در عصر کنونی ارتباطات، همه روزه اشکال و شیوههای جدید بازاریابی در دنیای کسب و کار دیده میشود. بازاریابی داخلی (Internal marketing) یا بنا به گفتاری دیگر، بازاریابی درونی از جدیدترین شیوههای بازاریابی است که در جهان مرسوم شده است.
واردات کالا با وانیکس تلفن : ۰۲۱۸۸۸۵۲۰۱۳– ۰۹۱۹۴۷۰۶۰۳۵
برای واردات کالا با وانیکس تماس بگیرید تلفن : ۰۲۱۸۸۸۵۲۰۱۳
Internal marketing بازاریابی داخلی به زبان ساده به مجموعه فعالیتهایی گفته میشود که شما برای بالا بردن سطح آگاهی و ارتباط کارمندان خود از برند کسب و کارتان انجام میدهید.
در ادامه این مقاله به بررسی ابعاد مختلف و اهمیت این شیوه از بازاریابی خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب Internal Marketing یا بازاریابی داخلی:
بازاریابی داخلی چیست؟
استراتژی های Internal marketing
مراحل انجام بازاریابی داخلی
مزایای بازاریابی داخلی
سخن پایانی
سوالات متداول
بازاریابی داخلی چیست؟
بدون شک اصطلاحات زیادی در دنیای کسب و کار به گوش شما خورده است؛ پس از این نیز خواهد خورد. بسیاری از این اصطلاحات، مفهوم بشدت دمدستی را در ورای خود دارند که ممکن است در نگاه اول صرفا نامهای آنها برای مخاطب گنگ باشد. یکی از این واژگان، بازاریابی داخلی (Internal marketing) است. بازاریابی داخلی همانطور که از نامش نیز میتوان حدس زد، به افراد داخل بیزینس مربوط است؛ نه مشتری! این بازاریابی مختص افزایش سطح شناخت و آگاهی، ارتقای دانش و ارزشگذاری محصولات و خدمات کسب و کار مربوطه برای کارمندان خودش است.
بنابر نتایج حاصل شده از نظرسنجی American Express ،۷۸٪ از مصرفکنندگان به علت دریافت خدمات ضعیف از برندها، اعتمادشان از آن برند از دست رفته است و آن برند، مشتری خود را از دست داده است. با توجه به این امر، شرکتها و سازمانها برای جلوگیری از این امر، رو به بازاریابی درونی آوردهاند. آنها در اصل محصولات و خدمات برند خودشان را برای کارمندان معرفی میکنند و ابتدا به جای سعی در فروش آنها به مشتری خارجی، سعی در فروش به کارمندان خود دارند.
بازاریابی داخلی چیست؟
هدف کلی از این شیوه بازاریابی، افزایش میزان مشارکت کارمندان و دسترسی به برند است؛ که این امر به بهبود عملکرد کلی کسب و کار و همچنین تعامل بهتر و سازندهتر بین اعضای سازمان و مشتری منجر خواهد شد. علاوه بر آن، اکنون، کارمندان نیز جزئی از پروسه فروش و معرفی محصولات هستند و احساس تعلق و باور بیشتری به کالا و خدماتی که ارائه میدهند، دارند؛ که این امر، نقش به خصوصی در پیشرفت سازمان و شرکت دارد.
برای اطلاع از بهترین راه سرمایه گذاری با بودجه های مختلف کلیک کنید.
استراتژی های Internal marketing
در این بخش از مقاله به بررسی برخی استراتژیهای بازاریابی میپردازیم:
بازاریابی درونگرا (Inbound marketing)
همانطور که پیشتر نیز در متن اشاره کردیم، مفاهیم بسیاری از اصطلاحات موجود در دنیای مدیریت و کسب و کار با توجه به معنای لغوی آنها قابل برداشت است. در خصوص استراتژیهای بازاریابی نیز این چنین است. در بازاریابی درونگرا، مخاطب و مشتری شما را از طریق جستوجو محتوای ارائه شده در شبکههای اینترنتی و فضای مجازی توسط خودش پیدا میکند.
بازاریابی برونگرا (Outbound marketing)
این نوع از بازاریابی با دخالت افراد بیشتر و به شکل مرسومی که در ذهن اغلب ما نقش بسته است، انجام میشود. بازاریابی از طریق سنتی تبلیغاتی نظیر: آگهیهای تبلیغاتی چاپ شده، تبلیغات تلویزیونی و رادیویی، تبلیغات میدانی، تماسهای فروش و ارسال پیامک انجام میشود.
