طبق واردات و صادرات مشخص شده است که هر سال به جهت حمایت از محصولات و شالیکاران داخلی از ابتدای مرداد ماه تا پایان آبان ماه واردات برنجهای خارجی ممنوع میگردد و پس از چهار ماه این قانون لغو میشود و واردات برنج مجاز است. در این مدت مشخص شده ترخیص هرگونه برنج وارداتی از گمرک ممنوع خواهد بود. در این مقاله به موضوع اینکه چرا واردات برنج ممنوع شد میپردازیم. با این وجود در سال جاری، در پی درخواستهایی که از طرف انجمن واردکنندگان برنج مبنی بر لغو ممنوعیت واردات در این ۴ ماه صورت گرفت، حتی بررسیهایی از سوی ستاد تنظیم بازار انجام پذیرفت که نتیجهای در بر نداشت؛ در پایان واردات برنج به طور کلی لغو نشد اما مورد بازبینی دوباره قرار گرفت. آنچه در ادامه خواهید خواند:
وضعیت واردات برنج در ایران
تجار و بازرگانانی که قصد واردات برنج را دارند در ابتدا باید با شرایط و قوانین به خوبی آشنا شوند. واردات برنج در کشور ما هر ساله رو به افزایش است. ایران جزو بهترین کشورهای وارد کننده برنج مرغوب در سراسر دنیا به شمار میآید. ایران عزیزمان با تولید بسیار بالا با مرغوبیت عالی برنج توانسته نیاز داخلی کشور را حد زیادی برطرف نماید، اما برنجهای وارداتی بر روی این محصول تاثیر مستقیم گذاشته است و سبب ایجاد یک فضای رقابتی میان برنج های تولید داخل و برنج وارداتی شده است که برنجهای تولید داخل با کیفیت بیشتری در سطح جهانی تولید و در بازار عرضه شوند.
طبق آمارهایی که درباره میزان مصرف برنج در ایران در دست میباشد به طور تقریبی عددی به حدود ۳.۲ میلیون تن را نشان میدهد.که ۲ میلیون تن از این برنج های هستند که در داخل کشور توسط شالیکاران تولید میگردد و الباقی آنها برنجهای وارداتی از کشورهای دیگر همچون پاکستان و هند هستند.
واردات برنج از کشورهای پاکستان و هند
از مهمترین بازارهای صادرات برنج برای کشور ما کشورهای پاکستان و هند هستند. به طور تقریبی برنج وارداتی پاکستانی در حدود ۱۵۰ هزار تن و یک سوم برنج تولید هند به طور مستقیم وارد بازار ایران میشوند. در حالت عادی، ترخیص محموله برنج پاکستانی دو روز انجام میشود که از طریق مرزهای جنوبی استان سیستان و بلوچستان وارد کشور میگردند. گفتنی است بر طبق مصوبه جدید مطرح شده که دستگاههای اجرایی از جمله بانک مرکزی در انتظار تصویب آن هستند؛ در زمینه واردات برنج به پاکستان در قبال صادرات برق از ایران را با هدف تقویت تجارت در بین ایران و این کشور را فراهم خواهد ساخت. در سالهای گذشته واردات برنج از کشور هند نیز در قبال صادرات نفت از کشورمان صورت میگرفت. امروزه به علت وجود مسائل ارزی این تجارت که به واسطه حسابی در بانک UCO هند با واحد پول هند یا همان روپیه صورت میگرفت. داد و ستد و اعتبار مالی ایران به سهولت انجام میشد، اما به علت تحریمهای ایجاد شده بر علیه ایران و ممنوعیت واردات نفت ایران از سوی هندوستان در واقع اعتبار مالی ایران از بین رفت و هیچگونه مبادلهای انجام نشد. همین علت سبب شد ارز واردات برای برنج با مشکلات جدی رو به رو شود.
شرایط واردات برنج
بر طبق آخرین اخبارها نشان میدهد که کشورهای تایلند و اروگوئه نیز از واردکنندگان این ماده غذایی به ایران هستند. افزایش واردات برنج به کشور نشان دهنده این است که ایران بیش از سالهای گذشته به این ماده غذایی نیاز دارد. برنج وارداتی پخت آسانتر و قیمت کمتری دارند. این موارد نیز دلایلی هستند که نشان از افزایش میزان تقاضا برای برنج وارداتی دارند. نحوه واردات برنج از پاکستان و بقیه کشورها به این صورت است که باید در بستهبندیهایی تا ۲۰ کیلوگرم باشند. شرکت واردکننده ملزم هستند که مجوز واردات این ماده غذایی را و همچنین پروانه ساخت و بستهبندی را دارا باشند.
