اقداماتی که قرار است انجام شود شامل مکانیابی، علامتگذاری و متعاقباً خارج کردن لاشه است. مسئولیت حذف کشتی بر عهده مالک ثبت شده است. در نهایت، کنوانسیون تلاش میکند تا بیمه اجباری را برای کشتیهایی که در کنوانسیون ثبت شدهاند، با تناژ ناخالص ۳۰۰ تن و بالاتر که با هر بندر یا تأسیسات دریایی در یک دولت عضو تماس دارند، تضمین کند. این کنوانسیون همچنین به دولت متضرر امکان میدهد که مستقیماً از بیمهگر مطالبه کند. در این مقاله به بررسی کنوانسیون نایروبی Nairobi میپردازیم.
کنوانسیون Niarobi
کنوانسیون نایروبی بین ۱۴ تا ۱۸ می ۲۰۰۷ در نایروبی، کنیا مورد مذاکره قرار گرفت. به عنوان قدردانی از کنیا برای میزبانی کنفرانس، کنوانسیون نایروبی نام گرفت. این کنوانسیون موضوع بحث در مورد حذف لاشه کشتیها بود.
هدف کنوانسیون Nairobi
هدف کنوانسیون نایروبی هماهنگ کردن مقررات مربوط به جابهجایی لاشه کشتی است. این کنوانسیون همچنین به منظور پر کردن شکافی موجود در حقوق بینالملل با ارائه دستورات واضح به کشورهای ساحلی برای حذف کشتیهای غرق شده در مورد کشتیهایی است که در خارج از دریای یک سرزمین واقع شدهاند. با غرق شدن کشتی در داخل دریاهای یک کشور، دولتها میتوانند قوانین ملی خود را در مورد کشتیهای غرق شده اعمال کنند؛ زیرا دولت در آن منطقه دارای حاکمیت کامل است.
دو نوع مختلف از لاشه کشتیها
این کنوانسیون بین دو نوع لاشه تمایز قائل شده است. در مواردی که کشتیها مانع ناوبری میشوند، میتوان کشتیها را از بین برد. در شرایطی مانند این، اقدام فوری اغلب ضروری است. حالت دوم، مربوط به لاشه کشتی ای است که برای محیطزیست خطرناک است.
منطقه کنوانسیون نایروبی
کنوانسیون نایروبی در جایی که منطقه کنوانسیون نامیده میشود قابل اجرا است. این واقعیت که منطقه کنوانسیون در منطقه اقتصادی انحصاری قابل اجرا است به این معنی است که کنوانسیون در دریاهای داخلی یک سرزمین، در آبهای داخلی یا در دریاهای آزاد قابل اجرا نیست. آب در منطقه انحصاری اقتصادی اغلب عمیق است. در نتیجه کشتیهای غرق شده به طور کلی به ندرت خطری برای کشتیرانی ایجاد میکنند، زیرا آنها به گونهای زیر آب میروند که مشکلاتی از این دست ایجاد نمیکنند. در عوض، این احتمال وجود دارد که در این موارد، لاشههایی که تحت پوشش کنوانسیون قرار میگیرند، لاشههایی هستند که برای محیطزیست خطرناک هستند.
تعریف لاشه و تلفات دریایی در کنوانسیون نایروبی
تلفات دریایی عبارت است از “برخورد کشتیها، گیر افتادن یا سایر حوادث ناوبری، یا رویدادهای دیگر در کشتی یا خارج از آن که منجر به خسارت مادی یا تهدید قریبالوقوع خسارت مادی به کشتی یا محموله آن میشود.” لاشه، یک کشتی یا هر بخشی از کشتی غرق شده یا بهگلنشسته است. یا میتوان گفت هر شیئی که در دریا از کشتی گم شده و در دریا به گل نشسته، غرق شده یا سرگردان است لاشه نامیده میشود. همانطور که به وضوح مشاهده میشود، تعریف لاشه در کنوانسیون Nairobi گسترده است. بهغیراز کشتیهایی که به گل نشسته یا غرق شدهاند، اشیایی که در کشتی بودهاند نیز مشمول کنوانسیون هستند؛ بنابراین، چنین اقلامی به خودی خود طبق این کنوانسیون، غرق شده در نظر گرفته میشوند.
