ریسک سرمایه گذاری چیست انواع آن کدامند

در این مقاله با پرداختن به چیستی ریسک سرمایه گذاری و تشریح انواع آن به شما کمک می‌‌کنیم تا قبل از انجام یک سرمایه گذاری از خطراتی که آن را تهدید می‌کنند، آگاه باشید و یک سرمایه‌گذاری مطمئن انجام دهید.

ریسک سرمایه گذاری چیست

ریسک سرمایه گذاری اصطلاحی است که به میزان احتمال موفق نشدن و خطر شکست خوردن در این امر که فرد به آن می‌پردازد، اشاره می‌کند. دنیای سرمایه گذاری گستره وسیعی دارد. فرصت‌ها و همچنین زمینه‌های سرمایه‌گذاری به همان مقدار زیاد هستند. در چنین حالتی مواجه شدن با ریسک‌های متنوع و عجیب بسیار بدیهی است.

 

 

ریسک سرمایه گذاری چیست

انسان همواره به دنبال امن‌ترین ریسک‌‌هاست. عنصرهای ترس منطقی، تحلیل موقعیت سبب شده تا سنجیدن میزان ریسک به مهارت‌های زیستی ما انسان‌ها افزوده شود. اینگونه قبل از شروع هر کاری علل‌الخصوص سرمایه گذاری به میزان ریسک احتمالی آن فکر کرده و سپس تصمیم به انجام آن می‌گیریم.

انواع اساسی ریسک در سرمایه گذاری

احتمال دارد هر کدام از شما برای سرمایه گذاری اشباه متضرر شوید و در مسیر با انواع ریسک سرمایه گذاری مواجه شده و هربار ممکن است این ریسک متفاوت باشد و با نوع قبلی که می‌شناختیم، فرق کند. شناخت انواع ریسک در سرمایه گذاری به شما کمک می‌کند تا بتوانید تصمیم‌های بهتری اتخاذ کنید و نحوه تشخیص ریسک‌های محتمل را بیاموزید . تمام انواع ریسک در زیر مجموعه این دو نمونه هستند.

ریسک سیستماتیک

گاهی یک اتفاق بزرگ پدید می‌آید که بر کل بازار‌های دارایی اثر می‌گذارد و تنها موجب رکود در یک بازار خاص نمی‌شود. در این مورد سرمایه‌گذار اختیار چندانی ندارد و نمی‌توان آن را حذف کرد. این ریسک در اغلب اوقات قابل پیش‌بینی نیست و نمی‌توان از آن اجتناب نمود. برای مثال شرایط سیاسی، جنگ، میزان تورم، سیاست‌های اقتصادی، رکود.

 

 

ریسک غیر سیستماتیک

این نوع ریسک بر اثر تصمیم‌گیری‌های نامناسب به وجود می‌آید و مربوط به یک سهام یا یک صنعت به خصوص است. دست سرمایه گذار در حذف و کاهش این نوع ریسک باز است. برای نمونه زمانی که یک شرکت در تصمیم‌گیری‌های بزرگ و حیاتی دچار اشتباه شده و مدیریت ضعیف باعث به وجود آمدن چنین چالش‌هایی شود. ارزش سهام این شرکت افت می‌کند سرمایه گذار آگاه می‌تواند با بررسی کردن شرایط از خرید سهام در این شرکت بپرهیزد. به دو ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک موقعیت‌های ریسکی نیز می‌گویند.

سایر انواع ریسک در سرمایه گذاری

ریسک نرخ سود: فرص کنید دو موقعیت سرمایه گذاری دارید. خرید سهامی که انتظار می‌رود به شما ۳۰ درصد سود بدهد و خرید اوراق مشارکت با یک سود ثابت ۲۰ درصدی. فردی که از ریسک پذیری بالایی برخوردار است خرید سهام و سود ۳۰ درصدی را انتخاب می‌کند.اما در صورتی که بانک تصمیم بگیرد نرخ سود را به ۳۰ درصد برساند فردی که خرید اوراق مشارکت را انتخاب کرده بدون تحمل میزان ریسک به سود رسیده است. این ریسک معمولا مربوط به زمانی است که تغییری در نرخ سود اتفاق می‌افتد و در نتیجه آن ارزش یک سرمایه گذاری تغییر می‌کند‌. این نوع ریسک تاثیر خود را بیشتر بر اوراق مشارکت و اوراق بدهی می‌گذارد.

 

 

ریسک مالی: اگر سهامی که خریداری کردید، متعلق به شرکتی است که وام زیادی از بانک دریافت کرده و باید در بازه زمانی مشخص اصل وام با سود آن را به بانک برگرداند. در چنین حالتی این شرکت تعهدات مالی زیادی به بانک دارد و اگر نتواند در زمان مقرر شده به تعهدات خود پایبند باشد با مشکلات مالی بسیاری مواجه خواهد شد و سهام شرکت با ریسک مالی زیادی نیز مواجه است.

