اقتصاد آلمان چگونه است؟ آشنایی با اقتصاد کشور آلمان

در ادامه‌ی این مقاله به بررسی ابعاد مختلف اقتصاد آلمان و زوایای آن و همچنین بازارهای مالی آلمان اشاره می‌کنیم.

موقعیت جغرافیایی و  ساختار سیاسی آلمان

جمهوری فدرال آلمان، کشوری سرسبز در شمال غربی قاره سبز به مساحت ۳۵۷۰۰۰ کیلومتر مربع می‌باشد. آلمان بزرگترین کشور عضو اتحادیه اروپا است؛ که در شمال و جنوب با مرزهای طبیعی احاطه شده است؛ از سمت شمال با دریای شمال و از جنوب، با کوه‌های آلپ. آلمان از سمت جنوب خود با کشورهای سوئیس و اتریش، از شرق با کشورهای جمهوری چک و لهستان و از سمت غرب خود با کشورهای فرانسه، هلند، بلژیک و لوکزامبورگ دارای مرز جغرافیایی مشترک می‌باشد.

 

 

موقعیت جغرافیایی و  ساختار سیاسی آلمان

جمعیت کشور آلمان حدود ۸۳ میلیون نفر تخمین زده شده است. آلمان یک کشور با نظام جمهوری دموکراتیک و فدرال است که تشکیل شده از ۱۶ ایالت می‌باشد. بر اساس قانون اساسی رسمی کشور آلمان، قدرت سیاسی بین دولت‌های فدرال و ایالت‌ها تقسیم شده است.مقام ریاست دولت اجرایی در آلمان بر عهده رئیس جمهور کشور است که صرفا یک مقام تشریفاتی و نظارتی تلقی می‌شود. دوره ریاست جمهوری در کشور آلمان ۵ ساله است و رئیس جمهور می‌تواند حداکثر در دو دوره ۵ ساله در این مقام منصوب شود.

محیط اقتصاد آلمان

به گواه آمار، اقتصاد آلمان، چهارمین قدرت اقتصادی جهان امروز؛ برترین اقتصاد قاره اروپا و پنجمین اقتصاد برتر از منظر برابری قدرت خرید می‌باشد. اقتصاد آلمان توانست در سال ۲۰۱۶ عنوان برترین صادرکننده سرمایه در جهان را نصیب خود کند. عناوین ذکر شده به خوبی نشان از عدالت اقتصادی در این کشور دارد که یک مزیت بزرگ اقتصادی برای شهروندان آلمانی به شمار می‌آید.به استناد قانون اساسی آلمان (Grundgesetz)، حق مالکیت، آزادی رفت و آمد، انتخاب آزاد شغل، آزادی تشکلات در این کشور تضمین شده است؛ و هیچ قانونی در نقض به تصویب و اجرا نرسیده است. با این حال، قانون اساسی عملکرد بازار آزاد بدون محدودیت را با استفاده از «اقتصاد بازار اجتماعی» (Soziale Marktwirtschaft) اصلاح کرده است.

 

 

آلمان با داشتن «شبکه ایمن» از مزایایی از قبیل: محافظت از سلامت، غرامت بیکاری و ناتوانی، مقررات مراقبت از زایمان و کودکان، بازآموزی شغلی، حقوق بازنشستگی و بسیاری موارد دیگر، از طریق مشارکت افراد، کارفرمایان و بودجه عمومی برخوردار است؛ نظم اقتصادی که توسط اکثر کارگران و مشاغل در این کشور پشتیبانی می‌شود.

تولید ناخالص داخلی آلمان

تولید ناخالص داخلی (GDP) در کشور آلمان در سال ۲۰۲۱ به میزان ۳۸۴۶.۴۱ میلیارد دلار به ثبت رسیده است. به بیانی ساده، تولید ناخالص داخلی، حاصل مجموع ارزش کل کالاها و خدمات نهایی عرضه شده در یک کشور در طول یک بازه‌ی زمانی مشخص، که عمدتا به صورت یک سال محاسبه می‌شود،‌ است.

تولید ناخالص داخلی آلمان

 

 

 

نرخ بیکاری در آلمان

یکی دیگر از المان‌های مهم در بررسی وضعیت اقتصاد یک کشور، نرخ بیکاری موجود در آن است. کشور آلمان با ثبت نرخ بیکاری ۵.۱% به یکی از بهترین کشورها در زمینه اشتغال در اروپا و جهان به شمار می‌رود. با توجه به بالا رفتن میانگین سنی در آلمان و کمبود نسبی در نیروی کار، کشور آلمان به سیاست جذب نیروی کار جوان و متخصص از سایر کشورهای جهان روی آورده است.

