اقتصاد دانمارک چگونه است؟ آشنایی با اقتصاد کشور دانمارک

اقتصاد دانمارک

سطح درآمد و کیفیت زندگی در این کشور بالاست و مردم دانمارک، از زندگی خود لذت فراوانی می‌برند. شواهد و آمارها نشان می‌دهد، دانمارکی‌ها جزو شادترین مردمان جهان محسوب می‌شوند. اما در این مقاله از وانیکس به بحث اقتصاد دانمارک می‌پردازیم، و ویژگی‌ها و شرایط اقتصادی آن را برای شما عزیزان و علاقه‌مندان به مباحث اقتصادی  بازگو می‌کنیم. پس با ما همراه باشید.

 

 

وضعیت اقتصادی دانمارک

کشور دانمارک دارای مساحتی کوچک، صنایعی متوسط اما تکنولوژی پیشرفته است. از مهم‌ترین صنایع آن می‌توان به حمل‌ونقل دریایی و کشتی‌سازی، داروسازی، پوشاک، نساجی، الکترونیک و صنایع غذایی اشاره نمود. اخیراً صنایع مرتبط به  IT در این کشور با رشد چشمگیر همراه بوده و دولت الکترونیک به معنای واقعی کلمه، خدمت ارائه می‌کند؛ بنابراین حضور مردم برای پیگیری امور خود در اداره‌جات و مراکز دولتی بسیار کم‌رنگ شده است.

وضعیت اقتصادی دانمارک

دانمارک در مقایسه با بیشتر کشورهای اروپایی از وضعیت اقتصادی مطلوب‌تری برخوردار است؛ اما همان‌طور که می‌دانید، حوادث و شرایط ملی و بین‌المللی تأثیرات فراوانی بر این اقتصاد می‌گذارند که از جمله آن می‌توان به بحران‌های کشور اوکراین، توقف صادرات مواد غذایی به روسیه به دلیل تحریم‌ها، کاهش ارزش یورو، وابستگی دانمارک به تجارت خارجی و سیاست‌های تحریمی آمریکا اشاره نمود.مجموع این عوامل سبب گردید تا دانمارک برخی از سیاست‌های اقتصادی را در پیش بگیرد و بازارهای صادراتی خود را در کشورهای آسیایی و آفریقایی همچون ایران، هند، چین و چندین کشور دیگر که ظرفیت مناسب برای استفاده از کالاها و دانش فنی دانمارک را دارند، تقویت نموده و مشکلات اقتصادی مذکور را کاهش دهد. در این راستا و برای اجرای چنین اهداف تجاری و اقتصادی وزارت امور خارجه این کشور در سفارت‌های خود در کشورهای چین، ایران، ژاپن، تایلند، هند، ویتنام و آفریقای جنوبی اقدام به تعیین رایزنی‌های توسعه‌ای کرده است؛ سپس برای هر کدام از این کشورها  پروژه‌هایی را مشخص کرده و با پرداخت بودجه‌ای، زمینه توسعه صادرات این کشورها را فراهم آورده و منجر به افزایش درآمد این کشور از این طریق گردیده است.

 

 

تولید ناخالص داخلی دانمارک

نرخ تولید ناخالص داخلی، یکی از عوامل تأثیرگذار در اقتصاد هر کشوری به شمار می‌رود و صادرات و واردات در این نرخ تأثیر بسزایی دارد. کشورهای اروپای غربی عمده بازار کالاها و محصولات تجاری دانمارک محسوب می‌شوند؛ در واقع می‌توان بیان کرد حجم صادرات این کشور به این منطقه از جهان حدود ۷۰ درصد از کل تجارت خارجی‌اش را تشکیل می‌دهد که در این میان کشور آلمان با درصدی حدود ۱۵.۶ به‌عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری دانمارک شناخته می‌شود. تولید ناخالص داخلی دانمارک، برابر با ۳۲۴ میلیارد دلار است که این نرخ با درآمد سالانه‌ای در حد ۴۶ هزار دلار بوده است. طبق آمار، تورم این کشور  در سال ۲۰۱۷، ۰.۲ درصد و میزان رشد تولید ناخالص داخلی آن، ۰.۴ برآورد شده است. در مجموع، ۸۰ درصد درآمد دانمارک مربوط به صادرات محصولات کارخانه‌ای و خدمات فنی است.

تولید ناخالص داخلی دانمارک

موانع و مشکلات اقتصاد دانمارک

 پس از بررسی نکات کلی درباره اقتصاد این کشور شاد، در ادامه مقاله موانع و مشکلات اقتصادی این کشور را مطرح می‌کنیم.

کمبود نیروی کار ماهر و فنی

باتوجه‌به آمارهای کنفدراسیون صنایع دانمارک و همچنین نرخ رشد اقتصادی این کشور، پیش‌بینی می‌شود که در  سال‌های آتی دانمارک با کمبود شدید نیروی کار مواجه شود و در سال ۲۰۲۵ به ۱۵۶۰۰۰ کارگر ماهر  جهت رشد اقتصادی پیش‌بینی‌شده، نیاز خواهد داشت. دولت برای حل مشکل کمبود نیروی کار تلاش می‌کند تعداد پناهجویان بیشتری را وارد بازار کار نماید تا شرکت‌ها به دلیل کمبود نیرو، برنامه‌های خود را متوقف نکنند. در این میان مردم دانمارک و حزب سوسیال دموکرات، مخالف چنین برنامه‌های دولت هستند. طبق قوانین وضع شده در این کشور، افراد خارجی غیر اتحادیه اروپائی، اجازه کار در مشاغلی که در مجوز کاری آن‌ها قید نشده است را ندارند.

