کد معاملاتی شامل یک شناسه یا همان نام کاربری همراه با یک گذرواژه یا همان پسورد است که به شما این امکان را میدهد وارد سامانه معاملات کارگزار شوید. این کد به نوعی مجوز ورود به سامانه معاملات کارگزار بورس است که از این طریق شما قادر به خریدوفروش سهام هستید.
فهرست مطالب کد معاملاتی:
- کاربرد کد معاملاتی
- انواع کد معاملاتی
- نحوه صدور انواع کدهای معاملاتی
- صدور کد معاملاتی و کد معاملاتی گروه
- شرایط دریافت کد معاملاتی خاص کالا یا خاص گروه کالا
- کارگزار بورس
- نحوه دریافت کد معاملاتی
- سخن پایانی
کاربرد کد معاملاتی
همانطور که در بخش قبل نیز گفته شد هنگامی که شما کد بورسی خود را دریافت کرده باشید به شما اجازه فعالیت در بازار بورس داده خواهد شد. شما از این طریق میتوانید در بازار بورس بهآسانی خریدوفروش کنید. وقتی این کد را دریافت میکنید در واقع شما عضوی از بازار بورس به حساب میآیید که باید در این بازار بهعنوان یک سرمایهگذار فعالیت درست داشته باشید. نامی که شما در بازار بورس دارید از طریق این کد نمایان میشود. هر کد بورسی منحصر به یک فرد خاص است و هیچ فردی نام یا همان کد تکراری نخواهد داشت.
انواع کد معاملاتی
کدهای معاملاتی وابسته به کالایی که قصد خرید آن را دارید متفاوت میشوند که شامل دستهبندی زیر هستند:
کد عام
هنگامی که قصد خریدوفروش یک کالا یا گروه کالایی خاص را دارید کدم عام برای شما ایجاد شده است.
کد خاص کالا
این نوع از کد بورسی برای خرید یک یا چند کالای خاص ایجاد میشود. اما توجه داشته باشید که تمام کسانی که کالا یا اوراق بهادار معامله میکنند باید مبتنی بر نوع کالای خود کد بورسی عام را دریافت کنند.
کد خاص گروه کالا
همانطور که از اسم آن پیداست هنگامی که قصد خرید یک گروه کالای خاص را دارید این نوع از کد برای شما ایجاد میشود.
نحوه صدور انواع کدهای معاملاتی
با توجه به گروههای مختلف که در بخش قبل بیان شد نحوه صدور انواع کد معاملاتی مختلف یکسان است؛ اما کد بورسی خاص گروه توسط خود کمیته و کد بورسی عام توسط مسئول پذیرش صادر میشود. برای صدور کد عام مسئول پذیرش باید حداکثر تا سه روز کاری از زمان ارائه مدارک کامل مشتری توسط کارگزاری برای صدور کد مشتری مورد نظر اقدامات لازم را انجام دهد. اگر مدارک مشتری ناقص باشد مسئول پذیرش موظف است که ناقص بودن مدارک را به کارگزار اعلام نماید.
صدور کد معاملاتی خاص کالا یا خاص گروه کالا
برای صدور هر دو کد بورسی فرد متقاضی باید مدارک خود را به کمیته پذیرش مشتریان ارائه دهد.کسانی که شرایط خرید بیش از یک کالا را دارند، اعم از اینکه در گروههای کالاهای مختلف یا یک گروه کالایی قرار بگیرند باید فرایند گرفتن کد بورسی را بهصورت جدا انجام دهند. در نظر داشته باشید که به هر مشتری تنها یک کد تعلق میگیرد.
حداکثر پس از 10 روز کاری از زمان ارائه مدارک توسط مشتری دبیر کمیته موظف است که گزارش کارشناسی خود را درباره احراز یا عدم احراز شرایط اعطای هر کد بورسی اعم از کد بورسی خاص کالا یا خاص گروه کالا به همراه مستندات مربوط به پرونده به کمیته ارسال کند.
پس از آن کمیته موظف است که در طی 5 روز کاری بعد از دریافت این گزارش و مستندات ارسالی از طرف دبیر کمیته نظر کتبی خود را با بیان دلایل برای اعطای هر نوع کد بورسی به متقاضی اعلام کند. اگر درخواست ارسال شده توسط مشتری رد شده بود، متقاضی میتواند اعتراض خود را طی ده روز از تاریخ اعلام نتیجه کمیته به او به سازمان بورس اعلام کند.
شرایط دریافت کد معاملاتی خاص کالا یا خاص گروه کالا
برای کلیه گروههای کالایی شرایط دریافت کد به صورت زیر میباشد:
- رعایت مقررات خارج از محدوده بورس از جمله گرفتن مجوز لازم از مراجع مربوطه در صورت وجود
- اخذ تأییدیه کمیته پذیرش متقاضیان بورس
- باید توجه داشته باشید که به گروههای کالایی مورد نظر به تشخیص کمیته پذیرش مشتریان برای هر مشتری تعیین میشود. پس میتوان گفت که کد بورسی گروه شامل شناسه برای ورود سفارشهای معاملات و خریدوفروش گروهی برای هر شرکت کارگزاری در سامانه معاملاتی تعریف شده است که این شناسه شامل حروف عدد و یا ترکیبی از هر دو نوع میباشد.
کارگزار بورس
تمامی سرمایهگذاران سهامداران و کسانی که قادر به معامله در بازار سهام هستند باید معاملات بورسی خود را از طریق سامانه معاملات کارگزاری انجام دهند. در واقع کارگزار بورس یک شخص حقوقی است که در فراهمکردن بستر انجام معاملات بورس دست دارد.
