دریای چین دارای جزایر مختلفی است، از جمله اسپرتلی، مکلزفیلد، پرسل و پراتس که از اصلیترین جزایر مهم این دریا و دارای منابع نفتی و گازی بسیار زیاد هستند. نیمی از نفت کشهای دنیا در آبهای این دریا رفت و آمد میکنند.
دریای جنوبی چین
دریای جنوبی کشور چین با مساحت قریب به حدود سه و نیم میلیون کیلومتر مربع مسیر حیاتی عبور قسمت قابل توجهی از کشتیرانی تجاری دنیا است. این دریا سالیانه محمولههای تجاری به ارزش پنج تریلیون دلار از آن تردد میکنند. این دریا بدون تردید منطقه مهم اقتصادی و اسراتژیک حوزه ایندو پاسیفیک به حساب میآید. و همچنین موضوع اختلافات قلمروی جدی است. که سبب تنش و مخاصمه را فراهم ساخته است. وجود ذخایر حدودی معادل یازده میلیارد بشکه نفت خام و صد و نود تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی بهره برداری نشده در این دریا به همراه نواحی با ارزش ماهیگیری، زمینه ساز اختلاف شدید میان کشورهای کرانه ای رقیب و مدعی شده است. از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی، این کشورها طرح ادعای مالکیت بر جزایر و قسمت های مختلف ۲ مجمع الجزایر عمدتا غیر مسکونی پاراسل و اسپراتلی دریا را شروع نمودند.
گروه جزایر پاراسل واقع در قسمت شمالی دریای جنوبی کشور چین در سال ۱۹۷۴ میلادی به وسیله ویتنام جنوبی اشغال شد و در حال حاضر موضوع ادعای کشور چین، ویتنام و جزیره تایوان است. حال آنکه جزایر اسپراتلی در قسمت جنوبی دریا و با فاصله دور از سرزمین اصلی کشور چین مورد ادعای مالکیت کشور چین، برونئی، اندونزی، مالزی، فیلیپین، جزیره تایوان و ویتنام میباشند. همگی این کشور ها در جستجوی مستندات قانونی پشتیبان ادعاهای قلمرو و مبانی حقوقی جهت تعیین مرزهای بین المللی خود در تلاش بودهاند تا جای پای فیزیکی و مستحکم در نواحی مورد مناقشه حاصل نمایند. کلیهی قریب به چهل و پنج جزیره و عوارض کوچک و کم عمق صخره یا ماسه ای اشغال شده در حال حاضر دارای سازههایی است که محل حضور نیروهای نظامی کشورهای ویتنام، مالزی، تایوان، چین و فیلیپین می باشند.
دریای شرقی چین
دریای چین شرقی قسمتی از آبهای غربی اقیانوس آرام میباشد که تقریبا ۱٬۲۴۳٬۲۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد. دریای چین شرقی از سوی شرق به زنجیره ای از جزایر ریوکیو ادامه می یابد؛ از شمال به کیوشو، که جنوبی ترین جزیره از جزایر مهم کشور ژاپن است. از شمال غربی به جزیره چیو کشور کره جنوبی و از غرب به خود کشور چین راه دارد. این مرز شمالی، حدودا از جزیره چیو تا دهانه رودخانه مهم یانگ تسه در ساحل شرقی کشور چین، دریای چین شرقی را از دریای زرد تفکیک می کند. این دریا همچنین به وسیله تنگه کره به دریای ژاپن راه پیدا میکند و در شمال خود نیز به دریای زرد باز میشود. رود یانگ تسه کیانگ به این دریا راه دارد و بنادر بسیار ارزشمندی که بر کرانههای آن واقعند شامل بنادر شانگهای، هانگژو، نینگبو، و فوژو در کشور چین و بندر چیلونگ در جزیره تایوان میشود.
قسمت اعظمی از دریای چین شرقی بسیار کمعمق است به صورتی که حدودا سه چهارم آن ژرفایی کمتر از ۲۰۰ متر (معادل ۶۵۰ پا) دارد و میانگین عمق آن تنها ۳۵۰ متر (معادل ۱٬۱۴۵ پا) است. قسمتهای عمیقتر این دریا در نزدیکی جزایر ریوکوی کشور ژاپن جای گرفته است و قسمت بزرگی از آن ژرفایی برابر با ۱۰۰۰ متر (معادل ۳٬۳۰۰ پا) داشته و ماکسیمم عمق آن به ۲٬۷۱۶ متر (معادل ۸٬۹۱۲ پا) میرسد. دریای شرق چین ناحیهای ای از بهره وری پرورش دریایی است و کشورهای چین، ژاپن و شمال و جنوب کره جنوبی در این ناحیه فعال هستند. بیشتر ماهیگیری ها به وسیله قایق های محلی با سایز کوچک انجام می گیرد، گرچه تریلرهای عظیم نیز هم استفاده می شود.
