قوانین مالیات بر واردات چیست

مالیات بر واردات

اگر بخواهیم به‌صورت واضح‌تر دلیل دریافت مالیات را شرح دهیم باید بگوییم که دولت در برابر هزینه‌ها و خدماتی که ارائه می‌دهد، باید درآمدی نیز داشته باشد. یکی از راه‌های کسب درآمد، مالیات‌ها هستند. مالیات بر واردات که از اقسام مالیات‌ها است از کالاهای وارداتی اخذ می‌شود.

 

 

واردات چیست؟

 به کالایی که در سایر کشورها تولید می‌شود که به‌عنوان یک کالای خارجی شناخته شده و از راه‌های مختلف حمل‌ونقل وارد کشور می‌شود، واردات کالا می‌گویند. درواقع دولت‌ها زمانی به واردات روی می‌آورند که امکان تولید آن کالا را در کشور خود نداشته و یا هزینه‌های تولیدی مقرون‌به‌صرفه نباشد.

واردات چیست؟

در برخی مواقع به دلیل عدم وجود زیر ساخت‌های کافی برای تولید برخی کالاها، لازم است تا آن را از دیگر کشورها وارد کنند. البته در خصوص واردات مواد غذایی و میوه شرایط آب‌وهوایی کشور نیز مهم است، به عنوان مثال آناناس به علت نیاز به هوای استوایی در ایران کشت نمی‌شود.

 

 

مالیات بر واردات چیست؟

واردکردن کالاهای خارجی همراه با هزینه‌هایی برای دولت خواهد بود. در واقع هر ساله‌ کالاهای مختلفی در تنوع و کیفیت متفاوت وارد کشور می‌شوند، همین ورود کالا به کشور سبب ایجاد مالیات بر واردات است تا هزینه‌های پرداختی برای دولت جبران شود. گاهی اوقات دولت با وضع مالیات سعی می‌کند تا از کالای تولید داخلی حمایت نماید و از این طریق میزان تولید کالای داخلی را بالا برده و اعتماد مردم را به این نوع کالا‌ها جلب کند. همچنین در برخی از شرایط واردات برخی از کالاها به کشور ضرورتی نداشته و دولت برای کاهش واردات آن، مالیات‌هایی را وضع می‌کند.

 محاسبه مالیات بر کالاهای وارداتی

مالیات بر کالاهای وارداتی شامل ارزش گمرکی، حق بیمه و حمل‌ونقل کالاها می‌شود که در ادامه به بررسی هر یک از آنها پرداخته‌ایم.

 محاسبه مالیات بر کالاهای وارداتی

حق بیمه: در جهت حفظ سلامت کالا و حقوق متقاضی، کالاهای وارداتی در گمرک به هنگام ترخیص معادل ۰.۵ ارزش ریالی کالا بیمه شده و حق بیمه دریافت می‌شود. این حق بیمه از موارد مالیات بر کالاهای وارداتی بوده و به حساب خزانه دولت واریز می‌شود.

حمل‌‌ونقل کالا: حمل‌ونقل کالاهای وارداتی چه به‌صورت هوایی، زمینی، ریلی یا دریایی دارای هزینه‌هایی برای دولت خواهد بود که باید پرداخت شود.

حقوق ورودی کالا: دولت نرخ ورود هر نوع کالایی را مشخص کرده است به‌ عنوان مثال نرخ ورود پوشاک با لوازم صنعتی متفاوت خواهد بود در این زمان با مشخص‌شدن ارزش کالای وارداتی حقوق ورودی کالا محاسبه و اخذ می‌شود.

 

 

نرخ مالیات بر واردات

طبق سازمان امور مالیاتی نرخ تعیین شده برای پرداخت مالیات کالا معادل ۴ درصد ارزش کالای وارد شده به کشور است. این مالیات از اقسام مالیات‌های غیرمستقیم بوده که به حساب خزانه دولت واریز می‌شود. اگر هزینه واردات پرداخت نشود امکان ترخیص کالا وجود نخواهد داشت و در صورت جریمه برای ترخیص، این جریمه مازاد بر چهار درصد اخذ خواهد شد. در این میان دولت در جهت حمایت از یک سری اشخاص، آن‌ها را از مالیات بر اقلام وارداتی معاف نموده که شامل موارد زیر است.