ریسک تورم: گمان کنید سهامی خریده‌اید که انتظار دارید در اخرسال سود ۴۰ درصدی برای شما رقم بزند، اگر مقدار تورم سالانه را ۱۵ درصد در نظر بگیریم. انتظار دارید در اخر سال ۲۵ درصد سود کرده باشید و این اندازه بازدهی برای شما مطلوب است. حالا اگر نرخ تورم به ۳۰ افزایش پیدا کند، شما در پایان سال ۱۵ درصد سود خواهید کرد که این اندازه از بازده مطلوب شما کمتر بوده  و ممکن است به هیچ عنوان برایتان به صرفه نباشد. به این چنین ریسکی که در اثر بیشتر شدن نرخ تورم به شخص وارد می شود، ریسک تورم می‌گویند.

انواع ریسک در سرمایه گذاری

ریسک سرمایه گذاری دوباره: گمان کنید که شما سرمایه گذاری بر یک نوع اوراق مشارکت انجام داده‌اید ‌که به طور سالانه ۲۲ درصد سود به شما می‌دهد. حالا که به سررسید این اوراق نزدیک شده‌اید. باید در پی گزینه جدیدی برای انجام سرمایه گذاری باشید تا پولی را که از محل سر رسید اوراق مشارکت به دست آوردید در جای جدیدی سرمایه گذاری کنید.

با توجه به اینکه بهره کاهش پیدا کرده و شرایط اقتصادی متمایز از قبل شده‌ نتوانسته‌اید جای مناسبی برای سرمایه گذاری پیدا کنید که حداقل همان نرخ قبل ۲۲ درصد یا بیشتر را به شما بدهد؛ بنابراین مجبور به سرمایه گذاری در اوراقی هستید که ۱۸ درصد سود برای شما دارد. به این نوع ریسک، ریسک سرمایه گذاری مجدد می‌گویند.

ریسک سرمایه گذاری مجدد: فرض کنید شما در یک نوع اوراق مشارکت سرمایه گذاری کرده‌اید که بازده سالانه ۲۲ درصد داشته است. اکنون که شما به سررسید این اوراق نزدیک می‌شوید، باید به دنبال گزینه جدیدی برای سرمایه گذاری باشید تا پولی که از محل سررسید اوراق مشارکت قبلی دریافت می‌کنید در جای جدید سرمایه گذاری کنید.

به دلیل کاهش نرخ بهره و تغییر شرایط اقتصادی، نمی‌توانید سرمایه گذاری جدیدی پیدا کنید که با همان نرخ ۲۲ درصد یا بیشتر به شما سود پرداخت کند. به همین دلیل ناچار هستید در اوراقی سرمایه گذاری کنید که سود ۱۸ درصد عاید شما می‌کند. به این نوع ریسک، ریسک سرمایه گذاری مجدد گفته می‌شود.

ریسک نقد شوندگی: ویژگی بارز و مهم دارایی‌های خوب این است که به سرعت می‌توان آن‌ها را به پول نقد تبدیل کرد. گمان کنید که می‌خواهید سهام شرکتی را در بازار برای فروش بگذارید، اما چون شرکت عملکرد نامناسبی داشته، خریداری برای سهام  این شرکت پیدا نمی‌شود. در این صورت شما با ریسک نقد شوندگی روبه‌رو هستید. در واقع هر مقدار که خرید و فروش یک دارایی در بازار با سرعت بیشتری انجام شود، ریسک نقدشوندگی آن کمتر می‌شود.

 

 

انواع موقعیت ریسکی

موقعیت‌های ریسکی که ممکن است هر فرد با آن‌ها روبه‌رو شود، معمولا شامل دو نمونه زیر می‌شود:

 ریسک‌های حقیقی یا همان ریسک‌های خالص (Pure Risk)

این نمونه از ریسک‌ها در واقع شامل همان خطرات فیزیکی بیرونی هستند که به شکل روزمره امکان درگیر شدن  با آن‌ها وجود دارد . مانند خطر تصادف، زلزله، بیماری، طلاق، بلایای طبیعی وغیره. این نوع مسائل معمولا تحت اختیار ما نیستند و در صورتی که اتفاق بیفت، نتیجه‌ای به جز خسارت ندارند. این نوع ریسک‌ها را عمدتا می‌توان یا بیمه کردن جبران نمود.

