ناظر بازار همانطور که از نامش مشخص است، شخصی است که بر معاملات انجام شده در بازار بورس اوراق بهادار و صحت آنها نظارت دارد. ناظر بازار دارای وظایف متعددی است و انتشار پیامهای مهم بازار بر عهده اوست. به جهت اهمیت بحث ما قصد داریم تا در ادامه به بررسی این مفهوم کلیدی و مهم بپردازیم.
آنچه که در مقاله ناظر بازار کیست؟ مورد بررسی واقع میشود:
- ناظر بازار کیست؟
- وظایف ناظر بازار
- پیامهای ناظر بازار
- سخن پایانی
ناظر بازار کیست؟
یکی از مباحث مهم در حوزه ناظر بازار این است که او شخص حقیقی است یا شخص حقوقی؟ باید گفت با تصویب قانون موخر صدور بازار سرمایه در سال ۱۳۸۴ شبهات ایجاد شده از بین رفت؛ چرا که در ضمن این قانون سازمانی تحت عنوان سازمان بورس و اوراق بهادار شکل گرفت.
این بازار در کنار تمامی وظایف متعدد خود مسؤل تنظیم و تدوین مقررات در حوزه بازارهای مالی و نظارت مستقیم و غیر مستقیم در خصوص اجرا و نحوه آن را بر عهده دارد. به همین خاطر باید گفت ناظر در بازار، شخص حقوقی سازمان بورس اوراق بهادر است که بر تمامی معاملات انجام شده از سوی این سازمان و همینطور معاملات مرتبط در حوزه بازار سرمایه نظارت دارد.
عمده نظارت ناظر بورس در خصوص اطلاعات مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس یا فرا بورس است. به نوعی که ناظر بازار بر تمامی معاملات و اطلاعات منتشر شده شرکتهای عضو این سازمان نظارت کرده و در صورت مغایرت اطلاعات ارائه شده با اطلاعات حقیقی با شرکت مورد نظر برخورد کند. همچنین تا زمانی که مشکلات اطلاعاتی شرکت مورد نظر برطرف نشود اجازه معامله سهام آن داده نمیشود.
در حقیقت اعتبار و امنیت سازمان بورس اوراق بهادار به واسطه ناظر بازار است؛ چرا که در صورت عدم بررسی نظارت کننده بازار میتوان با مشکلات عدیده و کلاهبرداری شرکتهای عضو مواجه شد. او در جهت تامین امنیت سازمان بورس میتواند نماد شرکتهای عضو را نیز توقف نماید. این توقف معمولا در موارد زیر رخ میدهد؛
- افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف
- افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب
- تحصیل سهام شرکتهای دیگر با توجه به شرایط مدنظر
- واگذاری سهام شرکتهای دیگر با توجه به شرایط مدنظر
- تغییرات در بیشتر از ۲۰ درصد قیمت سهامها
- تغییرات ۵۰ درصدی در قیمت سهام
وظایف ناظر بازار
نظارت کننده بازار به عنوان یکی از پایههای اساسی سازمانهای بورس و فرا بورس در جهت امنیت معاملات و بررسی صحت آنها شناخته میشود. به بیانی دیگر مهمترین وظیفه این نهاد اطمینان از صحت اطلاعات ارائه شده و معاملات پیرامون آن است، با این حال نظارت کننده از وظایف دیگری نیز برخوردار است
از جمله وظایف او میتوان به این موارد اشاره کرد؛
- نظارت کننده بازار در موارد تعیین شده در قانون بورس وظیفه توقف نماد شرکتهای عضو را دارد.
- علاوه بر اینکه توقف نماد شرکت به وسیله ناظر صورت میگیرد. رفع و باز شدن نماد نیز توسط نظارت کننده بازار انجام میشود.
- ناظر اجازه استفاده از اطلاعات منتشر شده از سوی شرکتها را به سرمایه گذاران میدهد البته این امر پس از بررسی اطلاعات منتشر شده و نبود مانع است.
- انتشار پیامهای لازم و مرتبط با مباحث در بازار بورس اوراق بهادار نیز از جمله وظایف مهم ناظر در جهت اطلاع رسانی به سهامداران است.
پیام های ناظر بازار
ناظر ممکن است برای موارد مختلفی به انتشار پیام بپردازد. در واقع نظارت کننده با توجه به موارد رخ داده نوعی پیام منتشر میکند که این پیامها از طریق سایت شرکت مدیریت فناوری بورس یا سامانه فارابیکسو برای سهامداران قابل مشاهده است.
پیامهای ناظر بازار میتواند حاوی مطالب زیر باشد؛
- پیامهای مرتبط با عرضه اولیه
- انتشار خبرهای مهم شرکتهای عضو مانند کاهش یا افزایش سرمایه ، پذیره نویسی و ورشکستگی
- خبر توقف نمادهای بورسی و فرا بورسی و علت توقف
- خبر باز شدن نهادهای بورسی همراه با علت و مشخصات
- تغییر دادن دامنه نوسان قیمت سهام
- تغییرات در نحوه و زمان معاملات بورسی و یا حتی تغییر در زمان معاملات کل بازار بورس و فرا بورس
سخن پایانی و خدمات شرکت بازرگانی وانیکس
ناظر بازار به عنوان یکی از ارکان مهم و اساسی در بازار بورس اوراق بهادر شناخته میشود. موفقیت در این بازار مالی مستلزم رعایت تمامی ضوابط ارائه شده از سوی ناظر بوده و همچنین در این بین نباید از پیامهای منتشر شده از سوی ناظر غافل شد؛ چرا که این پیامها حاوی مهمترین نکات در جهت سرمایهگذاری یا ادامه آن خواهند بود.
شرکتهای متعدد و معتبری در بازار بورس اوراق بهادر فعال بوده که عضویت در آنها و خرید سهام میتواند سود سرشاری را به دنبال داشته باشد. از جمله این شرکتها میتوان به شرکت (وانیکس) اشاره کرد این شرکت به عنوان یکی از شرکتهای فعال در زمینه واردات از چین و امارات میتواند به عنوان یکی از مقاصد تجاری مهم در سرمایه گذاری بازار بورس اوراق بهادار قرار بگیرد.