اگر اخبار سیاسی را دنبال میکنید و وضعیت اقتصاد بینالمللی کشور برای شما مهم است، باید بدانید که بیانیهها و سیاستهایی که سازمان فرادولتی FATFدائما در حال نگارش و به روز رسانی آنهاست مستقیما بر اقتصاد کشور ما تاثیر میگذارند. در این مقاله با ما همراه باشید تا از چگونگی تعاملات ایران با این سازمان و همچنین سیاستهای این سازمان مطلع باشید.
FATF چیست
این کارگروه سیاسیتهای به خصوصی برای جلوگیری از انواع جرائم دارد. به این جهت که سیاستهای پولشویی مدام در حال تغییر کردن هستند، استانداردهای این سازمان به صورت سالانه بروز میشوند. برای مدیریت این سازمان از اعضای قضایی، اعضای ناظر، اعضای سازمانهای منطقهای و سازمانهای ناظر با یکدیگر همکاری میکنند. طبق گزارش خود سازمان ۱۹۴کشور در کل جهان تحت پوشش FATF هستند که ۳۵ کشور در میان آنها، اعضای قضای و سازمانهای کمیسیون اروپا و کشورهای عضو خلیج فارس GCC در حیطه سازمانهای منطقهای هستند.
جالب است بدانید که این سازمان در واپسین شروع کار خود تنها ۱۶ عضو داشته است. اکنون درمیان کشورهای موجود، ۱۸۸ کشور جهان حداقل دو کنوانسیون اساسی اف تیاف را پذیرفته اند و آن را اجرا میکنند. این سازمان با ابتکار سران G7 در سال ۱۹۸۹ شروع به نگارش سیاست نامهای در جهت حفظ حقوق ملتها در مقابل مسائلی که رسالت این سازمان جلوگیری از آن بود، کرد. عنوان انتخابی برای این سیاست نامه (استانداردهای بین المللی برای مقابله با پولشویی و حمایت مالی تروریسم و اشاعه گراست.
این گروه به بررسی رفتارهای کشورهای عضو شده میپردازد و به این سوال پاسخ میدهد که آیا آنها اقدامی در جهت پیادهسازی سیاستهای آین سازمان و یا در جهت مخالف آن انجام دادهاند یا خیر. پیشرفتهای آنان نیز توسط این سازمان رسد میشود. براساس همین نظارت اقدامهای مالی کشورها در سه گروه قرار میگیرد. اولین دسته کسانی هستند که از تمام سیاستهای عنوان شده توسط این سازمان پیروی میکنند که معمولا کشورهای توسعه یافته نیز از آن پیروی میکنند.گروه دوم کشورهایی هستند که در جهت پیشرفت و انطباق عملکرد خود با سیاستهای آین سازمان تلاش میکنند. گروه سوم و دسته آخر کشورهایی هستند که خود را معاف از رعایت سیاستهای این سازمان میدانند و از نظر سازمان آنها درصدد انجام تخلفاتی مانند پولشویی و حمایت مالی از تروریسم هستند.رفتار سازمان با دسته آخر دو به دو شکل است. شکل اول در حالتی است که این مجموعه تصمیمی برای اقدام متقابل علیه این کشورها اتخاذ نمیکند. شکل دوم بدین حالت است که کشورهایی که شامل آن هستند هم در لیست سیاه قرار میگیرند و هم اقدام متقابل علیه آنها انجام میشود.
تعامل ایران با اف تی اف چگونه است
در ۳۰ خرداد ۱۳۹۷، سید علی خامنهای در دیدار با رئیس مجلس و برخی از کارکنان مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد که مجلس «باید به طور مستقل در موضوعاتی مانند مبارزه با تروریسم یا مبارزه با پولشویی دست به قانونگذاری بزند» و تصمیم پیوستن اف تی اف را به عهده مجلس گذاشت.علاوه برآن گفته شده که ایران با عضو شدن در این سازمان اقدام به تحریم نهادهای نظامی خود نظیر قرب نوح، قرارگاه خاتم الانبیا، وزارت دفاع میپردازد. انتقاد وارد شده بعدی این است که بانک سپه و بانک ملت محدودیتهایی را برای همکاری و ارائه خدمات با سپاه پاسداران اعمال کرده است.سخنگوی وزارت خارجه آقای بهرام قاسمی در مورد انتقادهای وارده در جهت اف تی اف گفت : در رابطه با همکاری کشورایران با حزب الله، ما این همکاری را افتخار خود تلقی میکنیم و در بحث مبارزه با تروریسم ما خود را جزء پیشتازان و در خط مقدم این امر میدانیم .