ریسک‌‌های سود دهنده یا پویا

این نوع ریسک عمدتا در شرایط اقتصادی قابل سنجش خواهد بود و نتیجه آنها می‌تواند سود یا ضرر باشد. انواع سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی، شرطبندی، از جمله این نمونه ریسک‌ها هستند. در این نمونه برخلاف ریسک‌های واقعی، فرد سرمایه‌گذار نسبت به پذیرفتن ریسک کار خود مختار است و توانایی تصمیم‌گیری برای این که ریسک کند یا خیر را داراست.

دسته بندی افراد از جهت میزان ریسک پذیری

افراد را از منظر پذیرش ریسک سرمایه گذاری می‌توان به سه دسته تقسیم کرد:

افراد ریسک‌گریز: این اشخاص استراتژی محافظه‌کارانه دارند. یک فرد ریسک گریز انتخاب نخست خود را بر مبنای به دست آوردن بازده مطمئن انجام می‌دهد و اگر درصد بالایی برای موفقیت نداشته باشد دست به انتخاب نمی‌زند.

افراد ریسک‌پذیر: چنین اشخاصی استراتژی جسورانه دارند و فرد در این حالت ریسک را می‌پذیرد و می‌خواهد که شانس خود را امتحان کند.

افراد خنثی در برابر ریسک: سومین گروه اشخاصی هستند که  اصطلاحا به آن‌ها ریسک خنثی می‌گویند. این اشخاص ارزش پولی را به اندازه ارزش اسمی‌ آن می‌دانند.

اهمیت اطلاع از مفهوم ریسک سرمایه گذاری

اولین قدم این است که بپذیرید ریسک در هرنوع سرمایه گذاری وجود دارد و همه سرمایه گذاری‌ها در معرض ریسک قرار دارند. آگاه بودن از این موضوع  به شما در تصمیم‌گیری بهتر و انتخاب یک استراتژی آگاهانه با استفاده از تکنیک‌هایی همچون تخصیص دارایی‌ها و متنوع‌سازی به شما یاری برساند. به خصوص درک بهتر از ریسک باعث اعتمادبه‌نفس بیشتر شما می‌شود تا بتوانید با برنامه‌ریزی پس انداز، دارایی‌ها و سرمایه گذاری خودتان را با جدیت انجام دهید و از یک روش سرمایه گذاری قانونمند، بدون نیاز توجه به عملکرد بازار، برخوردار شوید.

اهمیت اطلاع از مفهوم ریسک سرمایه گذاری

قدم بعدی ارزیابی نمودن گزینه‌های موجود برای سرمایه گذاری‌های احتمالی با استفاده از منابع ریسک است. برای مثال، اگر قصد سرمایه گذاری در صندوق‌های سهام را دارید، باید به  ریسک بازار توجه کنید. اگر به سرمایه گذاری در اوراق مشارکت علاقه‌مندید، باید بیشتر به ریسک نرخ سود توجه کنید. در آخر، از متنوع‌سازی برای پخش سرمایه خودتان بین دارایی‌ها و گزینه‌های سرمایه گذاری که با هم همبستگی زیادی ندارند، بهره ببرید تا ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش دهید.

سرمایه گذاری بدون حتی یک درصد ریسک با شرکت بازرگانی وانیکس

در این مقاله به تشریح چیستی ریسک سرمایه گذاری و انواع آن و همچنین سایر نمونه‌های ریسک و دسته‌بندی افراد از لحاظ خطرپذیری و چرایی اهمیت اطلاع داشتن از مفهوم آن پرداختیم. اگر قصد سرمایه گذاری دارید، اما از ریسک‌های پیش رویتان اطمینان کامل ندارید و نمی‌دانید سرمایه خود را در چه زمینه‌ای سرمایه گذاری کنید که با ریسک کمتر به سود کلان دست یابید.

 

 

پیشنهاد ما به شما کار در بازار‌های بین المللی و انجام صادرات و واردات است. شرکت بازرگانی وانیکس با دادن چک ضمانت به شما سرمایه شما را کاملا تضمین می‌کند و در صورت هرگونه مشکل برای کالای صادراتی مبلغ به شما باز می‌گردد، پس ریسک سرمایه گذاری برای شما به حداقل می‌رسد. جهت دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر می‌توانید با مشاوران شرکت ما تماس حاصل فرمایید و از یک سرمایه گذاری کم‌ریسک لذت ببرید.

مزایای کار با وانیکس

قرارداد مطمئن

تحویل درب انبار

خرید از هر فروشگاهی در سراسر دنیا

چک تضمینی

واریز هزینه خدمات پس از تحویل بار

حواله یوان و دلار

حواله با کارمزد بسیار پایین

حمل دریایی 70 تا 75 روزه از چین

حمل دریایی 20 تا 25 روزه از دبی

حمل هوایی از چین

حمل هوایی 35 تا 45 روزه از چین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *