مالیات صادرات و واردات، از نوع ارزش افزوده بوده و میزان کلی آن ۹ درصد است. یک نکته مهم قابلتوجه در مالیات واردات و صادرات این است که هرچند این دوکلمه اغلب کنار هم به کار برده شده و مالیات هر دو نیز از نوع ارزش افزوده است؛ اما بااینحال در نحوه محاسبه و پرداخت مالیات دارای تفاوت بوده و کاملاً از هم دیگر جدا هستند. با توجه به توضیحات فوق، در این مقاله از وبلاگ وانیکس به توضیح درباره واردات در قانون ارزش افزوده پرداخته وسعی داریم به سؤالات شما در این حیطه پاسخ دهیم؛ پس برای اطلاع کامل در خصوص واردات در قانون ارزش افزوده واردات کالا، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
گروههای مالیاتی
به طور کلی مالیاتها به دو گروه مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشوند؛ در نوع مستقیم آن، مالیات از داراییها و درآمدهای فرد به طور مستقیم گرفته میشود و نوع غیرمستقیم آن یعنی مالیاتی که بر وسایل و خدمات مصرفی تعلقگرفته و دارای پرداختکننده مشخص نیست. با این تعریف ارائه شده در فوق، مالیاتی که بر واردات و صادرات تعلق میگیرد از نوع غیرمستقیم بوده و از بازرگانان با توجه به کالای تجاری آنها اخذ میشود.
انواع ارزش افزوده بر واردات چیست؟
واردات در قانون ارزش افزوده، انواع مختلفی دارد که در ادامه به معرفی آنان میپردازیم:
ارزش افزوده بر حقوق و عوارض گمرکی
حقوق گمرکی، در ماده ۱ قانون امور گمرکی، معادل با ۴ درصد ارزش گمرکی کالا بعلاوه سود بازرگانی تعیین شده توسط هیئت وزیران هست. مبالغی که گمرک مسئولیت وصول آن را برعهده دارد، متعلق به واردات قطعی کالا بوده و شامل هزینههای انجام خدمات نیست. طبق ماده ۵ قانون امور گمرکی، پرداخت جریمههای مربوط به ترخیص، حق ورودی و هزینه انجام خدمات به عهده صاحب بار بوده و از ابتدا نرخ حقوق گمرکی تغییری نکرده و همان رقم ثابت ۴ درصد است.
ارزش افزوده بر واردات خودرو وارداتی
مالیات بر خودرو وارداتی، یکی از مهمترین مالیات بر واردات، هست که نرخ آن توسط سازمان امور مالیاتی، سالانه ارائه میشود. مقدار حجم موتور خودروها (برحسب سیسی) ، اساس مالیات آنها است. تعرفه جداگانهای نیز برای خودروهای برقی و هیبریدی در نظر گرفته میشود. از پرداخت سود بازرگانی واردات خودرو، دو گروه معاف هستند: جانبازان و معلولین بهزیستی.
مالیات بر سود بازرگانی
سود بازرگانی به صورت ریالی به ازای واردات کالاهای قطعی، توسط گمرک اخذ میشود. این میزان بسته به تصمیمات سیاستگذاران متغیر بوده و هرساله برای انواع کالاها اعلام میشود. برخی شرکتها مثل: شرکتهای تجاریسازی، دانشبنیان، نوآوری و اختراعات معاف از پرداخت این سود هستند. علاوه بر برخی شرکتها، برخی کالاها نیز از پرداخت این سود معاف هستند که در ادامه به آنان اشاره کردهایم.
نحوه محاسبه ارزش افزوده کالاهای وارداتی
برای محاسبه مقدار مالیات بر واردات، قانون مالیاتهای مستقیم فرمول مشخصی تعیین کرده است. بهتر است تاجران قبل از انجام معاملات خود این میزان مالیات را برای برنامهریزی هرچه دقیقتر خود، محاسبه کنند. این محاسبات بر اساس مقدار ریالی کالای وارداتی انجام میشوند.
