واردات گندم از ابتدای سال مالی جاری تا ۱۵ آبان به ۳.۶ میلیون تن به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۰ درصد افزایش حجم و ۹۲ درصد رشد را به ثبت رساند.
ایران از کدام کشورها گندم وارد می کند؟
به گزارش خبرگزاری ایسنا، غلات از کالاهای اساسی محسوب میشود و با ارز یارانهای (به ازای هر دلار ۴۲ هزار ریال) وارد میشود. همچنین گندم به عنوان کالاهای ضروری شناخته میشود، کالاهای ضروری محصولاتی هستند که مصرف کنندگان بدون توجه به تغییرات در سطح درآمد خریداری میکنند.
یزدان سیف، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه دولت در سال جاری توانسته تنها ۴.۵۳ میلیون تن گندم را در قالب طرح خرید تضمینی خود از کشاورزان محلی خریداری کند، گفت: این امر به دلیل کاهش کلی بوده است. در تولید، که به نوبه خود ناشی از بارش کم، کمبود آب و شرایط بد آب و هوایی است.
این امر باعث شد تا ما با بیش از ۸ میلیون تن کسری مواجه شویم؛ زیرا تقاضای داخلی سالانه ما ۱۳ میلیون تن است. بنابراین دولت تصمیم گرفت هر چه زودتر این محصول را وارد کند تا بتواند نیاز داخلی را تامین کند و ذخایر استراتژیک کشور را پر کند.
روسیه تامین کننده اصلی گندم ایران و پس از آن آلمان و برخی کشورهای اروپای شرقی قرار دارند.
سیف اخیرا گفت: واردات گندم از فروردین ماه آغاز شد و حدود ۸ میلیون تن از غلات اصلی از منابع خارجی خریداری شده است.
وی افزود: بیش از ۳ میلیون تن گندم خریداری شده تاکنون وارد شده و به بازار داخلی راه یافته است. ۵ میلیون تن باقیمانده نیز به تدریج به بنادر جنوبی و شمالی کشور میرسد تا مراحل ترخیص طی شود.
سیف خاطرنشان کرد: نیاز امسال گندم تامین شده و بنگاهها، صنایع، نانواییها و سایر مصرفکنندگان مشکلی برای تهیه غله نخواهند داشت.
تاثیر خشکسالی بر واردات گندم
لندن/مسکو/هامبورگ (رویترز)، منابع صنعتی ایران گفتند که ایران باید در فصل جاری ۸ میلیون تن گندم بخرد. پس از خشکسالی پیشروی ایران و تاثیر آن بر واردات گندم، دریافت غلات در سطح جهان نیز افزایش یافت و قیمتها نیز به طور چشمگیری رشد داشتهاند. نان یک غذای اصلی در ایران است و هرگونه کمبودی ضربه دیگری به دولت خواهد بود. مردم برای کمبود آب به شدت اعتراض کردند و دولت برای جلوگیری از هر گونه اتفاق احتمالی غلات در ایران را تامین میکند.اقتصاد ایران از تحریمهای اعمالشده توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا و همچنین همهگیری کووید-۱۹ به شدت آسیب دیده است و پرداخت هزینه غذا و دارو را برای ایران دشوار کرده است.هزینهی بالای حملونقل به چالشهای پیش روی دولت جدید رئیسجمهور ابراهیم رئیسی میافزاید که خود مشمول تحریمهای آمریکا است. به نقل از منابع صنعتی آگاه: افزایش واردات گندم از میانگین سالانه حدود یک میلیون تن در پنج سال گذشته، برای تضمین عرضه نان مورد نیاز است؛ زیرا پیش بینی میشود گندم ایران در سال جاری حدود ۳۰ درصد کاهش یابد. این کشور در طول فصل رشد سال ۲۰۲۱، بدترین خشکسالی خود را در ۵۰ سال اخیر متحمل شد و باعث شد منابع خانه تجارت بین المللی انتظارات خود را برای واردات افزایش دهند.
کاوه زرگران، رئیس انجمن تامین غلات ایران، یک نهاد تجاری که اعضای آن در واردات غلات فعالیت دارند، به رویترز گفت: ایران در سال ۲۰۲۱ تا مارس ۲۰۲۲ به واردات حدود ۸ میلیون تن گندم نیاز دارد. وی گفت: تاکنون حدود ۲ میلیون تن در بنادر کشور تخلیه شده است.فریال مستوفی، رئیس مرکز سرمایه گذاری و خدمات مشاوره ای اتاق بازرگانی ایران، بیان کرد: برداشت کل گندم کشور بین ۱۰ تا ۱۱ میلیون تن برآورد شده که کمتر از میانگین سالانه ۱۵ میلیون تن است.مستوفی گفت: “این سطح افزایش واردات گندم بر توانایی ایران برای واردات سایر کالاها از جمله سویا یا ذرت تأثیر میگذارد و به شدت آن را محدود میکند.
نظرات تجارت ایران نشان میدهد که وضعیت جدیتر از آن چیزی است که پیشبینیهای فعلی محصول برای ایران از سوی ارگانهایی مانند وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) و شورای بینالمللی غلات (IGC) نشان داده شده است.وزارت کشاورزی آمریکا در حال حاضر پیشبینی کرد که ایران در فصل ۲۰۲۱/۲۲ ۲.۵ میلیون تن گندم وارد کند، در حالی که IGC برآورد میکند که واردات در مجموع ۲.۴ میلیون تن باشد. محمدجواد عسگری، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در تیرماه گفت: کشور امسال با کمبود گندم مواجه است و به طور جداگانه به واردات محصولات دیگر مانند ذرت، سویا و جو نیاز دارد.
عسگری به نقل از خبرگزاری نیمه رسمی مهر گفت: ایران به واردات ۵ تا ۷ میلیون تن گندم نیاز دارد. قیمتهای بالا منعکسکننده نگرانیهای جهانی در مورد امنیت غذایی است که تا حدی ناشی از مشکلات اقتصادی ناشی از کووید است. جواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی در شهریورماه در گفت و گو با رسانه های دولتی گفت: جای نگرانی در مورد عرضه گندم به عنوان کالای اساسی وجود ندارد؛ زیرا تامین کالاهای اساسی یک موضوع ضروری برای دولت است و اقدامات جدی در این زمینه آغاز شده است.
واردات کالا با شرکت بازرگانی وانیکس
همانطور که در طول این مقاله به آن پرداختیم غلات یکی از کالاهای مهم و ضروری برای هر کشوری است. هر کشوری برای امرار معاش و ادامه زندگی به غلات نیاز دارد. ایران یکی از کشورهایی که با مشکل کمبود گندم و سایر محصولات روبهرو است؛ لازم به ذکر است که شرکت وانیکس در حوزه مواد غذایی هیچ گونه فعالیتی ندارد.
شرکت بازرگانی وانیکس با سالها تجربه موفق کالای شما را از مبدا به مقصد در کمترین زمان وارد و صادر میکند. تفاوت ما با سایر شرکتها این است که وانیکس برای امنیت خاطر مشتریان خود یک چک تضمینی ارائه میکند.