباتی بگیریم؟
گواهی بهداشت نباتی یا همان مجوز قرنطینه یک گواهی بینالمللی از طرف سازمان حفظ نباتات در هر کشور است که برای کالاهای صادراتی یا فروش و توزیع داخلی صادر میشود. مراحل اخذ مجوز قرنطینه نباتی بسیار زیاد است که میتوانید در این مقاله بخوانید.