از سوی دیگر، افراد زمانی که سرمایههای زیادی را در دسترس خود ببینند، از این سرمایهها بهره برده و سود بیشتری را هم به دست میآورند. این است که انواع بازارهای سرمایه از بازار بورس گرفته تا انواع و اقسام شرکتهای سرمایه گذاری، با استفاده از سرمایههای کلان، موجودیت اهداف خود را افزایش میدهند. بنابراین، علم به قیمت سهام در درجه اول، اهمیت پیدا میکند. ما د این مطلب میخواهیم در مورد این قیمت با شما صحبت کنیم.
سهام چیست؟
سهام به همان سرمایههایی گفته میشود که یک شرکت دارد و آن را به دیگران ارائه میکند. اگر سرمایه و دارایی یک شرکت خاص را به هزار بخش تقسیم کنیم، هر کدام از این بخشها، یک سهم هستند و همگی با هم، سهام نامیده میشوند. مالکیت سهام با درصد نشان داده میشود. بدیهی است که به هر میزان که فرد یا شرکتی از سهام بیشتری برخوردار باشد و قسمتهای بیشتری را تحت تصرف خود قرار دهد، درصد بیشتری از سهم را هم خواه داشت.
انواع سهام
برای این که به خوبی متوجه شوید که قیمت سهام چگونه محاسبه میشود، لازم است که نگاهی هم به انواع سهامی که امروزه در بازار سرمایه رد و بدل میشوند، بیندازید. در سر تا سر دنیا از جمله کشور ما، دو نوع سهم وجود دارد. البته بر خلاف این باور، در کشور ما تنها یک نوع از سهام ارائه میشود که استفاده از آن برای عموم افراد امکان پذیر است. سهام را از جنبههای مختلف، در تقسیم بندیهای گوناگون قرار میدهند اما مهمترین تقسیم بندی ارائه شده از سهام، سهام را به دو نوع عادی و ممتاز تقسیم میکند. در ادامه در مورد این انواع، صحبت خواهیم کرد.
سهام عادی چیست؟
سهام عادی یا Common Shares ، سهامی است که طی آن شما به عنوان یک سهامدار، حقوقی را در شرکت سهامی پیدا میکنید. به هر میزان که سهم شما افزایش پیدا کند، این حقوق نیز بیشتر میشود. در واقع، با سهام عادی شما یکی از مالکین شرکت هستید و به همان میزان که در سود ناشی از فروش این شرکت نقش دارید، در زیان آن نیز نقش خواهید داشت.امروزه اکثر شرکتهای سهامی با فروش سهام عادی، سرمایه مورد نیاز خود برای انجام امور مختلف را تامین میکنند. این سرمایه که سرمایه سهمی نام میگیرد، حد و حدود خاص خود را دارد. شرکتهای سهامی بر اساس قوانین فروش سهام، حق این را ندارند که فروش سهام خود را از حد مشخص شده، افزایش دهند. البته با اقدامات غیر قانونی، این کار انجام میشود که مجازات هم دارد.
سهام ممتاز چیست؟
سهم ممتاز یا سهم Preferred Shares، نوعی از سهم است که در کشور ما وجود ندارد اما در کشورهای خارجی به متقاضیان ارائه میشود. این سهم از این جهت که زمان متفاوتی با سهم عادی دارد، از سهم عادی متمایز میشود اما در کل دارای ویژگیهایی همانند ویژگیهای سهام عادی است.
قیمت سهام
به طور کلی، هر سهمی که به متقاضیان عرضه میشود، دارای چهار نوع قیمت مختلف اسمی، دفتری، بازاری و ذاتی است که توجه به هر کدام از این قیمتها برای خرید سهم و فعالیت در بازار سرمایه، مهم است. در ادامه قیمت سهام در انواع مختلف، معرفی شدهاند:
قیمت اسمی سهام
قیمت اسمی یک سهم همان قیمتی است که سهامهای اولیه یک شرکت به آن قیمت به فروش میرسند. با توجه به این که سهام شرکتهای مختلف پس از یک بازه زمانی خاص صعود قیمت دارند، این قیمت را پایینترین قیمت برای عرضه سهام میدانند. قیمت اسمی سهام به همراه تعداد سهامی که یک سهامدار دارد و کل سرمایه شرکت، بر روی برگههای مخصوص فروش سهام، ذکر میشوند. برای مثال، زمانی که میگوییم هر سهم به قیمت اسمی ۱۰۰۰ دلار به فروش میرسد، این قیمت، قیمت اولیهای است که شرکت ارائه کرده است.
قیمت دفتری سهام
نوع دیگری از محاسبه قیمت سهام، محاسبه قیمت دفتری است. برای این که یک شرکت سهامی بتواند سهامهای خود را به دیگران بفروشد، باید ابتدا میزان بدهیها را از جمع کل دارایی، کسر کند. بافیماندهای که در اینجا وجود دارد، میران سهامی که شرکت میتواند بفروشد را مشخص میکند. در واقع، این باقیمانده، میزان حقوق هر یک از سهامداران شرکت را نیز مشخص میکند.
در این شرایط اگر مجموع حقوق صاحبان سهام در شرکت را بر تعداد کل سهامهای ارائه شده توسط شرکت تقسیم کنیم، یک عدد خاص به دست میآید. این عدد قیمت دفتری سهمهای مختلف را نشان میدهد.