فرمول کلی محاسبه میزان ارزش افزوده کالاهای وارداتی به این صورت است:
(مقدار ارزش افزوده کالا+ارزش کرایه حمل خارجی توسط کشتی) ضربدر مبلغ بیمه و نرخ رسمی ارز
نحوه محاسبه مالیات واردات کالا
مالیات بر واردات هر کالا، توسط چند فاکتور مهم تعیین میشود. نحوه محاسبه مالیات بر واردات کالا، در اظهارنامه گمرکی به این صورت است:
- محاسبه ارزش گمرکی کالا و جمع آن با هزینه بیمه
- تعرفه گمرکی ضربدر ارزش گمرکی بار
- حقوق گمرکی کالا بعلاوه ارزش گمرکی ضربدر ۹درصد برای تعیین عوارض.
- حقوق گمرکی بعلاوه ارزش گمرکی ضربدر ۴درصد بری تعیین مالیات مستقیم.
- حقوق گمرکی بعلاوه مالیات بعلاوه عوارض مساوی است با مبلغ پرداختی به گمرک.
همانطور که در بالا نیز اشاره کلی کردیم برخی از کالاهای وارداتی در قوانین ارزش افزوده بر واردات، مشمول پرداخت مالیات نمیشوند؛ واردکنندگان این نوع کالاها موظف هستند که برچسب معاف از مالیات را بر بستهبندی بارهای خود بزنند. اگر توسط عرضهکنندگان، برای این کالاهای اشاره شده در ذیل مالیات دریافت شود، فرد با جریمه دوبرابری مبلغ مالیات روبه شده و جرم آن قابل بخشش نیست.
کالاهای وارداتی که از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند
- کالاهای خام کشاورزی مثل محصولات مرتعی، گیاهان دارویی، چوب خام، انواع قارچها
- حیوانات دامی زنده و خوراک آنان
- مواد اصلی تولید مثل دامها
- انواع کودها و سمهای کشاورزی
- انواع بذرهای کشاورزی
- لبنیات دامی مثل شیر و پنیر و ماست
- آبهای برای مصارف زراعی
- نان و آرد
- حبوبات، سویا و برنج
- فراوردههای گوشتی
- انواع گوشت
- تخم ماکیان
- انواع روغنهای حیوانی و گیاهی خوراکی
- شیرخشک برای نوزادان
- تخممرغهای دارای نطفه
- جوجههای یکروزه
- خمیرکاغذ و کاغذهای باطله
- لوازمالتحریر، انواع کتابهای درسی و داستانی و روزنامهها
- انواع نشریهها و مجلات
- کالاهای توشهای همراه مسافر که مناسب مصرف شخصی هستند.
- انواع فرشهای دستبافت و مواد اولیه برای بافت آن
- انواع شمش طلای وارداتی داخلی
- انواع حوالهها الکترونیکی و کاغذی
- انواع داروها و واکسنهای انسانی
- انواع داروها و واکسنهای دامی
- لوازم مصرفی درمانی و توانبخشی
- تجهیزات و اقلام نظامی، دفاعی، امنیتی، انتظامی و اطلاعاتی که با پیشنهاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ستاد نیروهای مسلح، فهرست آنها به تصویب میرسد.
سخن پایانی با وانیکس
در این مقاله از وبلاگ گروه تجاری وانیکس، سعی کردیم شما را با قوانین ارزش افزوده بر واردت کالا و نحوه محاسبه آن آشنا کنیم؛ همچنین لیستی از کالاهای وارداتی را ارائه دادیم که برای آنها طبق قانون، ارزش افزودهای تعریف نشده است. تاجران با اطلاع از قوانین مالیاتی و مقدار آنها بر انواع کالا، در تجارت خود برنامهریزی دقیقتری داشته و سود و زیان خود را بهتر محاسبه میکنند.
عدم آگاهی از قوانین گمرکی و عدم پرداخت هزینههای مرتبط، ممکن است باعث خواب بار وارداتی در انبار گمرک شده و تاجر هزینههای زیادی را متحمل شود؛ از این رو همیشه توصیه ما به بازرگانان این است که برای آشنایی با قوانین و مقررات، از مشاورههای شرکتهای بازرگانی کمک گرفته و کار خود را تسهیل کنند.
گروه تجاری وانیکس با داشتن تجربه واردات انواع کالاها، بر مالیات و قوانین ارزش افزوده آنان کاملاً آشنا بوده و موجب تسهیل و تسریع روند معاملاتی شما میشود. برای اطلاع هرچه بیشتر درباره خدمات مجموعه ما و همچنین برای یافتن پاسخ سؤالات خود در زمینه تجارت با ما همراه باشید.