مسئولیت مالک کشتی
ماده ۱۰ کنوانسیون، مالک کشتی را در قبال هزینههای مکانیابی، علامتگذاری و خارج کردن کشتیها مسئول میداند، مگر اینکه مالک بتواند یکی از موارد زیر را برای کشتیهای غرق شده اثبات کند:
- غرق شدن ناشی از یک عمل جنگی یا خصومتهای مشابه باشد.
- ناشی از یک پدیده طبیعی با ویژگی استثنایی، اجتنابناپذیر و مقاومتناپذیر باشد.
- تماماً ناشی از اعمال اشخاص ثالث بوده است که به قصد ایجاد خسارت انجام شده است.
- به طور کامل ناشی از سهلانگاری یا سایر اقدامات نادرست هر دولت یا مقام مسئول نگهداری از وسایل کمک ناوبری بوده است.
ماده ۱۱ مقرر میدارد که مالک کشتی در قبال هزینههایی که به موجب سایر کنوانسیونهای بینالمللی در نظر گرفته شده است، مسئولیتی ندارد، یعنی:
- کنوانسیون بینالمللی مسئولیت مدنی ناشی از خسارت آلودگی نفتی را برعهده دارد.
- مسئولیت و جبران خسارت در ارتباط با حمل مواد خطرناک، آسیبزا و مضر از طریق دریا را نیز کنوانسیون بینالمللی عهدهدار است.
- کنوانسیون مسئولیت شخص ثالث در زمینه انرژی هستهای، یا کنوانسیون وین در مورد مسئولیت مدنی در قبال خسارات هستهای؛
محدودیتهای زمانی کنوانسیون نایروبی
برای ادعا در خصوص خسارتهای متحمل شده ناشی از غرق شدن کشتی، تنها ۳ سال از زمان غرق شدن آن فرصت دارید.
لازمالاجرا شدن کنوانسیون نایروبی
ماده ۱۸ کنوانسیون نایروبی تصریح میکند که دوازده ماه پس از تصویب یا پیوستن ده کشور به آن لازمالاجرا خواهد شد. تا به امروز، نیجریه تنها دولتی است که موافقت کرده است به کنوانسیون نایروبی ملزم شود.
مزایای کنوانسیون Nairobi
بزرگترین مزیت کنوانسیون این است که مقررات یکنواختی را برای کشتیهای غرق شده فراهم میکند. همچنین به وضوح مسئولیت مالک ثبت شده در مورد لاشه را بیان میکند و در عین حال دولت آسیب دیده را قادر میسازد در شرایطی که اقدام فوری لازم است، اقدام کند. علاوه بر این، این کنوانسیون همچنین غرامت پولی را پس از جابهجایی کشتی تضمین میکند.
سخن پایانی
کنوانسیون به سؤالات مطرح شده در ابتدای این مقاله میپردازد. این کنوانسیون به وضوح به مالک ثبت شده به عنوان مسئول خرابی و جابهجایی لاشه اشاره دارد. همچنین بیان میکند که چه اقداماتی در قالب گزارش، مکانیابی، علامتگذاری و حذف لاشه باید انجام شود. در نهایت، کنوانسیون همچنین امکان پرداخت بیمه اجباری را تضمین میکند. به این ترتیب کنوانسیون نایروبی گامی در جهت درست به سوی چارچوبی یکپارچه برای حذف لاشه کشتی است.
معرفی شرکت بازرگانی وانیکس
شما به عنوان یک تاجر باید از سلامت محموله خود اطمینان داشته باشید. اگر به هر دلیلی محموله شما دچار آسیب شد باید با نحوه دریافت خسارت آشنا باشید. توصیه میکنیم در این زمینه حتماً با یک شرکت بازرگانی واسطه مشورت نمایید.
شرکت بازرگانی وانیکس با تیم مشاوران متخصص و مجرب خود آماده پاسخگویی به سؤالات شما در حوزه واردات و صادرات است. مشاوران این شرکت بهصورت ۲۴ ساعته آماده خدمترسانی به شما مشتریان عزیز هستند.