قیمت برنج وارداتی
از دیگر مشکلاتی که در مسیر تغییر بهای برنج وارداتی به وجود آمد، ممنوعیت واردات برنج در هنگام برداشت محصول شالیکاران داخلی بود که این کار به منظور حمایت از تولیدات داخلی انجام شد و متاسفانه پیامد خوبی را به دنبال نداشت؛
چرا که با قطع واردات برنج، به خاطر اینکه درخواست برای برنج وارداتی در بازار بسیار بود، سبب گرانتر شدن و کمیابتر شدن این کالا شد و در ادامه حمایت از تولیدات داخلی هم، شالیکاران به علت بالا رفتن هزینههای تولید برنج ایرانی، قیمت برنج ایرانی را هم تا حد بسیاری بالا بردند و نتیجه تمامی این کارها، چیزی جز افزایش قیمت چند درصدی برنج وارداتی و برنج داخلی نداشت.
ممنوعیت واردات برنج به علت مشکلات ارزی
یکی از علل مهم ممنوعیت واردات برنج در کشور به خاطر مشکلات ارزی است. اولین مسئلهای که در برطرف کردن ممنوعیت واردات برنج تاثیر داشت. با توجه به طولانی شدن مدت زمان دپو و رفع نشدن مشکلات عدم تخصیص و تامین ارز، به تدریج صبر تاجر واردکننده این برنجها تمام شد و گلایهها شروع میشد. این بازرگانان اعتراض داشتند که اعتبار آنها نزد بازرگانان خارجی خدشهدار شده و تجارتشان برای مدت طولانی با مشکل جدی روبرو شده است.در پی این مسئله گمرک مطرح کرد که مجوز رسمی به جهت ترخیص برنجهایی که در صف تخصیص ارز قرار ندارند و بانک کد رهگیری مورد نیاز جهت تامین ارز به آنها را نداده است را اختصاص نخواهد داد. همچنین بانک عنوان کرد که اولویتبندی برای تخصیص ارز، به موجب لیستی انجام میشود که وزارت صمت به او خواهد داد. در نتیجه این مشکل گمرک بوده که بدون تخصیص ارز و کد رهگیری، ترخیص درصدی کالا را انجام میگرفته است؛
پس از این ماجرا گمرک اعلام نمود که به هیچ وجه، ترخیصی بدون داشتن کد رهگیری بانک انجام نداده است؛ چرا که تنها تخصیص ارز برای ترخیص یک محموله از گمرک، بسنده نمیکند. به علاوه گمرکات اعلام کرد در صورتی که باز هم بانک مدارکی دال بر ترخیص محموله تنها با تخصیص ارز و بدون کد رهگیری دارد، اعلام نماید تا شبهات برداشته شود.سرانجام گمرک اعلام نمود که چنانچه برای این برنجهای دپو شده و ترخیص آنها فکری نشود، بر حسب وظیفه خود مجبور است اعمال قوانین متروکه مطابق ماده ۲۴ قانون امور گمرکی برای این محصول بپردازد. در بین همین کشمکشها بود که معاون فنی گمرک، اعلام کرد که بانک آغاز به اعلام کد رهگیری برای ترخیص برنجهای دپو شده نمود و این ماجرا در این قسمت پایان یافت.
سخن پایانی
گمان میکنیم که همه ابعاد مربوط به تجارت برنج را با جزئیات کامل برای شما شرح داده باشیم. بسیاری گمان میکنند که عدم تولیدات داخلی به قدر کفایت موجب میشود که بازار برنج و اقلام مانند این، دچار تغییرات هزینه و نوسانات قیمت شوند، اما بایستی بگوییم که مسئله این نیست و هرگز نبوده است؛ تمام کشورهای پیشرفته نیز برای تامین مایحتاج کشور خود از واردات محصولات مختلف کمک میگیرند و این موضوع امر بسیار طبیعی است.شرکت بازرگانی وانیکس، مشاور جامع صادراتی و واردتی کالا با رویکردی نوین است.سهولت در واردات انواع کالاها، مواد اولیه، تجهیزات تولید کارخانجات، ارائه پلنهای کوتاه مدت و بلند مدت سرمایهگذاری و…. به یاری هرچه بیشتر شما تجار و بازرگانان محترم آمده است.
شرکت بازرگانی وانیکس همیشه در کنار شماست تا خدمات جامع بازرگانی و راهکارهای هوشمندانه و نوین سرمایهگذاری را در سریع ترین زمان ممکن ارائه نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در بخش پشتیبانی ارتباط برقرار نمایید.