مثالی در رابطه با قیمت دفتری سهام
تصور کنید که ارزش کل داراییهایی که شرکت شما دارد، حدود ۱۰ میلیارد است. این شرکت، ۷ میلیارد تومان بدهی دارد. در اینجا اگر هفت میلیارد را از ده میلیارد کم کنیم، مجموعه کل حقوقی که قرار است به سهامداران داده شود، مشخص میشود که سه میلیارد تومان است. حال اگر شرکت سهامی دارای سی سهم باید، این سه میلیارد تومان برای همان سی عدد سهم تقسیم شده و عدد نهایی، قیمت دفتری هر کدام از سهام را نشان میدهد. در این مثال، ۱۰۰ میلیون تومان است.
در اینجا ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که چرا در قیمت اسمی، سهام شرکت الف با ۱۰۰۰ برابر شد اما در اینجا قیمت هر کدام از سهام ۱۵۰ است. در واقع، با توجه به این که هر شرکتی در بازههای زمانی مختلف سودهای مختلفی را به دست میآورد، ارزش سهام هم با هم متفاوت میشود. به همین دلیل لازم است که شما با هر کدام از قیمت سهام به صورت تخصصی آشنا باشید تا بتوانید در بازار سرمایه و با خرید سهم، سود به دست بیاورید.
قیمت بازار
از دیگر انواع قیمت سهام میتوانیم به قیمت بازار اشاره کنیم. همان قیمتی که سهام با استفاده از آن در بازار بورس به فروش میرسد. اگرچه قیمت کلی هر سهم در بازار سرمایه حدود ۱۰۰ تومان است اما اغلب شرکتها با توجه به این قیمت، خرید و فروش نمیکنند بلکه قیمتهایی خاص را برای خود در نظر میگیرند.
یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر قیمت یک سهم در بازار بورس، میزان عرضه و تقاضایی است که برای یک سهم وجود دارد. بدیهی است که به هر میزان که تقاضا افزایش پیدا کند، عرضه کمتر شده و قیمت بالاتر میرود. حال اگر عرضه زیاد شود، تقاضا کم بوده و قیمت کم میشود.
مثالی برای درک بهتر قیمت بازاری سهام
شرکتی را تصور کنید که عملکرد خوبی دارد و خیلی از افراد دوست دارند که در آن سهم داشته باشند. مسلما با توجه به ویژگیهای مختلفی که این شرکت دارد، متقاضیان خرید سهامهای آن نیز زیاد میشوند. بنابراین، با افزایش تقاضا قیمت کلی فروش این سهام افزایش پیدا میکند.
در مقابل، شرکت ضعیفی را تصور کنید که رفته رفته به ورشکستگی نزدیکتر میشود و عملکرد چندان خوبی ندارد. این امر باعث بی اشتیاقی و بی رغبتی خریداران میشود و سهامهای این شرکت، بر روی دستش میمانند
. در نتیجه، عرضه وجود دارد اما مشتری نیست که سهامهای عرضه شده را بدهد. پس شرکت عرضه کننده مجبور است که ای سهام را با قیمتی پایین به فروش برساند. به همین ترتیب قیمت یک سهم با توجه به میزان عرضه و تقاضایی که نسبت به این سهم در بورس وجود دارد، مشخص میشود.
قیمت ذاتی
به قیمت واقعی که یک سهم دارد، قیمت ذاتی میگویند. به بیان دیگر، به ارزشی که سرمایه گذاران برای یک سهم در نظر میگیرند و به ازای آن پول میپردازند، قیمت ذاتی گفته میشود. بسیاری از خریداران و سهامداران معتقدند که اگر قیمت ذاتی یک سهم از قیمت بازاری آن بیشتر باشد، این سهم جای پیشرفت دارد و گزینهای بسیار مناسب برای خرید است. برعکس این قاعده هم وجود دارد. زمانی که ارزش بازار یک سهم بیشتر از ارزش ذاتی آن باشد، نباید این سهم را خریداری کنید.
فرمول محاسبه درصد سود یا زیان
برای سهامداران بسیار مهم است که سود یا زیان خود را پس از خرید یک سهم، مشخص کنند و بدانند. اگر شما قیمت کل خرید یک سهم را از قیمت کل فروش ان کم کنید، مبلغ باقیمانده که ممکن است مثبت، منفی یا صفر باشد، سود شما را نشان میدهد. با توجه به این که انجام این عملیات ریاضی ممکن است منجر به به دست آمدن اعدادی اعشاری میشود، میتوانید با ضرب عدد به دست آمده در صد، میزان کلی سود یا ضرر را نسبت به سرمایه گذری اصلی، بررسی کنید.
کلیه خدمات بازرگانی و تجاری با وانیکس
این که قیمت سهام چگونه محاسبه میشود و چگونه به دست میآید، از اهمیت زیادی برخوردار است. بسیاری از متقاضیان قبل از خرید سهم از شرکتهای مختلف، باید با طریقه محاسبه قیمت سهام آشنایی داشته باشند تا سرشان کلاه نرود. در مجموع، ۴ نوع قیمت سهم داریم. قیمت اسمی، قسمت دفتری، قیمت بازاری و قیمت معاملاتی.
شما عزیزانی که میخواهید سهم بخرید و با قیمتهای مختلفی از فروش سهام در بازار سرمایه گذاری مواجه شدهاید، میتوانید از کارشناسان زبده ما در وانیکس کمک بگیرید و بهترین سهم را خریداری کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با ما در تماس باشید.