البته گفته میشود که هنوز ابلاغیه رسمی در این خصوص از سوی سازمانهای مربوطه همچون وزارت صمت، صادر نشده است و این وزارتخانه تاکنون پاسخ واضحی نیز در خصوص ممنوعیت واردات تلفنهای همراه این برند، نداده است. در این مقاله به بررسی این موضوع که چرا واردات آیفون ممنوع شد، خواهیم پرداخت.
چرا واردات اپل ممنوع شد؟
در اواخر اردیبهشت ماه سال جاری، گوشیهای تلفن همراه شرکت اپل در گروه کالایی ۲۷ قرار گرفتند؛ یعنی این گوشیها جزو کالاهای لوکس دستهبندی شدند. همانطور که میدانید، ارز نیمایی به کالاهای این گروه تعلق نمیگیرد و به همین خاطر نیز واردات آنها متوقف شده است. با نهایی شدن این تصمیم، فروشندگان گوشیهای اپل به دو دسته تقسیم شدند:
- گروه اول فروش و عرضه این برند را متوقف نمودند.
- گروه دوم به میزان قابل توجهی بر قیمت این گوشی ها افزودند.
البته، گرانی تنها به گوشیهای اپل محدود نشد و سایر برندها نیز افزایش قیمت قابل توجهی داشتند. شواهد نشان میدهد که ممنوعیت واردات گوشیهای برند اپل، تأثیر به سزایی در افزایش قیمتها داشته است و پیش ازاین نیز اجرای طرح رجیستری به قدر کافی قیمتها را بالا برده بود. پرسشی که هم اکنون ذهن همه را مشغول کرده، این است که “چرا واردات اپل ممنوع شد؟” آیا این تصمیم، تصمیم درستی بوده است یا عواقب آن دامنگیر مردم عادی خواهد شد؟
بر اساس اظهار مسئولان، اعمال تحریمها باعث کمبود منابع ارزی کشور شدهاند؛ بنابراین ترجیح بر آن است که ارز، صرف واردات کالاهای ضروری شود و نه کالاهای لوکس و غیرضروری. طرح این موضوع به این نقطه منتهی شد که واردات تلفنهای همراه که قیمتی بالای ۶۰۰ دلار دارند، ممنوع گردد تا در مصرف منابع ارزی کشور صرفهجویی شود.
پیامدهای ممنوعیت گوشی های اپل
متاسفانه، این تصمیم آنچنان که به نظر میرسید، سودمند نبود و عواقبی داشت. در حقیقت، زمانی که واردات یک کالا ممنوع میشود، تقاضای افراد برای خرید سایر کالاها به طرز قابل توجهی افزایش مییابد و این افزایش بیش از حد تقاضا، در نهایت منجر به گرانی سرسامآور این کالاها خواهد شد. از سوی دیگر، عدهای از افراد گوشیهای برند اپل را به صورت مسافری وارد کشور میکردند که این اقدام هم هیچ تفاوتی با صرف منابع ارزی کشور برای واردات این گوشیها نداشت. آمارهای به دست آمده از سامانه همتا، بیان میکند که واردات گوشیهای آیفون از ماه فروردین تا ماه مرداد سال جاری، به شدت افزایش یافته و به بیشتر از سه برابر رسیده است. علیرضا مقدسی، رئیس کل گمرک کشور، اعلام کرد که میزان واردات گوشیهای تلفن همراه (به جز آیفون) در چهار ماه ابتدایی سال به ۱۶۶ هزار دستگاه رسیده است و ارزشی برابر با ۱۹۸ میلیون دلار دارد. این افزایش واردات نشان میدهد که با ممنوعیت واردات گوشیهای اپل مصرفکنندگان به خرید سایر برندها متمایل شدهاند؛ بنابراین هیچ صرفهجویی در منابع ارزی رخ نداده است، بلکه میزان واردات گوشیهای سایر برندها به طور قابلتوجهی افزایش پیدا کرده است. همچنین، مدتی بود که با اجرای طرح رجیستری قاچاق گوشی به کشور کاهش یافته بود؛ اما با اجرای این ممنوعیت، مجدداً واردات گوشیهای تلفن همراه از طریق غیرقانونی، افزایش خواهد یافت. چه بسیار افرادی که بدون آگاهی از قوانین، این گوشیهای قاچاق را خریداری میکنند و دردسرهای زیادی برایشان به وجود میآید.
یکی دیگر از پیامدهای این تصمیم، گرانی بیش از حد گوشیهای اپلی بود که پیش از اجرای این قانون وارد کشور شده بودند. نکته دیگری که باید به آن اشاره کنیم، مشخص نبودن تکلیف برای خدمات پس از فروش گوشیهای اپلی است که قبل از ممنوعیت، توسط مردم خریداری شده بود. اگر این وضع ادامه پیدا کند، وضع بازار نا به سامان میشود؛ زیرا ممنوعیت واردات برند اپل، تقاضا را برای سایر برندها افزایش میدهد و این یعنی افزایش بیوقفه تلفنهای همراه و کاهش قدرت خرید مردم.
تکلیف رجیستری گوشی هایی که بهصورت مسافری وارد می شوند، چیست؟
همانگونه که پیش از این اشاره کردیم، با ممنوعیت واردات گوشی اپل، عدهای این گوشی را بهصورت مسافری وارد کشور نمودند. سوالی که مطرح میشود این است که تکلیف رجیستری گوشیها چیست؟
برای رجیستری این گوشی ها، مسافر در لحظه ورود به فرودگاه، اعلام میکند که این کالا را وارد نموده است؛ به این ترتیب، سریال کالاهای وارد شده در سامانه گمرک ثبت میگردد و مراحل رجیستری انجام میشود. همچنین گفته میشود که امکان قاچاق این کالا وجود ندارد؛ زیرا اگر تلفن همراهی از روش های غیر قانونی وارد کشور شود، در سامانه گمرک اظهار نمیگردد و امکان رجیستری نیز از آن سلب میشود و عملا غیرقابل استفاده است.
عاقبت خدمات پس از فروش چیست؟
طبق گزارشهای به دست آمده، خدمات پس از فروش برای گوشیهای اپلی که پیش از ممنوعیت، وارد کشور شده بودند، از سوی شرکتها تا ۱۸ ماه به مشتری ارائه میشود؛ زیرا این گوشیها دارای کد هستند و طبق مصوبات سازمان حمایت از مصرفکنندگان، تمامی شرکتها ملزم به ارائه این خدمات تا مدت معین شده هستند. با این حال، اجرای این طرح آنچنان که تصور میشد، سودمند نبود و موجب افزایش شدید قیمتها شد.
معرفی شرکت بازرگانی وانیکس
شرکت بازرگانی وانیکس در زمینه واردات کالا از چین و دبی فعالیت میکند. اگر قصد رونق بخشیدن به کسبوکار خود را دارید و میخواهید با واردات کالا به سود مطلوبی برسید، پیشنهاد میکنیم با کارشناسان شرکت وانیکس، بهعنوان یکی از بهترینها در حوزه واردات کالا، مشورت نمایید. این شرکت تمامی امور مربوط به واردات کالا از جمله اخذ مجوزهای لازم تا ترخیص کالا از گمرک را برای مشتریان خود انجام میدهد. هدف وانیکس تنها جلب رضایت مشتریان خود است و نه چیز دیگر.