این شرکتها برای بهدستآوردن سود، پلنهای مختلفی دارند. همچنین صندوقهای پوشش ریسک برعکس اسمی که دارند، صندوقهای پرریسکی هستند که توسط افراد بسیار متخصص و حرفهایهای بازار مالی تشکیل شده و بر روی وسیلههای مالی و اوراق بهادار با ریسک بالا، سرمایهگذاری میشود. در ادامه این مقاله از وبلاگ وانیکس، به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته و تعریف دقیقی از صندوق پوشش ریسک ارائه میدهیم. تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
تعریف Hedge Fund یا صندوق پوشش ریسک
در خصوص سؤال Hedge Fund یا صندوق پوشش ریسک چیست؟ باید اینگونه پاسخ داد که صندوق پوشش ریسک یا همان Hedge Fund یک نوع وسیله جانشین برای سرمایهگذاری بدون واسطه در بورس است و گروهی از صندوقها تاسیس شده که امکان دارد مقدار زیادی برنامه، پلن و راهبرد گوناگون به کار بگیرند تا سود بیشتری قسمت سرمایهگذاران صندوق شود.
صندوق پوشش ریسک ممکن است با بهکارگیری راهبردها و روشهای مهاجم اداره شود یا در این صندوقها از اوراق مشتق و سایر اهرمهای مالی در بازارهای داخلی و بینالمللی برای تولید بازده بیشتر استفاده شود. صندوق پوشش ریسک به دید آماری وحدت پایینی با پرتفویهای معمول متشکل از سهام و اوراق قرضه را داراست.
ویژگی های Hedge Fund یا صندوق پوشش ریسک چیست؟
حال که با صندوق پوشش ریسک یا Hedge Fund آشنا شدید در این بخش از مقاله میخواهیم شما را با ویژگیهای این صندوق آشنا نماییم. بهطورکلی ویژگیهای صندوق پوشش ریسک با توجه به هویت خود تفاوتهایی با صندوقهای سنتی که امروزه آنها را میشناسیم دارند که این تفاوتها عبارتاند از :
۱- صندوقهای پوشش ریسک مخصوص سرمایهگذارانی است که واجد شرایط هستند.
۲- گزینههای متفاوت و زیاد در سرمایهگذاری در ابزارها و بازارهای مالی مختلف
۳- کارمزد ۲ درصد ثابت از دارایی صندوق
۴- نظارت پایینرو نحوه و میزان سرمایهگذاری
راهبردهای سرمایه گذاری در Hedge Fund یا صندوق پوشش ریسک چیست؟
این مدل از صندوقها در سرمایههای مالی و ابزارهایی سرمایهگذاری کردهاند که دیگر صندوقها و سرمایهگذاریها، آنها را در نظر نمیگیرند. در ادامه به چندی از این ابزارها و استراتژیهای سرمایهگذاری این صندوقها اشاره میکنیم:
۱- استفاده از فروش استقراضی
فروش استقراضی به این معنا میتوان باشد که فردی سهامی را که در مالکیت شخص دیگری است از او قرض کند و با فرض کم شدن قیمت سهم، آن را در بازار بفروشد و پس از سپریکردن زمان مورد نظر، آن را خریداری کند و به مالک سهم پس بدهد. در حالت کم شدن قیمت، باقی مانده قیمت فروش و خرید سهم، سود فرد مورد نظر خواهد شد. صندوقهای پوشش ریسک از این وسیله در شرایط سکون بازار استفاده کرده و سهامی را که در مالکیت صندوق نیست، اجاره میکنند و در بازار فروخته و از کاهش قیمت سهم، سود میبرند.
۲- سرمایهگذاری در ابزارهای مالی مشتق
ابزارهای مالی مشتق مثل قراردادهای اختیار معامله و آتی، ابزارهای مالی هستند که ارزش آنها بر اساس اوراق بهادار دیگری مانند سهام شرکتها نیز تعیین میشود و شاید در انواع دیگر سرمایهگذاریها مورد توجه قرار گرفته نشود، اما صندوقهای پوشش ریسک با سرمایهگذاری در این موارد، دید وسیعتری از داراییها را در نظر گرفته و از فرصتهای سودآوری آنها استفاده میکنند.
