زیرا که کارشناسان اقتصادی اخطار دادهاند، اعلام ورشکستگی کشور یونان، پیامدهای بسیاری برای یونان، سایر کشورها و حتی اتحادیه اروپا را در بر دارد؛ بنابراین در این مقاله از وبلاگ وانیکس، به بررسی بیشتر اینکه اقتصاد یونان چگونه است؟ میپردازیم.
آنچه درباره یونان باید بدانیم
قبل از اینکه بدانیم اقتصاد یونان چگونه است؟ بهتر است با کشور یونان یک آشنایی کلی پیدا کنیم. از همین رو، در بخش آغازین مقاله به توضیح مختصری از شرایط یونان پرداختهایم. یونان یک کشوری اوراسیایی است که در جنوب شبهجزیره بالکان و جنوب شرقی اروپا واقع شده است. این کشور جزایری در ساحل آسیای صغیر مانند رودس، جزیره ساموس، خیوس و لسبوس را در خود جای داده و از شمال با مقدونیه شمالی، آلبانی و بلغارستان و از شرق با ترکیه مرز زمینی مشترک دارد. سرزمین یونان در جنوب و شرق از طریق دریای مدیترانه محاصره شده و از غرب به دریای یونان و دریای کرت محدود است. آتن بزرگترین شهر این کشور و همچنین پایتخت آن است.
همچنین یونان تاریخی بسیار طولانی و تابان در عرصه جهانی را داراست. این کشور به عنوان زادبوم دموکراسی و مهد فرهنگ غربی، بازیهای المپیک، فلسفه غرب، تاریخنگاری، اصول ریاضیات یونانی، علوم سیاسی، تئاتر و نمایشنامهنویسی «شامل هر دو نوع کمدی و تراژدی» بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
کلیاتی از اقتصاد یونان
اکنون بعد از یک آشنایی کلی با کشور یونان، میخواهیم در مورد این سؤال که اقتصاد یونان چگونه است؟ به بحث بپردازیم. در واقع باید گفت، یونان از جمله کشورهای درحالتوسعه در اروپا است که از دید تولید ناخالص داخلی در جایگاه ۵۱ جهان قرار دارد. این کشور جایگاه ۵۴ بزرگترین اقتصادهای جهان و جایگاه ۱۶ بزرگترین اقتصادهای اتحادیه اروپا را متعلق به خود کرده است. ضمناً باید گفت که کشور یونان در زمینههای خدماتی، صنایع کشاورزی، گردشگری نیز شرایط مطلوبی را دارد.همچنین قبل از سال ۲۰۱۵ میلادی، کشور یونان با رکود اقتصادی شدید، تورم بالا، نرخ بیکاری بالا مواجه بوده است. به خاطر همین موضوع، دولت یونان چارهاندیشیهایی را برای بهبود اوضاع اقتصادی یونان در پیش گرفت و آرامآرام شرایط اقتصادی این کشور از رکود خارج شده و رو به نکویی گذاشت. به دلیل اقدامات انجام گرفته توسط دولت، در سال ۲۰۱۶ رشد اقتصادی یونان تقریباً به ۰.۶ درصد رسید و این رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۱ میلادی تا ۱۶ درصد بالا رفت؛ بنابراین در سالهای اخیر، شرایط اقتصادی یونان در وضعیت خوشایندی قرار گرفته و دولت همچنان در حال تغییر دادن قوانین خود برای پیشرفت بیشتر این کشور است.
بررسی شاخص های اقتصادی یونان
حال که متوجه شدید به طور کلی اقتصاد یونان در چه شرایطی قرار دارد، در این قسمت، به بررسی شاخصهای اقتصادی یونان میپردازیم. برای اینکه دید بهتری نسبت به شرایط اقتصادی یک کشور داشته باشیم، باید شاخصهای اقتصادی همچون رشد اقتصادی، نرخ تولید داخلی، نرخ تورم، میانگین درآمد، نرخ بیکاری، میزان مالیات و… کشور را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه برای آشنایی بهتر با وضعیت اقتصادی یونان، مهمترین شاخصهای اقتصادی در این کشور را برایتان آورده و هرکدام را بهاختصار شرح دادهایم.
نرخ رشد اقتصادی در یونان
یکی از اصلیترین شاخصها، نرخ رشد اقتصادی در یک کشور است که به میزان تولید ناخالص داخلی کشور در طول یک سال اشاره دارد. مسلماً در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به خاطر شرایط جامعه جهانی تحت تأثیر بیماری کووید ۱۹، نرخ رشد اقتصادی این کشور کاهش یافت که پس از آن رو به افزایش رفت. نرخ رشد اقتصادی یونان در حال حاضر، حدود ۳.۴ است.