ماهی های مهم موجود در این دریا شامل: میگو، ساردین، ماهی دریایی، ماهیان دریایی، کرو کورها، انواع صدف ها و جلبکهای دریایی هستند. دریای چین شرقی از منظر ذخایر ماهی برای ماهیگیری بسیار پربار است. همچنین در بخش شرقی آن منابع مهم نفت و گاز یافت میشود که همین مسئله سبب بروز مناقشه بر سر کنترل منطقهای نیمه شرقی دریای چین شرقی بین کشور چین و ژاپن شده است.
بزرگترین بنادر چین در سال ۲۰۲۲ را بشناسید
به گزارش پورت تکنولوژی (پایگاه اطلاع رسانی سازمان بنادر و دریانوردی)، بنادر کشور چین در ده ماه نخست سال، در دوره منتهی به تاریخ ۳۰ اکتبر ۲۰۲۲، در کل ۲۳۵,۴۸ میلیون TEU فعالیت کانتینری داشته اند؛ این رقم نشان دهنده افزایش ۵.۵ ٪ نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۱ است. مرکز آمار پورت تکنولوژی بین المللی با توجه به فعالیت های بنادر جهانی، لیستی از بزرگترین بنادر چین در سال ۲۰۲۲ میلادی ارائه کرده است که در ادامه با مطرح ترین این بنادر بصورت مختصر آشنا می شویم.
۱. بندر شانگهای
۲. بندر نینگبو ژوشان
۳. بندر شنژن
۴. بندر گوانگژو
۵. بندر چینگدائو
۶. بندر تیانجین
بحران نگران کننده در دریای جنوبی و شرقی کشور چین
پیگیری های حقوقی برخی کشورها علیه چین
نخستین کشوری که اقدام به پیگیری حقوقی در این رابطه نمود کشور فیلیپین بود. که بدترین مشکل را در مورد جزایر اسپراتلی با حکومت چین دارد. وزیر امور خارجه کشور فیلیپین آلبرت دل روزاریو در تاریخ ۲۲ ژانویه سال ۲۰۱۳ میلادی طی بیانیه ای رسما قصد دولت خود را مبنی بر ارجاع اختلاف دریایی خود با کشور چین را به یک دیوان داوری بین المللی اعلام داشت. این دیوان سرانجام رای بنفع کشور فیلیپین صادر کرد ولی کشور چین به راحتی آنرا رد نمود. ماده ۲۸۷ کنوانسیون سازمان ملل درخصوص حقوق دریاها مصوب ۱۹۸۲ UNCLOS لازم الاجرا شده در سال ۱۹۹۴ میلادی در ساز و کار حل اختلافات مقرر نموده است دو عضو می توانند یکی از چند روشهای حل و فصل اختلافات مذکور در این ماده را جهت اختلافات موجود با سایر دو عضو برگزینند:
۱- ارجاع شکایت دو عضو به دیوان بین المللی حقوق دریاها (ITLOS)
۲- ارجاع شکایت دو عضو به دیوان بین المللی دادگستری
۳- ارجاع شکایت دو عضو به یک دیوان داوری عام (ضمیمه تبصره هفت کنوانسیون)
۴- ارجاع اختلاف به یک دیوان داوری ویژه (ضمیمه تبصره هشت کنوانسیون)
واردات انواع مختلف کالا از کشور چین با وانیکس
شما تاجران و بازرگانان هم وطن میتوانید کالای مورد نیاز خود را به وسیله شرکتهای مورد اعتماد که در کشور چین دارای دفتر قانونی و انبار هستند وارد کنید. شما میتوانید به وسیله شرکت وانیکس واردات را به خودیه خود انجام دهید.
شرکت بازرگانی وانیکس ارائه دهنده خدمات وارداتی از صفر تا صد میباشد. شما میتوانید کالای وارداتی خود را از ۲ کشور چین و امارات انجام دهید. واردات کالای مورد علاقه به وسیله شرکت بازرگانی وانیکس دارای ضمانت کامل کالا میباشد. به این صورتی که شما در حین بستن قرارداد واردات هر کالایی با شرکت تجاری و بازرگانی وانیکس، چک ضمانت به میزان ارزش کالای وارداتی خود دریافت میکنید.
درباره وانیکس
کمپانی حمل و نقل بین المللی شهریار سازان سرمستان با اسم تجاری وانیکس فعالیت خود را از سال ۱۳۸۹ با هدف تسهیل فرآیند واردات شروع نمود. شرکت وانیکس از انتخاب تامین کننده و خرید کالا برای شما در کشورهای چین امارت و هند سپس حمل و نقل آن از کشور انتخابی و تحویل کالا درب انبار در کنار شما می باشد و به سرتاسر ایران نیز خدمات می دهد. تفاوت کار با وانیکس این است که این شرکت بازرگانی برای گارانتی به مشتریان خود چک تضمین می هد.