  1. شرکت‌هایی که از اداره دارایی گواهی خوش‌حسابی اخذ نموده‌اند
  2. شرکت‌های تولیدی که دارای پروانه بهره‌برداری باشند
  3. ماشین‌آلات خط تولید واحد‌های تولیدی

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده کالاهای وارداتی

قانون مالیات‌های مستقیم تعیین‌کننده نرخ مالیات کالاهای وارداتی است. مثلاً ممکن است شما بخواهید به یک کسب‌وکار و واردات یک نوع کالای خارجی بپردازید. در این زمان تمایل دارید تا قبل از ورود کالا از میزان نرخ مالیات آن مطلع شوید تا ببینید آیا این تجارت برای شما سودآور خواهد بود یا خیر؟ در این زمان با استفاده از یک فرمول ساده به نتیجه مدنظر خواهید رسید.

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده کالاهای وارداتی

برای محاسبه مالیات بر اقلام وارداتی در ابتدا مقدار ریالی کالای مورد نظر را بررسی کنید سپس ارزش کرایه حمل خارجی و ارزش افزوده کالا را جمع کنید و در بیمه و نرخ ارز که توسط گمرک تعیین شده ضرب کنید مبلغ به دست آمده نرخ مالیات اخذ شده بر واردات شما را نشان خواهد داد.

 

 

دلایل دریافت مالیات بر کالاهای وارداتی

 تمامی دولت‌ها قواعد به خصوصی را برای مالیات کالاهای وارداتی کشور خود وضع کرده‌اند علت این امر آن است که این نوع مالیات مزایای زیادی خواهد داشت که هر یک از آنها در زیر بیان شده است.

 کسب درآمد برای دولت و افزایش بودجه کشور؛ دولت‌ها برای تأمین درآمد مورد نیاز از مالیات‌ها استفاده می‌کنند. این رایج‌ترین راه برای کسب درآمد دولت در بیشتر کشورها است.

حمایت از کالای تولید داخل؛ با دریافت مالیات وضع شده بر واردات، هزینه‌های واردکردن کالا افزایش خواهد یافت و اثر غیرمستقیم آن افزایش تولیدات داخل خواهد بود.

جلوگیری از کالاهای وارداتی غیرضروری؛ زمانی که واردات کالا هزینه‌های متعدد داشته باشد دیگر اشخاص به واردکردن کالا‌های غیرضروری و یا لوکس نمی‌پردازند.

معایب مالیات بر واردات

مالیات دریافت شده برای واردات کالاها در کنار تمام مزایایی که برای دولت‌ داشته و منبع بزرگی برای تأمین بودجه دولت محسوب می‌شود، می‌تواند معایبی نیز داشته باشد. یکی از معایب مالیات دریافتی از واردات این است که افزایش هزینه‌های مالیات و عوارض گمرکی سبب ورود کالاهای قاچاق به کشور می‌شود. ورود کالاهای قاچاق می‌تواند به واردات کالاهای داخلی ضربه زده و یا حتی کیفیت کالای واردشده را کاهش دهد.

معایب مالیات بر واردات

یکی دیگر از معایب این نوع مالیات تورم گسترده در کشور و بالا رفتن قیمت‌ کالاها خواهد بود. در حقیقت واردکننده مجبور است تا هزینه‌های پرداختی واردات را از طریق افزایش قیمت کالا جبران کند که همین امر تورم را به دنبال خواهد داشت. در این صورت، قدرت خرید مردم تا حد زیادی کاهش خواهد یافت و دستیابی به برخی از کالاها برای اقشار خاصی از جامعه غیرممکن می‌شود.

انواع مالیات بر واردات

همان‌طور که پیش‌تر بیان شد، دولت‌ها برای دستیابی به اهدافی به دریافت مالیات روی می‌آورند. این مالیات که یکی از اقسام مهم مالیات است که به‌ازای واردات کالاها از دیگر کشورها اخذ می‌شود. انواع مالیات وجود دارد که در زیر به آن اشاره شده است.