در بیانیه ای که در ماه اکتبر سال ۲۰۱۹مطرح شد درخواست این سازمان از کشور ایران به شرح زیر بود:
حذف کردن استثنا قرار دادن سازمانهای رهاییبخش از زیر مجموعه اشغال خارجی، و هچنین تعاریف استعمار و نژادپرستی از تعریف سازمانهای تروریستی در قانونهای جمهوری اسلامی ایران.
- ایران باید براساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل داراییهای گروه تروریستی را شناساسی کرده و مسدود سازد.
- موظف بودن به ایجاد کردن نظام موثر و قابل اجرا برای نظارت و برسی مشتریان نظامهای مالی.
- شفافسازی در مورد روند کار و گزارش کردن تراکنشهایی که مشکوک به تأمین مالی گروههای تروریستی هستند.
- بیان کردن سازوکارهای شناسایی و محدود ساختن ارائه دهندگان تراکنشهایی که در واقع غیرقانونی تلقی میشوند.
- تصویب کردن و اجرای کنوانسیونهایی مثل پالرمو و مبارزه با تروریسم و شفاف کردن توانمندیهای ایران در مورد همکاریهای حقوقی.
- حصول اطمینان ازتایید شدن تراکنشها و فرستنده و گیرنده آنها توسط مؤسسات مالی .
آیا ایران عضو FATF است؟
در حال حاضر ایران در لیست سیاه اف تی اف قرار دارد و عضو این سازمان محسوب نمیشود ولی زمان بعد از امضای برجام این گروه بر اقدامهای مالی کشور نظارت میکند. پس از توافق برجام بین ایران و ۵+۱ نقدهایی از جمله فروش اطلاعات بانکی در ازای گرفتن نسیه وارد شد.
اکنون در میان کشورهای موجود فقط ایران، کره شمالی و کوبا به دلیل عدم همکاری در لیست سیاه این سازمان قرار دارند. برخی کشورها نیز هستند که به آنها به عنوان پناهگاه امن برای تامین مالی تروریسم و انجام پولشویی نگاه کرد. سازمان این کشورها را در لیست خاکستری قرار میدهد و این میتواند به معنای هشدار ورود به لیست سیاه تلقی شود.
اغلب درخواستهای گروه اقدام مالی توسط دولت ایران اجرا شده است، با این حال این سازمان همچنان ایران را از سیاه به لیست سفید تغییر حالت نداده است. مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا و مقامات ارشد خزانه داری ایالات متحده و بسیاری دیگر از مقامات وقت این کشور خواستار انجام بی قید و شرط الزامات این سازمان فرادولتی توسط ایران شدهاند. برخی منتقدان بر این باورند که اجرای این الزامات و انجام مبادلات مالی داخلی و خارجی برای دولتهای غربی شفاف شده و مقابله یا دور زدن تحریمها را غیرممکن میکند.
اهمیت همکاری با اف تی اف
توصیههای این سازمان برای کشورها امری جدی تلقی میشود؛ زیرا اگر کشوری در لیست سیاه یا حتی خاکستری اف تی اف قرار بگیرد. شانس خود را برای مشارکت در نظام بانکی جهانی را از دست میدهد. نتیجه آن برای کشور کم شدن مبادلات تجاری بینالمللی، تحریم اقتصادی از سمت صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی ADB و همچنین سایر کشورها خواهد بود.
اطلاع از مسائل اقتصادی بین المللی که مستقیما بر اقتصاد کشور تاثیر گذارند با مشاوران شرکت وانیکس
در مقاله بالا به توضیح چیستی سازمان فرادولتی FATF و چگونگی تعاملات ایران با این سازمان و اهمیت همکاری با این ساز پرداختیم. در حال حاضر کشور ما در حال گذراندن برخی بحرانهای اقتصادی است که اغلب از تحریمها سرچشمه می.گیرند. برای مقابله با این شرایط و انجام مبادلات بینالمللی مانند واردات و صادرات که موجب ورود ارز به کشور میشود باید اطلاعات به روزی در این زمینه داشته باشید. شرکت وانیکس با داشتن مشاوران زبده اقتصادی به شما کمک میکند تا مبادلات اقتصادی بینالمللی موفقی داشته باشید. همچنین وجه تمایز شرکت وانیکس ارائه چک تضمین به شماست.