برای آشنایی بیشتر با نحوه رفع تعهدات ارزی و سامانه نیما، در این مقاله با ما همراه باشید. شرکت وانیکس، بهعنوان یکی از بهترین شرکتهای بازرگانی، آماده خدمترسانی به شما است.
رفع تعهدات ارزی چیست؟
بر خلاف واردات کالا که باعث خروج ارز از کشور میشود، صادرات کالا میتواند باعث ورود ارز به کشور شود؛ بنابراین در رشد و توسعه اقتصادی یک کشور نقش به سزایی دارد. البته در چند سال اخیر، عدهای از صادرکنندگان کالا، ارزی وارد کشور نکردند که همین موضوع نیز توجه دولت را جلب کرد. بهمنظور مقابله با این مشکل، بانک مرکزی کشور برگشت ارز بهدستآمده از صادرات کالا را از طریق سامانه نیما، برای صادرکنندگان لازم و ضروری دانست.
این قانون توسط بانک مرکزی کشور و در سال ۱۳۹۷ تدوین شد. مطابق این مصوبه، صادرکنندگان برای رفع تعهدات ارزی باید از طریق سامانه نیما اقدام نمایند. در غیر این صورت، بههیچوجه معافیت مالیاتی شامل حالشان نخواهد شد؛ زیرا مطابق قانون مالیاتهای مستقیم، درآمد بهدستآمده از راه صادرات خدمات و کالا معاف از پرداخت مالیات است. برای مثال، صادرات مواد خام مشمول ۲۰ درصد معافیت است.
بهمنظور بازگشت ارز حاصل از صادرات کالاها و خدمات به چرخه اقتصادی کشور، قوانین مختلفی از سوی بانک مرکزی تدوین و تصویب شده است. برای نمونه در قانون بودجه سال ۱۴۰۱، برای برخورداری از معافیت مالیاتی، شروطی در نظر گرفته شده است که از این طریق ارز بهدستآمده از صادرات به کشور بازگردد. بهاینترتیب، صادرکنندگان موظف هستند برای رفع تعهدات ارزی خود از طریق سامانه نیما اقدام نمایند. بر اساس این قوانین، آن دسته از صادرکنندگانی که از طریق سامانه نیما، رفع تعهدات ارزی خود را انجام دادهاند، میتوانند برای پسگرفتن مالیاتهای پرداختی یا معافیت از پرداخت مالیات از طریق سازمان گمرک اقدام نمایند. با توجه به آنچه گفته شد، رفع تعهدات ارزی؛ یعنی بازگشت درصدی از ارز به دست آمده از صادرات کالا و خدمات که باید از طریق سامانه نیما، صورت گیرد.
روشهای رفع تعهدات ارزی
صادرکنندگان کالا برای پسگرفتن مالیاتهای پرداخت شده یا معافیت از پرداخت مالیات، باید برای رفع تعهدات ارزی خود به یکی از روشهای زیر عمل نمایند:
- ارز را از طریق سامانه نیما و در قالب حواله به فروش رسانند.
- ارز را در قالب اسکناس به یکی از بانکها یا صرافیهای معتبر انتقال دهند.
- در مقابل صادرات صورتگرفته، واردات انجام دهند.
- ارز بهدستآمده از صادرات کالا را به یک فرد دیگر منتقل کنند.
- برای بازپرداخت دین تسهیلات ارزی اقدام نمایند.
- تعهدات ارزی خود را با استفاده از سامانه نیما رفع کنند.
یکی از رایجترین و البته مهمترین روشها برای رفع تعهدات ارزی، فروش ارز بهدستآمده از صادرات است. بهاینترتیب، صادرکنندگان میتوانند ارز حاصل از صادرات کالا هم بهصورت نقدی و هم به شکل حواله و با استفاده از سامانه اینترنتی نیما به فروش برسانند.
مراحل رفع تعهدات ارزی در سامانه نیما
برای آنکه صادرکنندگان با مشکل جدی مواجه نشوند، دولت برای سرعتبخشیدن به روند رفع تعهدات ارزی؛ چندین روش مختلف پیشنهاد داده است. یکی از مهمترین و سادهترین راهها، فروش ارز بهدستآمده از صادرات کالا در قالب حواله است. خوشبختانه این روش از طریق سامانه نیما قابلانجام است و نیازی به مراجعه حضوری به گمرک یا سازمانهای مربوطه نیست.
برای ورود به سامانه اینترنتی نیما، باید کافی است آدرس https://www.ntsw.ir را در مرورگر خود جستوجو کنید. پس از آن باید نام کاربری و کلمه عبورتان را وارد نمایید و بر روی دکمه ورد، کلیک کنید. در ادامه نیز به ترتیب زیر عمل نمایید:
- در بخش عملیات ارزی، بر روی زیربخش مدیریت عملیات ارزی و گزینه فروش ارز کلیک کنید.
- در صفحه جدیدی که باز میشود، بر روی دکمه ایجاد عرضه جدید کلیک کنید و مشخصات ارزی که قصد فروش آن را دارید وارد نمایید.
- پس از آنکه اطلاعاتتان را وارد نمودید، بر روی دکمه ثبت و در نهایت بر روی گزینه تمام بزنید.
برای پیگیری اینکه آیا ارزهای شما به فروش رفته است یا نه باید بخش عرضهها در ردیف مربوط به معاملاتتان را بررسی نمایید. اگر صرافیها درخواست خرید ارز شما را داشته باشند؛ درخواستشان در این بخش قابلمشاهده است. چنانچه قصد فروش ارز خود را دارید، باید اطلاعاتی همچون
- مبلغ ارز
- نام بانک
- شمارهحساب
- شماره شبا
- و نام فردی که درخواستش را قبول کردهاید؛
وارد نمایید و بر روی دکمه انتخاب بزنید. برای بررسی اینکه وجهی از طرف صرافی به حسابتان واریز شده است یا نه؛ میتوانید بر روی دکمه جزئیات بزنید و در صفحهای که باز میشود، جزئیات معامله خود را ببینید.
مهلت رفع تعهدات ارزی
طبق گزارشهای بهدستآمده از بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱، برای رفع تعهدات ارزی تنها تا ۶ ماه پس از صدور پروانه گمرکی مهلت دارید.
سخن پایانی
قانون رفع تعهدات ارزی بهمنظور بازگشت ارز به چرخه اقتصادی کشور تدوین شده است. برای اینکه صادرکنندگان با مشکل جدی مواجه نشوند، امکان رفع تعهدات ارزی بهصورت اینترنتی و از طریق سامانه نیما، فراهم گردیده است. در این سامانه میتوانید ارز حاصل از صادرات کالاها و خدمات خود را هم به شکل حواله و هم بهصورت نقدی به فروش برسانید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، پیشنهاد میکنیم با کارشناسان ما در شرکت بازرگانی وانیکس، مشورت کنید.
سؤالات متداول درباره رفع تعهدات ارزی
-
رفع تعهدات ارزی در سامانه نیما به چه صورت انجام میشود؟
در این سامانه میتوانید ارز خود را هم بهصورت نقدی و هم در قالب حواله به فروش برسانید.
-
مهلت رفع تعهدات ارزی چه مدت است؟
تا ۶ ماه پس از صدور پروانه گمرکی.