اصل تشکیل این صندوقها بر این است که باید اهداف و هزینههاو نحوهخرید و فروش سهام در صندوق را برای عموم شفافسازی نماید.این صندوقها تقریبا شبیه بانکها عمل میکنند؛ اما لازم به ذکر است که سرمایه گذاری در این صندوقها سودآورتر از بانکها است. در ادامه این مقاله قصد داریم به موضوع صندوق سرمایه گذاری مشترک بپردازیم با تیم بازرگانی وانیکس همراه باشید.
مفهوم سرمایه
معمولا هر شخصی با کار و تلاش در آمدی کسب میکند.مقداری از این درآمد خود را صرف امور زندگی روزمره میکند و مقدار دیگری از آن را از هزینهها کسر میکند و به عنوان پس انداز برای اهداف آینده یا بیماری و کهولت سن کنار میگذارد. اما این پس انداز یا سرمایه به خودی خود باز دهی ندارد و در دنیایی کنونی با افزایش تورم و بالا و پایین رفتن قیمتها، نیاز انسان به افزایش سرمایه گذاری بیشتر میشود.
همین نیاز انسان باعث ایجاد بانکها و صندوقهای سرمایه گذاری فراوانی در سراسر دنیا شده است.البته سرمایه گذاری کار راحتی نیست و همیشه با ریسک توام است. به عنوان مثال اگر سرمایه گذاری بیهدف و نا آگاهانه باشد باعث ایجاد زیانهای برای فرد میشود یا حتی ممکن است باعث از بین رفتن سرمایه فرد نیز شود.
سرمایه گذاری چه مزایایی دارد؟
با توجه به فطرت سیریناپذیر انسان، داشتن هدف و آینده نگری جز ملزومات زندگی بشر است. فرد با پسانداز نمیتواند به اهداف مالی آیندهاش دست پیدا کند، بر همین مبنا نیاز به سرمایه گذاری بلند مدت و کوتاه مدت پر رنگتر میشود. سرمایه گذاری باید درست و با آگاهی کامل انجام شود که باعث سودآوری شود و باید طوری باشد که سرمایه فرد در هنگام تورم محافظت گردد. سرمایهگذاری مد نظر هر فرد برای داشتن آیندهای که نیازهای مالی فرد بیشتر میشود، مثل پیری یا ازدواج فرزندان یا بازنشستگی. فرد انتظار دارد در آن زمان دغدغه مالی در دوران سخت خود را نداشته باشد.زمین، ملک و مستغلات، اوراق بهادر، سهام شرکتها نمونههایی از سرمایه گذاری هدفدار هستند.
سرمایه گذاری در جهان
تحقیقات نشان میدهد هنوز هم مانند گذشته افراد زیادی مایل به سرمایه گذاری بیشتر در خرید ملک و مستغلات دارند؛ چرا که حتی با وجود نوسات بازار اصل سرمایه فرد امکان از بین رفتنش بسیار پایین است. این نوع سرمایه گذاری یکی از رایجترین و معمولیتریننوع سرمایه گذاری استکه دارای مشکل بزرگی است. اینکه فرد هر روز که خواست نمیتواند ملک خویش را به نقدینگی تبدیل کند؛ چرا که این کار مستلزم زمان و هزینه است.
بعد از این نوع سرمایه گذاری، سرمایه گذاری در بورس در ردیف دوم قرار میگیردکه خصوصا در کشورهای توسعه یافته کانون توجه افراد است؛ چرا که در این سرمایه گذاری مزایایی زیادی وجود دارد. سرمایه گذاری در خرید طلا و جواهرات هم در ردیفهای بعدی قرار دارند.در هر صورت خرید مستغلات و بورس در ردیفهای اول جدول رده بندی قرار دارند.. هرگاه از سرمایه یاد میشود نا خداگاه ذهن فرد معطوف بانک و سود بانکی میشود، اما سرمایه گذاری در بانک سود آنچنانی ندارد، اما سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری مشترک برای کسانی که ریسک پذیر نیستند و دنبال سود هستند، گزینه مناسبی است.
صندوق سرمایه گذاری
صندوق سرمایه گذاری در واقع مکانها یا نهادهایی هستند که سرمایههای کم و کوچک را جمع میکنند و در یک حوزهی خاص و با اهداف از پیش تعیین شده زیر نظر کارشناسان و متخصصان آگاه سرمایه گذاری میشود. هر سودی که از طریق سرمایه گذاری در این نهادها به دست میآید بین صندوق سرمایه گذاری و شخص سرمایه گذار تقسیم میشود..باید بدانید پرداخت مالیات از سودی که به شخص سرمایه گذار داده میشود، معمولا پرداخت میگردد. برای سرمایه گذاری در این نهادها نیاز به سرمایه زیاد نیست.
برای کار با سرمایه در این صندوقها نیاز به علم یا دانش خاصی نیست و نیز اینکه شخص سرمایه گذار یاز نیست حضورا کارهای مربوط را انجام دهد و این یعنی نیاز به کاغذ بازیهای اداری هم نخواهد بود. مزیت دیگر آن این است شخص هر زمان مایل نبود یا احتیاج داشت، میتواند سرمایه را تبدیل کند و آن را نیز، دریافت نماید.
