همه چیز درباره استریپ و استافینگ

از آنجایی‌که استریپ و استافینگ برخی از محموله‌ها با توجه به نوع کالاها حساس می‌باشد و امکان آسیب دیدن محموله وجود دارد؛ این عملیات بایستی با به‌کار گیری از تجهیزات مکانیکی خاص و نیروهای فردی متخصص، صورت پذیرد. همچنین اکثر کانتینرهای حمل کالا هم به صورت اجاره در اختیار صاحبان کالا هست و سلامت این دستگاه‌ها هم حین عملیات مهم می‌باشد؛ چرا که در صورت ایجاد صدمه به کانتینرها، صاحب کالا هزینه‌ی زیادی را متحمل خواهد شد. انجام کارهای مربوط به اسنادو مدارک، اولین اقدام برای انجام عملیات استریپ و استافینگ در بنادر و مراکز تجاری می‌باشد؛ به طور کلی انجام استریپ و استافینگ طبق مراحلی صورت می‌پذیرد که به طور خلاصه به بیان این موارد می‌پردازیم.

 

 

مراحل انجام عملیات استریپ

همان‌طور که اشاره کردیم، استریپ در زبان تجاری به معنای تخلیه‌ی کالا از کانتینر و انتقال به کامیونت‌ها است که معمولا توسط لیفتراک و نیروی فردی متخصص انجام می‌پذیرد؛ در واقع استریپ همان عملیات ترخیص و تخلیه‌ی محموله‌های باربری است. در عملیات استریپ بایستی‌که صاحب کالا یا نماینده ی وی به همراه لیست جا‌به‌جایی حضور داشته باشد.

مراحل انجام عملیات استریپ

اما عملیات مربوط به استریپ به دو بخش کلی تقسیم می شود که به آن‌ها خدمات اسنادی و خدمات تخلیه اطلاق می شود .خدمات اسنادی تنها در صورتی انجام پذیر است که صاحب کالا یا نماینده وی که به اصطلاح به آن ترخیص کار گفته می شود، لیست جابه‌جایی را به محوطه فرایند تخلیه بار ارائه دهد.

آماده سازی مقدمات لازم:

  • ارائه‌ی لیست جا به جایی به محوطه استریپ
  • مراجعه‌ی صاحب ترخیص کار با در دست داشتن برگه جا به جایی
    عملیات استریپ:
  • فک پلمپ در حضور نماینده ی صاحب کالا
  • خالی کردن بار با لیفتراک یا تجهیزات دیگر یا توسط کارگرها
  • انتقال کانتینر خالی به دپو کشتیرانی
  • تحویل رسید کانتینر

 

 

مشکلات ترخیص کالا

یکی از بزرگترین مشکلات در روندهای مربوط به ورود کالا به کشور و ترخیص کالا مشکل طولانی شدن روند ارائه‌ی اظهارنامه تا خروج کالا است. بالا بودن زمان ترخیص کالاهایی که دائما از خارج وارد می‌شود و هر بار زمان زیادی صرف آزمایش آنها می‌شود که اکثرا موجب پرداخت جرایم دیرکرد کانتینر، خواب سرمایه و همچنین تأمین نشدن نیاز کارخانه ها می‌گردد. اینها مواردی هستند که در صورت آشنایی تجار با قوانین تا حدود زیادی قابل تسریع هستند. پرداخت هزینه‌های بدون ضابطه بابت ترخیص از قبیل ترخیصیه، استریپ و ده‌ها مورد دیگر از جمله دردسرهایی هستند که اگر با پشتیبانی یک شرکت معتبر و همراهی ترخیص کار حرفه ای انجام شود تا حد زیادی در بازه‌ی زمانی ترخیص کالا تأثیر گذار خواهد بود.در ادامه با مفهوم استریپ و استافینگ بیشتر آشنا خواهیم شد.