 

 

آلمان با جذب نیروی انسانی مهاجر و به‌کارگیری نیروهای متخصص جوان خود، از ایجاد خلا در نیروی کار در کشور، در طی سال‌های آتی جلوگیری می‌کند. به طور کلی اگر در زمینه‌ای تخصص یا مهارت خاصی داشته باشید یا مدرک دانشگاهی خود را کسب کرده باشید، یافتن شغل در این کشور کار سختی نخواهد بود.

نرخ تورم در آلمان

نرخ تورم در کشور آلمان، در تازه‌ترین آماری که در ژانویه ۲۰۲۳ منتشر شده، حدود ۸.۷۰% اعلام شده است.

صنعت آلمان

بی‌شک برترین صنعت کشور آلمان، صنعت خودروسازی آن است که نه تنها در آلمان بلکه یکی از برترین صنعت‌های خودروسازی جهان نیز به شمار می‌آید که حجم قابل ملاحظه‌ای از صادرات کشور آلمان را نیز شامل می‌شود.

اگر دنبال کننده فوتبال باشید، قطعا اصطلاح فوتبال ماشینی آلمان را شنیده‌اید؛ جدای از بحث برنامه‌ریزی و دقیق بودن، محبوبیت و ارزش بالای صنعت خودرو و ماشین آلمان را حتی در ورزش فوتبال نیز می‌توان مشاهده کرد.

شرکت‌های معروفی همچون: فولکس‌واگن (Volkswagen)، بی‌ام‌و (BMW)، آئودی (AUDI)، مرسدس بنز (Mercedes-Benz) و پورشه (Porsche) تنها بخشی از صنعت خودروسازی قوی آلمان هستند.

صنعت آلمان

از دیگر صنایع مهم و ممتاز در آلمان، می‌نوان به صنعت غذا و نوشیدنی، پوشاک و لباس، گردشگری و تجهیزات الکتریکی اشاره کرد. کشور آلمان رتبه چهارم جهان در زمینه صادرات لباس و پوشاک را در اختیار دارد.

شرکای تجاری آلمان

رمز موفقیت اقتصاد آلمان، صادرات قوی و ارتباط تجاری خوبی است که با کشورهای دیگر دارد.

  • ۵ کشوری که آلمان بیشترین صادرات را به آنها دارد به ترتیب کشورهایی از قبیل ایالات متحده آمریکا، فرانسه، چین، هلند و انکلیس هستند.
  • ۵ کشوری بیشترین واردات به آلمان را دارند نیز به ترتیب کشورهای چین، هلند، ایالات متحده آمریکا، فرانسه و لهستان هستند.

بازارهای مالی آلمان

با چنین شاخص‌های مثبت و رو به رشد آلمان، چندان هم دور از انتظار نیست که بازارهای مالی آلمان مقصد اصلی سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی باشد؛ چرا که در آن همواره نیروی متخصص و بازار تجاری مناسب و پررونق در دسترس است که احتمال ضرر در سرمایه‌گذاری را به پایین‌ترین حد خود می‌رساند.

یکی از اصلی‌ترین شاخصه‌های بازار مالی آلمان به خصوص بازار بورس و اوراق بهادار آن که سبب جذب سیل عظیمی از سرمایه‌گذاران شده، قدرت نقدشوندگی بسیار بالای آن است. بازار بورس فرانکفورت (Frankfurter WertPapierBörse) که با علامت اختصاری FWB شناخته می شود. این بازار از نظر ارزشی، در رتبه دوازدهمین بورس بزرگ اوراق بهادار جهان قرار دارد.

 

 

بازار بورس آلمان دارای ۹۰ درصد گردش مالی است که در دو مکان مبادلاتی Xetra و تالار بورس در بین هفت بورس منطقه ای در کشور آلمان به عنوان بزرگترین بورس اوراق بهادار محسوب می‌شود.

بازارهای مالی آلمان

سخن پایانی

کشور آلمان یکی از بنیان‌گذار اصلی اتحادیه اروپا است و با پیشرفت‌های روزافزونی که در اقتصاد و صنعت خود دارد توانسته است جایگاه چهارمین اقتصاد برتر جهان را برای خود کسب کند و شرایط قابل قبولی را برای شهروندان خود فراهم کند.

سوالات متداول درباره اقتصاد آلمان

  • نرخ بیکاری در آلمان چگونه است؟

کشور آلمان با اتخاذ سیاست‌های حساب شده و دقیق در زمینه اشتغال و صنعت توانسته است نرخ بیکاری ۵.۱% را به ثبت برساند که یکی از پایین‌ترین نرخ‌های بیکاری در اروپا و جهان به شمار می‌رود.

  • جایگاه اقتصادی آلمان در جهان چگونه است؟

کشور آلمان هم‌اکنون پس از آمریکا، چین و ژاپن، چهارمین اقتصاد برتر دنیا را داراست.

  • برترین صنعت فعال در آلمان چه صنعتی است؟

کشور یکی از اصلی‌ترین قطب‌های خودروسازی جهان را داراست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *