شرکت وانیکس قصد دارد شما را با سامانه ترخیص یکپارچه خودرو آشنا کند و مراحل ورود و ثبتنام در آن را برای شما به طور کامل توضیح بدهد؛ پس تا پایان مقاله با وانیکس همراه باشید.
سامانه جامع تجارت و سامانه ترخیص خودرو چیست؟
یکی از مهمترین وظایف دولت ایجاد کردن سازوکارهایی است که به انجام امور اداری سرعت ببخشد و روند انجام آن را تسهیل کند. امروزه بیشتر افراد متقاضی انجام کارها به صورتت غیرحضوری و آنلایناند؛ انجام کارها بهصورت مجازی مزایای زیادی دارد؛ از جمله: کاهش ترافیک و تأخیر در انجام امور و همچنین انجام امور اداری و بازرگانی بدون ایجاد مشکل و پیچیدگی خاص و شفافیت در امور.
یکی از این سامانههای پرکاربرد، سامانه ترخیص خودرو است تا امور تجاری مربوط به صادرات و واردات خودرو و ارتباط متقابل بین بازرگانان و تاجران با سازمانها و ارگانهای مربوطه را تسهیل کند؛ علاوه بر آن، مسئولیت دیگری که سامانه ترخیص خودرو برعهده دارد، یکپارچهسازی فعالیتهای تجاری بینالمللی در حوزه خودرو است .
این سامانه نظارت بر تمامی مراحل ذکر شده در فوق را برای مقامات ذیربط آسانتر و دقیقتر کرده است. دیگر مزیت این سامانه این است که از صادرات و وارادات غیر قانونی و قاچاق خودرو جلوگیری میکند. وجود همچنین سامانه یکپارچه، باعث اطلاعرسانیهای دقیق و اعلام قوانین مربوط میشود و از ایجاد تناقضات جلوگیری میکند. میتوان گفت سامانه ترخیص خودرو زیرمجموعهای از یک سامانه جامع به نام سامانه تجارت است؛ در ادامه میخواهیم یک تاریخچه کلی از شکلگیری این سامانه در ایران را بیان کنیم.
تاریخچه و کاربرد سامانه جامع تجارت
این سامانه که همان سامانه ثبت سفارش کالا و ترخیص می باشد که در مرداد ماه سال ۱۳۹۵ برای نخستین بار به طور رسمی در ایران آغاز به کار کرد و مورد استفاده تاجران قرار گرفت. قبل از ایران این سیستم در ۷۳ کشور دیگر وجود داشت که در جهت تسهیل و تسریع امور تجاری و ترخیص آسانتر کالا، در سطح جهان مورد استفاده قرار میگرفت؛ البته باید توجه داشت که چون در قوانین کشورهای مختلف تفاوتهایی وجود دارد، در انجام مراحل ثبتنام در سامانه و سایر مراحل هم تفاوتهایی وجود دارد.
سامانه ترخیص خودرو بهعنوان بخشی جداگانه به صورت کاملاً یکپارچه و دقیق، به نظارت و انجام امور زیر میپردازد:
- فعالیت در سطح بینالمللی
- صادرات و واردات خودرو
- امور مربوط به انبار و مراکز نگهداری خودرو
- سنجش و رتبهبندی خودرو بر حسب اعتبار
- یکپارچهسازی معاملات ارزی
- حملونقل خودرو
- امور گمرکی ترخیص خودرو
تمامی این کارها را با مراجعه به این سامانه میتوان به سادگی انجام داد؛ همچنین با سامانه ترخیص خودرو نظارت بر تمامی بخشها آسانتر شده و فسادهای اقتصادی در این زمینه کاهش چشمگیری یافته است؛ مکاتبات بین سازمانی نیز تسهیل یافته و پر سرعت شده است. حال که با اهمیت اینگونه سامانهها و کاربرد آنان آشنا شدید، میخواهیم در ادامه شمارا با نحوه ثبتنام در سامانه ترخیص خودرو آشنا کنیم.
شیوه ورود و ثبت نام در سامانه ترخیص خودرو
برای ترخیص خودرو گفتیم باید از طریق سایت جامع تجارت ایران اقدام کرد؛ برای استفاده کردن از سامانه تجارت اول باید یک اکانت یا صفحه کاربری ایجاد کرد.
مدارک لازم جهت ثبت نام در سامانه ترخیص خودرو
برای ورود به سامانه ترخیص خودرو، اگر صفحه کاربری ندارید باید اول تمام مراحل ثبتنام را طی کنید .