برای سرمایه گذاری در این صندوقهانیاز به ثروت یا سرمایه زیادی نیست و دیگر اینکه شخص سرمایه گذار نیازمند آگاهی و تخصص خاص نیست. لازم نیست شخص سرمایهگذار زمانی برای کارهای اداری صرف کند و دیگر اینکه هر زمان خواست میتواند سرمایهاش را تبدیل و دریافت نماید.
انواع صندوق های سرمایه گذاری مشترک
صندوق های سرمایه گذاری مشترک یا مختلط، گاهی برای بعضی افراد ارزش سرمایه خود اهمیت بسیار بالایی ندارد و سود معمولی برایش کافی است. این افراد به این صندوق سرمایه گذاری مشترک مراجعه میکنند.
صندوقهایی با درآمد ثابت، اگر فرد نیازمند یک در آمد ثابت و جاری باشد و مایل به سرمایه گذاری در سهام ها یا نوسات زیاد نباشد به سرمایه گذاری این صندوق ها میتواند فکر کند و تقریبا سودی مشابه بانکها ارائه میدهند. در صندوق سرمایه گذاری سهام، اگر فردی مایل به سرمایه گذاری بلند مدت باشد و سود برایش اهمیت داشته باشد، این صندوق گزینه مناسبی است.
تفاوت سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری و بانک در چیست؟
همه مردم به طور معمول دارای سرمایههایی هستند و سعی میکنند به نحو احسنت از آن محافظت و مراقبت کنند که در این صورت به بانکها مراجعه میکنند. یا با پیشرفت علم اقتصاد و فناوری اینترنت به صندوقهای سرمایه گذاری مراجعه میکنند.
بانکها برای جلب نظر مشتریان خود به آنها سعی میکنند آپشنهایی ارائه نمایند. مثل دادن وامهایی برای کمک هزینه ازدواج یا خرید مسکن یا گذاشتن جوایز نفیس یا فردی که پول خود را در بانک سرمایه گذاری میکند، مطمئن هستند که هر زمان به پولشان احتیاج داشتند میتواند از آن استفاده کنندبانکها در تفاوت با صندوق ها سود کمتری پرداخت مینمایند؛ اما از نظر امنیت و ریسک صندوقها با بانکها بسیار مشابه هستند. صندوقها سود ماهانه و ثابت به مشتریان خود پرداخت مینمایند.
صندوق های سرمایه گذاری در ایران
در ایران نیز مانند سایر کشورها مردم به دلیل امنیت و محافظت از سرمایه خود و بهرهمندی از مزایایی بانک و بهدست آوردن سود پول طلا و پس انداز خود را در بانکها سرمایه گذاری میکردند؛ اما بعد از سال ۴۶که قوانین بورسی توسط یک فرد بلژیکی تبیین شد.
با تصویب در مجلس مصوبهای به بانک مرکزی جمهوری اسلامی داده شد و اینطور بود که بورس به ایران آمد مردم با کار صندوقهای سرمایه گذاری آشنا شدند. اما بورس ایران مانند سایر کشورها بازار فعال و پرطرفداری نیست؛ چرا که علم و آشنایی لازم را ندارند و اطلاع رسانی درستی از بورس و فعالیتهایش در دست مردم نیست.
در سالهای گذشته با همکاری دولت بازار بورس به ناگاه شروع به حرکت مثبتی کرد و با اقبال خوبی هم روبه رو شد، اما چندی بعد جز آسیب برای سرمایه گذاران چیزی بهدنبال نداشت و این خود باعث بدبینی سرمایه گذاران شد.اما اکنون صندوق های سرمایهگذاری پویا و فعال نیز هنوز وجود دارند که به دلیل سود بیشتری که به سرمایه گذار میپردازند، طرفدارانی دارند.
در زمان حال چهار بازار بزرگ بورسی در ایران فعالیت دارند..بورس اوراق بهادار، بورس کالاهای ایرانی، فرا بورس، بورس انرژی که مربوط به حاملهای انرژی مثل برق است، سرمایه گذاری در این نوع کارها باعث کمک به اقتصاد کشور میشود.
سرمایه گذاری موفق در صندوق سرمایه گذاری
قبل از سرمایه گذاری در یک صندوق سرمایه گذاری باید مواردی را نیز باید مد نظر داشت که سرمایه گذاری موفقی داشته باشیم. از جمله اینکه اول، باید هزینهها را به حداقل رساند چرا که در تعیین صندوق سرمایه گذاری به نرخ کارمزدها وهزینهها توجه ویژهای میشود.
دوم اینکه به عملکرد صندوق در پیشنهاش باید توجه کرد و نحوهای عملکرد صندوق را مورد ارزیابی قرار داد. سوم اینکه تجربه در این کار مهم است و کسی که مدیریت آن صندوق را اداره میکند.مهمتر است که چقدر آگاه و با تجربه باشد؛ چرا که یک مدیر لایق با مدیریت صحیح از منابع و توانایی های موجود میتواند بهترین راه پیشرفت و رشد را پیدا کند.
سخن آخر
صندوق سرمایه مشترک نهادی که سرمایه را از بین مردم جمع کرده و به صورت اوراق بهادار در جای درست سرمایه گذاری میکند. این مختص افرادی است که تجربه کافی ندارند یا اهل خطر نیستند.سرمایهگذاری نوعی آیندهنگری است و از ملزومات زندگی به شمار میرود، اما باید توجه داشت که سرمایه را در جای درست به کار رود.