این استراتژی که به شکل اختصاری و تجاری (ABM) شناخته شده است، روند جدیدی در دنیای بازاریابی است که بسیار مورد توجه مخاطبان و صاحبان کسب و کار قرار گرفته است. بازاریابی مبتنی بر حساب، بسته به مهارت و تسلط بازاریاب، مربوط به بازاریابی برای یک شرکت بخصوص یا گاهاً یک شخص دیگر است که حاوی یک پیام یا محتوای شخصیسازی شده توسط خود بازاریاب است.
در این شیوه بازاریابی هرچه هدفگذاری دقیقتر باشد، نتیجه بسیار بهتری نیز برای شرکت یا سازمان مربوطه به دست خواهد آمد. حال در کنار استراتژیهای یاد شده، یکی از مهمترین و پرطرفدارترین اشکال آن، موضوع اصلی بحث خودمان یعنی بازاریابی داخلی است که در ادامه به مراحل انجام آن خواهیم پرداخت.
در شروع امر، اجرای بازاریابی درونی بر عهده منابع انسانی است.
تشکیل تیم: تیم منابع انسانی کسب و کار باید با هماهنگی و همکاری تیم مدیریتی در ابتدا یک تیم قوی و مصمم را تشکیل دهند.
هدفگذاری: به مانند بسیاری از نقشهها و امور مربوط به بیزینس و کسب و کار، هدفگذاری چراغ راه شما خواهد بود. بیان درست ارزشها ایجاد اتحاد و همدلی و پیشرفت در فروش محصولات و خدمات، هدف نهایی تیم شما خواهد بود.
در مسیر درست حرکت کردن: این موضوع که با توجه به نیاز تیم خود، عملیات بازاریابی داخلی را انجام دهید و در مسیر درست و با اتفاق نظر به پیش بروید از اهمیت بسیاری برخوردار است.
جلسات و ارزیابی خود را با توجه به نقشه راه اجرا کنید: با توجه به درک نیازی که در سازمان خود احساس کردید، باید برای کارکنان خود جلسات و کنفراسهایی را تدارک ببینید و جهت فکری تمام کارمندان و کارکنان خود را یکسو کنید تا با بالا بردن اشتیاق و روحیه تیمی آنها بتوانید در کسب و کار خود پیشرفت کنید.
مشارکت داشته باشید: اجازه مشارکت و همراهی را برای تمام اعضای تیم خود فراهم کنید و به تمام نظرات آنها گوش داده و تجزیه تحلیل کنید.
برای شرکت در بهترین دوره دوره فروش بعد از واردات کلیک کنید.
مراحل انجام بازاریابی داخلی
مزایای Internal marketing
کارمندان هر بخش از سازمان یا شرکت را به داشتن عملکردی بهتر نسبت به قبل تشویق میکند.
با میدان دادن به کارکنان و کارمندان جهت مشارکت و دادن مسئولیت، هم انگیزه و هم مسئولیت و توان اداری آنها افزایش پیدا میکند.
درک متقابل و درستی هم از اهداف و هم کارکنان نسبت به هم در سازمان ایجاد میشود.
باعث توسعه کارمندان و انگیزه آنها در برخورد با مشتری میشود.
اطلاعات هر شخص، در هر درجهای که باشد بین بخشهای متفاوت سازمان به طور تیمی منتقل میشود.
مراحل انجام بازاریابی داخلی
سخن پایانی
زمانی که کارمندان به کسب و کار و برند خود باور داشته باشند، انگیزه بیشتری برای کار خواهند داشت و با فعالیتهای بهتر خود به پیشرفت و ارتقای سازمان کمک خواهند کرد؛ پس به همین دلیل داشتن یک بازاریابی داخلی و استراتژی بازاریابی دقیق و حسابشده برای موفقیت هرچه بیشتر کسب و کار شما بسیار مهم و حیاتی است.
سوالات متداول درباره بازاریابی داخلی
Internal marketing چیست؟
به بیان ساده و مختصر به مجموعه اعمالی که در راستای آگاهسازی کارمندانتان از سیاست کاری، اهداف، محصولات و خدمات، و فرهنگ کاری حاکم بر سازمانتان است، انجام میشود، بازاریابی داخلی یا درونی گویند.
Internal marketing در یک سازمان برعهده چه کسانی است؟
Internal marketing در یک سازمان، معمولا بر عهده تیم منابع انسانی آن سازمان است.
۰/۵
(۰ نظر)
این مطلب را به اشتراک بگذارید
برای واردات کالا با وانیکس تماس بگیرید تلفن : ۰۲۱۸۸۸۵۲۰۱۳