 

 

هزینه های رفاه اجتماعی

سیستم رفاه اجتماعی دانمارک، بر اساس مساوات و عدالت حقوق اجتماعی  برای کلیه شهروندان است. براین‌اساس، خدمات رفاهی همچون آموزش و بهداشت به‌صورت رایگان برای شهروندان این کشور عرضه می‌شود. منبع تامین یارانه بهداشت و آموزش از درآمدهای مالیاتی بوده و هم چنین مردم دانمارک درخواست‌هایی از دولت مبنی بر کاهش پرداخت مزایا به پناهجویان دارند. از سوی دیگر، وزیر کار این کشور معتقد است کاهش پرداخت‌ها منجر به کاهش انگیزه پناهجویان برای ورود به بازار کار می‌شود و در نهایت کمبود نیروی کار باعث کاهش تولیدات شده و ضرر اقتصادی را در پی دارد.

موانع و مشکلات اقتصاد دانمارک

میزان درآمدهای مالیاتی

دانمارک جزو کشورهایی است که بالاترین نرخ مالیاتی را دریافت می‌کند. این کشور از سال ۱۹۰۳ مالیات دریافت می‌نماید؛ در واقع در سیستم مالیاتی آن، اصل بر این است که مالیات دهنده  بتواند هزینه‌هایش را از درآمدهای مالیات پذیر کسر کند.

هرچند باید اشاره کنیم مجموع مالیات مشخص شده نباید بیش از ۵۱.۵ درصد باشد. ۵۰۰ هزار نفر اول بالاترین درآمد، موظف‌اند سالانه حدود ۲۱۹ میلیارد کرون عوارض پرداخت نمایند؛ این مبلغ ۳۱ درصد مجموع کل درآمد سازمان امور مالیاتی است.

 از کل درآمد مالیاتی حدود ۴۴ درصد آن به هزینه‌های قشر آسیب‌پذیر جامعه دانمارک اختصاص دارد. بیشترین هزینه مربوط به پرداختی‌های قشر سالمند و بیکاران است که ۱۷.۵ درصد هزینه‌ها را شامل می‌شود.

 

 

۱۶.۱ درصد مالیات نیز صرف هزینه‌های بهداشتی می‌گردد. دولت دانمارک برنامه‌های مثمر ثمر برای صرف هزینه‌های مالیاتی در سند چشم‌انداز ۲۰۲۵ به‌ویژه در قالب امور رفاهی در نظر دارد.

سیاست های اقتصادی و تجاری ترامپ

در دوران انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، مواضع و بحث‌های تجاری و اقتصادی ترامپ، نگرانی مقامات دولتی دانمارک را برانگیخت و آن را مجبور کرد، در برابر این اظهارات ترامپ موضع‌گیری نمایند.

همچنین دولت دانمارک، در این باره ابراز نگرانی‌هایی دربارهٔ موافقت‌نامه تجارت آزاد کرده است.

 با روی کار آمدن ترامپ، شرکت‌های صادراتی دانمارکی در آمریکا مانند شرکت دارویی نوونوردیسک، شرکت کشتیرانی مرسک  و شرکت وستاس دچار افت شدید ارزش سهام شد و سرمایه‌گذاران این شرکت‌ها از این بابت، بسیار دچار نگرانی شده‌اند.

خارج شدن بریتانیا از اتحادیه ی اروپا (برگزیت)

انگلیس یکی از پنج کشور اول تجارت با دانمارک است؛ به همین دلیل خروج این کشور از اتحادیه اروپا، مقامات دانمارک را بسیار نگران نموده است. با خروج بریتانیا از بازار مشترک، اتحاد گمرکی و عدم تجارت با دانمارک عواقب و زیان‌های فراوانی به اقتصاد دانمارک وارد خواهد کرد.

۵۳ هزار کامند در ۲۴۰۰ شرکت دانمارکی به صادرات به انگلیس وابسته‌اند و خروج کامل این کشور از اتحادیه اروپا یا برگزیت سخت، تأثیرات منفی بسیار زیادی بر اقتصاد دانمارک می‌گذارد که به چند نمونه از این تاثیرات اشاره می‌نماییم:

  • افزایش هزینه تحصیل دانشجویان دانمارکی در انگلیس
  • افزایش هزینه تجارت با انگلیس مثلاً برخی شرکت‌ها مانند لبنی آرلافودرز، تمایل شدیدی به صرفه‌جویی، در حد ۳ میلیارد کرون به دلیل کاهش ارزش پوند بریتانیا پس از برگزیت دارد.
  • کاهش حقوق و درآمد اتباع دانمارکی  مانند محرومیت از رفاه، بهداشت و حقوق اجتماعی
  • دانمارک برای انتقال برق به کشور انگلیس طرح‌های بلندمدت زیادی دارد؛ اما اجرای کامل برگزیت عملاً باعث توقف این طرح‌ها می‌گردد.

 

 

سخن پایانی با وانیکس

در این مقاله از وبلاگ وانیکس سعی کردیم درباره اقتصاد دانمارک اطلاعات کامل و جامعی در اختیار شما قرار دهیم. این کشور از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های انسان، از بزرگ‌ترین پادشاهی‌ها، سرزمین قوم‌های جنگجو و در حال حاضر یکی از بهترین و مرفه‌ترین کشورهای دنیا است؛ بنابراین  سخن درباره تمامی جنبه‌های اقتصادی دانمارک در این مقاله نمی‌گنجد، شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران ما ارتباط حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک های مفید:

واردات از چینواردات تجهیزات پزشکی از چینخرید از علی باباخرید از چینواردات از چین علی بابا واردات قطعات خودروواردات لوازم جانبی موبایلواردات لوازم جانبی موبایل از دبیواردات قطعات کامپیوتر