مراحل انجام عملیات استافینگ

استافینگ در لغت به معنای عمل پرکردن یا جاسازی کردن است. در اصطلاح گمرکی به عمل بارگیری کالاهای صادراتی و وارداتی درون کانتینرها اطلاق می‌گردد که معمولا توسط لیفتراک انجام می‎شود. استافینگ به‌طور کلی فرایندی است که  پس از انتقال محموله به ترمینال باری کانتینری یا بنادر بارگیری، محموله در انبار تخلیه می‌گردد تا پس از تکمیل مراحل ترخیص کالا از گمرک، متصدی حمل بار محموله را به کانتینرها مجدد بارگیری کند. پس از انجام عملیات استافینگ و بارگیری مجدد کالاها در کانتینرها و اتمام تمامی مراحل گمرکی، محموله به مقصد نهایی حمل  می شود.

مراحل انجام عملیات استافینگ

 

 

 

همانند مراحلی که برای استریپ ذکر کردیم؛ عملیات مربوط به استافینگ هم به دو بخش کلی خدمات اسنادی و خدمات تخلیه تقسیم می شود.

برای انجام مقدمات اداری استافینگ به مدارک زیر نیاز است:

  • بارنامه: سندی که در بر دارنده‌ی اطلاعات کامل و دقیق در مورد کانتینر و محتویات آن است.
  • حواله خدمات: در بحث‌هایمربوط به استافینگ به حواله ای اطلاق می‌شود که جزییات خدمات را توضیح می دهد.
  • حواله تحویل: مدرکی است مربوط به تحویل کالا از شرکت حمل و نقل. این سند مالکیت کالا را هم به طور خاص تأیید می کند.
  • فیش پرداخت: این سند در بر دارنده‌ی اطلاعاتی راجع به پرداخت هزینه های مربوط به خدمات انجام شده در ترمینال کانتینری می‌باشد.
  • نامه‌ی کشتیرانی: مجوزی است که بر اساس آن امکان استفاده از مسیرهای دریایی داده می شود.
  • لیست رسوب کانتینر: سندی است که در آن مدت زمان توقف بار در انبارهای ایستگاه بارگیری کانتینری مشخص می شود.

مراحل عملیات استافینگ عبارتند از

  • ارائه‌ی نامه کشتیرانی به محوطه ی نگهدارنده ی کانتینر
  • تحویل لیست رسوب کانتینر به واحد عملیات
  • ثبت در سیستم اسنادی و زدن پذیرش
  • در صورتی که کانتینرها سالم باشند، مراجعه بار شمار وکشنده به ترمینال کانتینرهای خالی جهت انتقال کانتینرها
  • ثبت کانتینرهای ورودی در سیستم نگهداری دستی (هند لند)
  • چیدمان بار درون کانتینر به شکل دستی (کارگری) یا ماشینی (لیفتراکی)
  • چک کردن بار توسط نماینده‌ی صاحب کالا و تائید آن و پلمپ محوطه نگهداری کانتینرها
  • مراجعه به پورت اپراتور و قرار دادن کانتینرها درون لیست بارگیری کشتی
  • هماهنگی و تحویل کانتینرها به پورت اپراتور و دریافت رسید مهر شده

انواع استافینگ از منظر محل بارگیری

جهت تسریع عملیات مربوط به استافینگ و کاهش هزینه ها، علاوه بر حالت مرسوم که عملیات استافینگ معمولا در ایستگاه های باربری کانتینری که در محوطه‌های گمرکی می‌باشند صورت می پذیرد؛ در صورت کسب مجوزهای لازم می‌توان این کار را مستقیما از کارخانه یا انبار صاحب کالا انجام داد.

در واقع از این منظر عملیات استافینگ به سه حالت ممکن است:

اول استافینگ در محوطه های گمرکی که در این روش محموله ابتدا درون محوطه‌ی باری کانتینری تخلیه می‌شود و پس از چک شدن توسط مأمورین گمرک و دریافت مجوز های لازم، کانتینرها را بارگیری می‌کنند.

دومین روش استافینگ مستقیم است که همانند شیوه‌ی اول می باشد با این تفاوت که کالاهای صادراتی مستقیما پس از رسیدن به محوطه‌ی بارگیری توسط کامیون ها و… ، درون کانتینرها بارگیری می‌شود.