برای ثبتنام به اطلاعات و مشخصات زیر نیاز دارید:
کد ملی، تاریخ تولد، تلفن همراه که باید با کد ملی شخص موردنظر مطابقت داشته باشد، شمارهتلفن ثابت محل سکونت با پیششماره شهر، کد پستی، پست الکترونیکی خود فرد، تصویر پرسنلی با حجم کمتر از ۲۰۰ کیلوبایت و در آخر انتخاب رمز عبور که صفحه کاربریتان از امنیت کافی برخوردار باشد. بعد از وارد کردن شمارهتلفن و ثبتنام، برای اعتبارسنجی یک کد به همان شماره که در حین ثبتنام خود فرد، وارد سامانه کرده بود ارسال میشود و بعد از آن هم تمامی اطلاعرسانیها از طریق همان شماره صورت خواهد گرفت.
باید یادآور شویم که بارگذاری عکس پرسنلی در مرحله ثبتنام ضروری نیست، بعد از اینکه صفحه کاربری درست شد و شخص توانست به محیط کاربری وارد شود، با بهروزرسانی کردن اطلاعات، فرد میتواند عکسش را بارگذاری کند و مشکلی به وجود نمیآید.
بعد از تکمیل شدن مراحل، ثبتنام در سامانه ترخیص خودرو انجام شده و فرد میتواند از طریق صفحه سامانه جامع تجارت ایران و وارد کردن نام کاربری که بهصورت پیشفرض کد ملی هر شخص میباشد و رمز عبوری که در حین ثبتنام، خود شخص انتخاب کرده، وارد صفحه کاربری خود شده و برخی مشخصاتی که قبلاً وارد کرده بود را بهروزرسانی کند. آنچه در بالا ذکر شد نحوه ثبتنام اشخاص حقیقی یا همان تاجرانی بود که بهدوراز مؤسسه یا شرکتی، خودشان به واردات و صادرات میپردازند؛ در ادامه مطلب میخواهیم نحوه ثبتنام شرکتها را نیز بیان کنیم.
مراحل عضویت اشخاص حقوقی در سامانه ترخیص خودرو
علاوه بر اشخاص حقیقی مانند بازرگانان و تاجران، اشخاص حقوقی هم میتوانند در این سامانه ثبتنام کرده و اقدام به ترخیص خودرو بهصورت کاملاً قانونی و تحتنظر مراجع ذیربط کنند. تفاوتی که در نحوه ثبتنام اشخاص حقوقی و حقیقی وجود دارد این است که اگر اشخاص حقوقی در سامانه ترخیص خودرو ثبتنام کنند، باید شرکتی که با نام آن در سامانه ثبتنام کردهاند را در سامانه ثبت و احراز هویت کنند؛ برای این کار بعد از ثبتنام، یک نفر از اعضای اصلی شرکت باید از صفحه کاربری شرکت، بهصورت زیر عمل کند:
اول، از قسمت نوارابزار و بخش عملیات پایه، گزینه ثبت شرکت را انتخاب کند و سپس فرم اطلاعات شرکت را پر کند:
نام شرکت، شناسه فنی، شماره ثبت، کد پستی، تاریخ ثبت.
ثبت کردن اطلاعاتی مانند تلفن و پست الکترونیکی و عکس ضرورتی ندارد.
اگر این اطلاعات ثبت شده شرکت، مورد تأیید واقع شود، پیامکی مبنی بر اینکه ثبت شرکت بهدرستی صورت گرفته و تأیید شده به شماره تلفن ثبت شده ارسال خواهد شد. در مرحله بعد باید به بارگذاری صلاحیتها اقدام کرد که یکی از آنها داشتن کارت بازرگانی است؛ کارت بازرگانی مختص تاجران و بازرگانان حقوقی یا حقیقی میباشد که آن را از اتاق بازرگانی دریافت میکنند؛ تنها با داشتن این کارت و کد عضویت در اتاق بازرگانی امکان ثبت سفارش جهت ترخیص خودرو وجود دارد؛ اگر کسی کارت بازرگانی نداشت یا اعتبار زمانی عضویتش تمام شده بود، در این شرایط انجام فعالیتهای مربوط به ثبت سفارش و ترخیص خودرو محدود خواهد شد.
خدمات شرکت بازرگانی وانیکس
ثبتنام کردن در سامانه ترخیص خودرو یکی از اولین و مهمترین اقدامات به منظور ثبت سفارش واردات و همچنین ترخیص خودرو میباشد. در این مقاله مراحل ثبتنام در سامانه و مزیتهای سامانه مذکور و تاریخچهای از آن را گفتیم. شرکت تجاری وانیکس سعی دارد با افزایش آگاهی و اطلاعات درباره امور گمرک و ترخیص کالا به افرادی که در این زمینه فعالیت دارند و یا علاقهمند به فعالیت در این حوزه هستند کمک کند؛ همچنین آماده ارائه خدمات مختلف در این زمینه به شماست.