نرخ تورم در یونان
نرخ تورم در یونان در حال نوسانات زیادی بوده و در برخی سالها روند افزایشی و کاهشی را تجربه کرده است. قبل از سال ۲۰۲۰ میلادی، نرخ تورم یونان زیر ۲ درصد بود و بعد از آن کاهش قابلتوجهی را داشت و به منفی ۲ درصد رسیده بود، اما مجدداً این شاخص اقتصادی رو به افزایش گذاشته و در سالهای گذشته به نزدیک ۳ درصد رسیده است.
میزان مالیات بر درآمد در یونان
میزان مالیات بر درآمد و شرکتها از سایر شاخصهای اقتصادی در یک کشور به شمار میروند. میزان مالیات بر درآمد در کشور یونان روبه کاهش است. البته میزان مالیات در این کشور هنوز نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی نرخ بالایی دارد. در سال ۲۰۲۱ میلادی، میزان مالیاتبردرآمد در یونان تقریباً به ۴۴ رسیده بوده است.
نرخ بیکاری در یونان
نرخ بیکاری در یونان در سالهای اخیر روبه کاهش بوده و این موضوع نشاندهنده بهتر شدن وضعیت اشتغال و کاریابی در یونان است. نرخ بیکاری یونان در سال ۲۰۲۱ میلادی به حدود ۱۴ درصد رسیده است.
میانگین حقوق در یونان
از دیگر شاخصهای اقتصادی مهم، میانگین حقوق است. در کشور یونان، میانگین حقوق برای مشاغل ساده، ماهیانه بالغ بر ۷۵۰ یورو است. همچنین در مشاغل تخصصی، میانگین حقوق شاغلین از این مقدار بالاتر نیز میرود.
رکود اقتصادی در یونان چگونه است؟
بحران اقتصادی یونان که در ابتدا با بدهی و کسری بودجه آغاز و منجر به افزایش نرخ بهره و خروج سپردهها به سمت کشورهای دیگر شد در ادامه به یک بحران مالی تغییر کرد که کاهش نقدینگی در بخش واقعی را شامل شد.
اقدامات ریاضتی، کاهش دستمزد و حقوق بازنشستگی، باعث بازپرداخت نشدن وامهای مردم به بانکها شد که در پایان، بانکها شروع به کم کردن اعطای وام کردند و همین کار کاهش بیشتر نقدینگی شرکتها را به دنبال داشت و تعدادی از شرکتها دچار ورشکستگی شده و بهاینترتیب تعداد بیشتری بیکار شدند.
تاثیر مهاجران بر وضعیت اقتصادی یونان
یکی از مهمترین سؤالها بعد از اینکه اقتصاد یونان چگونه است؟ این است که اثربخشی مهاجران بر وضعیت اقتصادی یونان تا چه حد است؟ یونان در چند دهه اخیر پذیرای بیش از تقریباً نیم میلیون مهاجر از سراسر دنیا بوده است. یکی از مهمترین مشکلاتی که مهاجرین برای این کشور ایجاد میکنند تأثیر منفی بر شرایط کار و کاهش میزان دستمزد است.
البته وجود مهاجرین اثربخش بیشتری نیز بر اقتصاد یونان داشته است و با قدرت بر تولید ناخالص داخلی و کاهش فشارهای تورمی، به اقتصاد این کشور کمک نمودهاند. از دیگر اثرات منفی وجود مهاجرین بر وضعیت اقتصادی یونان، به هزینههای اجتماعی و اقتصادی میتوان اشاره کرد.
ورود مهاجرین در یونان سبب افزایش میزان جرم و جنایت در این کشور شده و یکی از اصلیترین نگرانیهای مردم یونان، این قضیه است. در سالهای اخیر، دولت یونان با کنترل شرایط مهاجرین در یونان، افزایش دستمزدها، افزایش جذب سرمایهگذارها، به تجدید ساختار اقتصادی این کشور پرداخته است.
سخن پایانی
در مقاله اقتصاد یونان چگونه است؟ متوجه شدید که یونان در جمع کشورهای اروپایی در حال توسعه قرار گرفته است. در سالهای اخیر با رایزنیهایی که دولت این کشور داشته، وضعیت اقتصادی یونان در حال بهبود است. همانطور که در بخشهای قبل بررسی نمودیم شاخصهای اقتصادی یونان همچون نرخ بیکاری، نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم، میزان مالیات بر درآمد و میانگین حقوق نیز در این کشور در حال بهبودی هستند.
در نهایت امیدواریم خواندن این مقاله برایتان مفید بوده باشد. شما میتوانید سوالات خود درباره اقتصاد کشور مد نظر خود را با خواندن مقالات مرتبط به اقتصاد آن کشور در وبلاگ وانیکس پیدا کنید. همچنین قابل ذکر است که شرکت وانیکس یک شرکت تجاری و آشنا به مسائل اقتصادی است که شما میتوانید با خیال راحت، امور مربوط به این حیطهها را در اختیار کارشناسان این شرکت قرار دهید.