۳- استفاده از آربیتراژ
آربیتراژ در بازارهای مالی یعنی اینکه فرصتهای قیمتگذاری نادرست همزمان بین اوراق بهادار مرتبط است. مدیران صندوقهای پوشش ریسک، با تخصص و مهارتی که دارند، پیوسته در حال رصد کردن بازارهای مالی مختلف و پیدا کردن فرصتهای قیمتگذاری نیز هستند که افراد آنها را نمیتوانند تشخیص دهند. شناسایی بهموقع و سرمایهگذاری در این فرصتها، سودهای فراوانی را برای آنها ایجاد میکند.
معایب و خطرات Hedge Fund یا صندوق پوشش ریسک چیست؟
سرمایهگذاری در صندوقهای پوشش ریسک به علت سرمایهگذاری در کارهای گوناگون و همچنین نبود مقررات، همگام با سود زیادتری است. البته که این پهناور بودن، خطرات زیادی را میتواند به همراه داشته باشد. برخی از خورد شدنهای اقتصادی معروف، مرتبط به صندوقهای پوشش ریسک هستند. البته تساهل زیاد صندوقهای پوشش ریسک برای مدیران مالی تا الان توانسته سودهای بلندمدت بسیاری را به همراه داشته باشد. در ادامه برخی از معایب و خطرات صندوقهای پوشش ریسک را بررسی میکنیم:
۱- اثر اهرم: علاوه بر پولی که در صندوقهای پوشش ریسک سرمایهگذاری میشوند، این صندوقها از بانکها و نهادهای مالی دیگر نیز پول قرض میکنند.
۲- استقبال از دارایی ریسکپذیر: صندوقهای پوشش ریسک به طور غریزی به دنبال سرمایهگذاری با بازده حداکثری و البته پرریسکتر هستند.
۳- غیرشفاف بودن: متنوعسازی پورتفولیو (سبد دارایی)، راهبردهای معاملات و سایر تصمیمهای صندوق، برای سرمایهگذاران بهصورت روشن گفته نمیشود.
۴- کمبود نظارت: به علت کمبود نظارت مالی بر فعالیتهای صندوق پوشش ریسک (Hedge Fund)، اغلب آنها ریسک ساختاری پنهانی دارند.
صندوق پوشش ریسک در ارز دیجیتال چگونه است؟
افزایش رشد بیتکوین و دیگر ارزهای دیجیتال در سالهای گذشته، آنها را در چشم سرمایهگذاران، قانونی و موجه جلوه داده و آنها را به سمت خود جذب کرده است. اما همانطور که میدانید سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال با ریسک فراوان همراه است؛ چرا که تنها یک دهه از ارائه این مفهوم و ورود این نوع از ارز به دنیا میگذرد و همانند ارزهای فیات توسط دولتها حمایت نمیشوند.
این صندوقها به پیشرفتهای جامعه ارز دیجیتال با دو دیدگاه کاملاً متضاد قدردانی و نگرانی مینگرند؛ زیرا برای این صندوقها، ارزهای دیجیتال هم میتوانند یک رقیب محسوب شده و هم اینکه برای کسب سود بالا ،فرصتی مناسب برای این صندوقها به شمار روند.
سخن پایانی
در پایان مقاله Hedge Fund یا صندوق پوشش ریسک چیست؟ باید گفت، سرمایهگذارانی که قصد دارند در صندوق پوشش ریسک ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنند، ابتدا باید در ارتباط با اعتبار صندوق و مدیران آنها تحقیقات کافی را انجام دهند. همچنین باید بدانند که آینده مالی آنها بستگی به توانایی و علم این مدیران در بازار مالی دارد. با این که سالیان طولانی است که این نوع از صندوقها در بازارهای بورس دنیا سختکوشی دارند، به دلیل عدم وجود زیرساختهای مناسب برای فعالیت، صندوقهای پوشش ریسک در ایران تاکنون فعالیتی نداشتهاند. در نهایت امیدواریم مطالعه این مقاله از وبلاگ وانیکس تاثیر مثبتی بر میزان آگاهی شما گذاشته باشد.