حقوق و عوارض گمرکی

عوارض و حقوق گمرکی از انواع مالیات بر واردات است که به‌موجب قانون امور گمرکی باید معادل ۴ درصد ارزش گمرکی کالا، سود بازرگانی و هزینه‌های تعیین شده گمرکی به‌عنوان حقوق گمرک اخذ شود. این سود و هزینه به‌موجب قانون توسط هیئت وزیران تعیین خواهد می‌شود. چنانچه جریمه‌ای مربوط به ترخیص کالا وجود داشته باشد همراه موارد بالا از واردکننده به‌عنوان مالیات کالاهای وارد شده اخذ خواهد شد. ماده ۵ قانون امور گمرکی به هزینه‌های خدمات و حقوق ورودی نیز اشاره نموده است.

 

 

سود بازرگانی

یکی دیگر از انواع مالیات بر وارد کردن کالا سود بازرگانی است. میزان سود بازرگانی همواره به شکل ریالی بوده که توسط امور گمرکی تعیین می‌شود. نکته بسیار مهم در خصوص سود بازرگانی که باید به آن توجه شود این است که تنها از واردات کالاهای قطعی دریافت می‌شود. یک تفاوت عمده بین سود بازرگانی با حقوق گمرکی وجود دارد و آن هم این است که حقوق گمرکی همواره ثابت و معادل چهار درصد بوده درحالی‌که سود بازرگانی متغیر است.

سود بازرگانی

در خصوص سود بازرگانی باید به این نکته اشاره کنیم که واردات برخی کالاها از پرداخت سود بازرگانی معاف هستند. دولت شرکت‌های دانش‌بنیان، اختراعات و شرکت‌های نوآوری را از پرداخت سود بازرگانی معاف کرده است. در کنار این معافیت دولت یک سری تخفیفات نیز برای یک سری از واردات قائل شده است. در واقع واردات از طریق بنادر جنوب کشور مثل بوشهر و خرمشهر از تخفیف در پرداخت سود بازرگانی برخوردار هستند.

مالیات بر خودرو وارداتی

ازآنجایی‌که ورود خودروهای‌ خارجی به کشور نرخ بالایی داشته دولت نیز سعی نموده است تا مالیاتی را بر واردات آن‌ها تعیین نماید. البته این قانون در هاله‌ای از ابهام واقع شده است چرا که از یک طرف دولت ورود خودروهای وارداتی را ممنوع اعلام کرده و از سوی دیگر برای‌ واردات خودرو و انواع آن نرخ‌های متفاوتی تعیین می‌کند.

تعیین نرخ مالیات به نوع خودرو وارداتی نیز وابسته است مانند اینکه تعرفه خودروهای برقی و یا هیبریدی نسبت به سایر کالاها ارزان‌تر خواهد بود. در خصوص واردات خودرو خارجی، برخی افراد از سود بازرگانی آن معاف خواهند بود این اشخاص شامل، جانبازان تا و معلولین بهزیستی تا حدود  ۳۰۰ میلیون ریال است.

نقش شرکت وانیکس در سوددهی واردات کالاها

مالیات بر واردات یکی از مهم‌ترین منابع تأمین‌کننده بودجه کشور است که هم دارای مزایایی برای مردم و هم دربردارنده فوایدی برای خود دولت است. شما می‌توانید با استفاده از مشاوره‌های شرکت بازرگانی وانیکس درمورد انواع مالیات کالاها اطلاعات کسب کرده و بهترین کالاها را وارد کشور کنید. همچنین با انواع خدماتی که این شرکت بازرگانی ارائه می‌دهد می‌توانید سود بیشتری از واردات کالاها به دست بیاورید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید:

واردات از چینواردات تجهیزات پزشکی از چینخرید از علی باباخرید از چینواردات از چین علی بابا واردات قطعات خودروواردات لوازم جانبی موبایلواردات لوازم جانبی موبایل از دبیواردات قطعات کامپیوتر