شرکتهای کارگزار برای انجام فعالیتهای خود باید مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار تهران را دریافت کنند. از طرفی فرایندپذیرش افراد برای فعالیت در بورس در عهده کارگزار بورس است. کارگزاران خدمتهای متعددی به فعالان موجود در بازار ارائه میدهد. خدمات کارگزار بورس عبارت است از:
- احراز هویت اشخاص حقیقی حقوقی و پذیرش آنها برای دریافت کد سهام
- دریافت کد از سازمان بورس و اعلام آن به فرد سهامدار
- احراز هویت اشخاص حقوقی و حقیقی و پذیرش آنها برای دریافت کد بورسی برای ایجاد دسترسی به پنل معاملاتی
- ایجاد حساب کاربری برای اشخاص جهت دسترسی آنها به سامانه معاملات کارگزاری بورس و انجام معاملات بورسی توسط متقاضی
نحوه دریافت کد معاملاتی
نحوه دریافت کد بورسی توسط شرکت کارگزار بورس برای ما ارسال میشود. برای این منظور باید جهت ثبتنام مدارک موردنیاز را به کارگزاری بورس تحویل دهیم و مراحل دریافت کد را طی کنیم. پس از آمادهکردن مدارک لازم میتوانیم با مراجعه به شرکتهای کارگزاری اقدامات لازم را جهت دریافت کد بورسی انجام دهیم.
احراز هویت اشخاص مراجعهکننده توسط کارگزار بورس انجام میشود که در گذشته حتما نیاز به حضور افراد در دفاتر کارگزاری در شهر خود بود، اما اکنون بهصورت غیرحضوری فرایند دریافت کد به انجام میرسد. برای ثبتنام و دریافت کد مدارک موردنیاز است که وابسته به حقیقی یا حقوقی بودن متقاضی این مدارک متفاوت هستند. اگر یک شخص حقیقی اقدام به ثبتنام کد کند مدارک زیادی موردنیاز نیست، اما یک شخص حقوقی برای ثبتنام به ارائه مدارک متعددی نیاز دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
مدارک موردنیاز برای اشخاص حقیقی
- شناسنامه و کارت ملی به همراه فتوکپی هرکدام
- فرم احراز هویت فرد
- شماره شبا و شمارهحساب بانکی هر فرد
توجه داشته باشید که اگر بخواهید در بازار بورس بهصورت آنلاین معامله کنید باید فرم کد آنلاین را تکمیل کنید و انجام معاملات آنلاین برای افراد بالای ۱۸ سال و دارای مدرک دیپلم مجاز است. اگر شما مدرک دیپلم یا بالاتر نداری نمیتوانید انجام معاملات بهصورت آنلاین اقدام کنید؛
بنابراین اگر قصد انجام معاملات بورسی بهصورت آنلاین را دارید باید همراه مدارک بالا فرم کد آنلاین و مدرک دیپلم خود را نیز ارائه دهید.
- مدارک موردنیاز برای اشخاص حقوقی
- تصویر روزنامه رسمی آگهی تأسیس
- کپی روزنامه رسمی آخرین آگهی تغییرات
- کپی روزنامه رسمی آخرین آگهی در خصوص اعضای هیئتمدیره و دارندگان امضا
- کپی صورتهای مالی تأیید شده توسط حسابرس قانونی
- تصویر اساسنامه
- کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و اعضای هیئتمدیره
- فرم تکمیل شده تعهدنامه
- فرم مشخصات اشخاص حقوقی
شما میتوانید با مراجعه به یکی از شرکتهای کارگزاری برای دریافت کد بورسی اقدامات لازم را انجام دهید. یکی از کارهایی که باید توسط کارگزار بورس انجام شود احراز هویت شماست. به همین دلیل حضور شخص متقاضی در محل شرکت کارگزار الزامی است و شما میتوانید به یکی از شعب کارگزاری در شهر خود بهصورت حضوری مراجعه کنید.
سخن پایانی
در دنیای امروز برای ایجاد حساب در سازمانهای مختلف و یا حتی در فضای مجازی شما نیاز به یک شناسه و یا کد دارید شما با استفاده از این شناسه یا کد میتوانید وارد حساب خود شوید و آن را کنترل کنید. اکنون در بازار بورس نیز شما برای ورود و فعالیت به یک کد شناسایی احتیاج دارید تا با استفاده از آن وارد حساب خود شده و فعالیتهای بورسی خود را کنترل کنید.
در این مقاله سعی کردیم انواع کد معاملاتی و نحوه دریافت آن را شرح دهیم. شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر با مشاوران وانیکس تماس گرفته و از تجربیات ایشان برای دریافت کد بورسی خود استفاده کنید.
سؤالات متداول درباره کد معاملاتی
-
کد معاملاتی گروه چیست؟
برای انجام معاملات بورسی خود نیاز است که وارد سامانه کارگزار بورس شوید. باید توجه داشته باشید که برای این کار نیاز به کد دارید. این کد بهعنوان شناسه شناسایی شما در نزد کارگزار بورس قرار میگیرد. کد بورسی گروه همانطور که از اسم آن پیداست هنگامی که قصد خرید یک گروه کالای خاص را دارید این نوع از کد برای شما ایجاد میشود.
-
کارگزار بورس کیست؟
کارگزار بورس یک شخص حقوقی است که در فراهمکردن بستر انجام معاملات بورس دست دارد. فرایند پذیرش افراد برای فعالیت در بورس بر عهده کارگزار بورس است.