شیوه‌ی سوم که استافینگ کارخانه نام دارد، صاحب کالا می تواند با دریافت مجوز های لازم، کانتینر های خالی را از ایستگاه باربری به کارخانه منتقل کنند. و بارگیری مستقیما از کارخانه صورت پذیرد و پس از اتمام بارگیری مجددا کانتینرها به ایستگاه باربری منتقل می‌شوند.

کراس استافینگ چیست؟

چنانچه با مفاهیم واردات و صادرات و استریپ و استافینگ و اعمال بازرگانی سر و کار دارید مطمئنا عبارت کراس استفافینگ به گوش شما خورده است. کراس استافینگ یکی از روش­های حمل و نقل دریایی کالاها است. در این روش محتوای بار از کانتینر کشتی خارج می­شود، تا مجددا جهت ارسال به مقصد اصلی در کانتینر یک کشتی دیگر بارگیری شود.

مفهوم مشابه‌ی دیگری که من‌باب همین موضوع به کار می‌رود عبارت ترانشیپ استافینگ است؛ ترانشیپ استافینگ به معنای این است که کانتینرها بدون باز شدن و تخلیه شدن، از یک کشتی به کشتی دیگری منتقل می شوند. در واقع همان کراس استافینگ است که محتوای درون کانتینرها خارج و دوباره در کانتینر کشتی دیگر بارگیری نمی‌شوند بلکه کل کانتینر جابجا می شود.

کراس استافینگ چیست؟

کراس استافینگ و ترانسشیپمنت عموما زمانی ضرورت پیدا می‌کنند که ما بنا به دلایلی خاص مثل تحریم ها نمی توانیم کالا یا کالاهایی مشخص را مستقیم به کشور وارد کنیم. که در این صورت بالإجبار بایستی که در بنادری که متعلق به کشورهای دیگر است، اقدام به تعویض کشتی‌های حمل بار و جابجایی کانتینرها کنیم. در واقع کانتینرها و کشتی‌هایی که در حمل و نقل لجستیک فعالیت دارند. همگی دارای یکی کد منحصر به فرد هستند که هویت کشتی و بارش را معرفی می‌کند. و برخی از کشورها به خاطر برخی از تحریم‌های سیاسی و اقتصادی اجازه پهلو گرفتی کشتی‌هایی که از یک مبدا خاص هستند را نمی‌دهند.

گاهی نیز روش کراس استافینگ به خاطر محدودیت‌های برخی از بنادر در بارگیری و تخلیه‌ی بار صورت می‌پذیرد. یکی از این محدودیت‌ها این است که اندازه‌ی برخی از کشتی‌ها برای پهلو گرفتن کشتی در بندر خیلی بزرگ است. و بندر ظرفیت چنین حجمی را در خود ندارد، به همین دلیل کشتی در مکانی خارج از محدوده ی بندر توقف می‌کند. و کانتینرها را به کشتی‌های کوچکتری انتقال می‌دهند تا آن‌ها در بندر پهلو بگیرند و بار را تخلیه کنند. استفاده از روش کراس استفاینگ در این شرایط تنها راهی است که این امکان را می‌دهد تا محموله‌های دریافتی بتوانند وارد بندر و کشور مربوطه شوند.

البته این طور نیست که روش کراس استافینگ در این بنادر صرفا برای واردات کالا است و آن‌ها می توانند صادرات خود را بدون مشکل و با کشتی های کوچک انجام دهند. بلکه همین کشورها و بنادر کوچک برای صادرات کالای تولیدی خود نیز در برخی مواقع باید از همین روش استفاده کنند. در بعضی از حمل و نقل‌های دریایی که مسافت خیلی طولانی است، باید از کشتی‌های بزرگ استفاده کرد. کشورهایی که امکان انتقال کالای خود به طور مستقیم درون کشتی بزرگ را در بنادر ندارند، محموله‌ها را ابتدا در کشتی‌های کوچکتری بارگیری می‌کنند و سپس با استفاده از روش کراس استافینگ آن‌ها را به کشتی بزرگ‌تر منتقل کرده تا بتوانند کالاهای خود را به نقاط دور دنیا صادر کنند. امیدواریم در این مقاله با مفهوم استریپ و استافینگ به قدر کافی آشنا شده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *