اصلیترین منابع درآمد مالزی، کشاورزی، صادرات نفت و گاز، کائوچوهای طبیعی، قلع، روغن پالم، تجهیزات الکترونیکی، نساجی، مالیات و منابع مالی حاصل از صنعت توریسم است. اگر قصد آشنایی با اقتصاد مالزی و آگاهی از عوامل پیشرفت این کشور را دارید این مطلب را تا انتها دنبال کنید.
مالزی کجاست؟
مالزی در جنوب شرق آسیا قرار دارد و پایتخت آن شهر کوالالامپور است. سازمانهای دولتی و وزارتخانهها در شهر جدید پوتراجایا واقع شدهاند، این کشور عضو سازمان ملل متحد و همچنین اتحادیه کشورهای همسود است. مالزی سیزده ایالت دارد و نام آن در زمانی انتخاب شد که مالایا، سنگاپور، صباح و ساراواک یک اتحادیه را تشکیل دادند. بیش از ۵ دهه قبل کشورهای سنگاپور و مالزی از هم جدا و هر دو به کشوری مستقل تبدیل شدند. شبه جزیره مالزی که در قسمت شبه جزیره مالایی قرار گرفته است از شمال با کشور تایلند دارای مرز خشکی مشترک بوده و از طریق جاده شوسه، منطقه جوهور از قسمت جنوب به کشور سنگاپور متصل شده است. در گذشته بیشتر مردم مالزی در بخش کشاورزی مشغول به کار بودند، اما پس از به کارگیری سیاستهای جدید اقتصاد و صنعتی شدن این کشور، مردم به سمت مشاغل خدماتی و صنعتی گرایش بیشتری نشان دادند.
این کشور به دلیل دارا بودن ثبات نسبی سیاسی، صنعت توریسم و سرمایهگذاریهای خارجی، رونق بیشتری در اقتصاد داشته است. کشور مالزی با جمعیتی بیش از ۳۰ میلیون نفر یکی از قدرتهای اقتصادی در جنوب شرق آسیا به شمار میرود و طبق آمارهای جهانی در رتبه ۳۵ اقتصاد جهان قرار گرفته است.
اصلاحات اقتصادی مالزی
پیامدهای نوسانات در چرخه جهانی باعث شد تا اقتصاد مالزی نیز کاهش تولید ناخالص داخلی را تجربه کند. با این حال و براساس پیشبینیهای بانک مرکزی مالزی و نهادهای مالی و پولی جهانی، اقتصاد این کشور با افزایش تقاضاهای خارجی و داخلی مجددا رونق میگیرد.بهبود تقاضای بینالمللی، کاهش قوانین محدود کننده، گسترش برنامههای ایمنسازی، بهبود فضای کسب و کار، ادامه سیاست حمایت از خانوارها و مشاغل از عوامل این رونق یاد شده است. در بخش تولید، تجهیزات حمل و نقل یکی از عوامل اصلی رشد اقتصاد مالزی بوده و محصولات برقی و الکترونیکی، معدنی غیرفلزی، فلزات اساسی و محصولات فلزی از سایر عوامل رشد هستند. با این سیاستها صنایع داخلی و صنایع صادرات محور رشد را نیز تجربه کردهاند.
سیاستهای توسعه اقتصاد مالزی، در چارچوبهای مشخصی تدوین شدهاند. این سیاستها اگر در بستری مناسب به کار گرفته شوند، میتوانند محرک اقتصاد باشند. در این کشور از دو سیاست ایجاد بازار و انگیزشهای غیر بازار استفاده شده است، به عبارت دیگر، بخش چشمگیری از تخصیص منابع مالی به سازوکار بازار سپرده شده است.برای هدایت صادرات و سرعت بیشتر در رونق اقتصاد، یک محیط انگیزشی ایجاد شده است تا بنگاههای اقتصادی این کشور برای کسب امتیازات اعلام شده از طرف دولت با هم رقابت کنند تا از این طریق به رشدی سریعتر دست پیدا کنند. اینگونه بسترها به همراه سیاستهای اساسی مالی مسبب نرخ بالای انباشت، تخصیص صحیح و موثر منابع و بهبود بهرهوری در اقتصاد شد. این عوامل در نهایت، یک جهش در اقتصاد و همچنین توزیع عادلانه را به همراه داشته است.
عوامل مهم در توسعه اقتصاد مالزی
اقتصاد مالزی در طی سالهای گذشته رشد مناسبی را ثبت کرده و این کشور به همراه کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا، به یکی از قطبهای قدرت اقتصادی و تجاری در دنیا تبدیل خواهند شد. تغییرات در مالزی، مانند سایر کشورهای جنوب شرق آسیا با استفاده از مدلهای تغییری از بالا به سمت پایین هدایت میشود، این جمله به این معناست که توسعه و پیشرفت این کشور با یک برنامهریزی مناسب از بالا، اجرای صحیح و دقیق برنامهها از سوی دولت و بخش خصوصی و همچنین اجتماع دنبال خواهد شد.
اقتصاد مالزی یکی از بهترین الگوها برای رشد در دنیاست. مردم این کشور در مقایسه با همسایگان خود در آن قسمت از قاره آسیا زندگی مرفهتری دارند. صنعت ساخت و تولید در این کشور از دهه هفتاد میلادی با هدف تولید کالاها با دید صادراتی و فاصله گرفتن از واردات رشدی عجیب را تجربه کرد. اوضاع اقتصادی مطلوب این کشور مرهون رشد سریع اقتصاد با هدف صادرات است. از دیگر عوامل که این وضعیت اقتصادی را مناسب کرده است، موارد زیر هستند:
- مالیات بر درآمدهای ملی پایین در مالزی
- برخورداری از زیرساختهای قوی شهری
- هزینه سوخت و حمل و نقل مقرون به صرفه
- یک سیستم مراقبتهای بهداشتی مناسب
- منابع انرژی تجدید پذیر
- دسترسی داشتن به امکانات و تجهیزات مورد نیاز
اثرات تولید در اقتصاد مالزی
مالزی یک کشور مملو از منابع طبیعی است. نفت و گاز، سهمی قابل توجه در تولیدات ناخالص داخلی و اقتصاد این کشور دارند. کالاهای فلزی مثل آلومینیوم، مس، آهن و قلع نیز در تولید ناخالص داخلی و اقتصاد مالزی نقش پررنگی دارند. معادن قلع در امتداد دامنههای غربی این شبه جزیره و منابع مس نیز در سمت غرب صباح کشف شدهاند.
منابع گازی و نفت در سواحل شمال شرقی شهر ساراواک و همچنین ساحل غربی صباح قابل مشاهده است. سهم لاستیک در تولید ناخالص داخلی و اقتصاد در مقایسه با سالهای قبل کاهش را نشان میدهد، اما تولید این محصول همچنان در صدر است و ارتباطی نزدیک با تولیدات داخلی دارد.
عوامل توسعه اقتصاد مالزی
از مهمترین سیاستهای دولت مالزی که از اوایل دهه هفتاد میلادی اجرا شد، تجدید ساختارهای اجتماعی و اقتصادی بود. با یک برنامه به نام سیاست توسعه جدید بین رشد اقتصادی و باز توزیع ثروت، یک تعادل معنادار برقرار شد. پیشرفت و رشد مالزی در زمینه اقتصادی مدیون اتخاذ یک استراتژی برای توسعه مهارتهای مدیریت و به کار گیری نیروهای کارآفرین بومی بود.
ارکان اصلی این سیاست، خصوصی شدن فعالیتهای عمومی مثل شرکتهای هواپیمایی، خودروسازی، مخابرات، شرکتهای برق و راه آهن بود. راهکاری دیگر در این سیاست استفاده از نیرویهای کار تحصیل کرده، رشد و توسعه دانشگاهها در این کشور و ورود دانشجویانی از کشورهای مختلف جهان بود که کشور مالزی را به یک قطب آموزشی برتر در قاره آسیا تبدیل کرده است. این مسئله سبب افزایش آموزش نیروی کار ماهر و متخصص در این کشور شد.
علاوه بر موارد گفته شده، سیاستهای اقتصادی دولت مانند جلوگیری از افت ارزش پول ملی و توسعه زیرساختهای مدنی نیز در این رشد تاثیر چشمگیری داشته است. عامل اصلی استقبال سرمایهگذاران خارجی نیز همین سیاستهای رشد و پیشرفت کشور مالزی بوده است.
کلام آخر
کشور مالزی دارای یک اقتصاد صنعتی باز و دولت محور بوده و بسیار قدرتمند و متنوع است، به نحوی که ارزش صادرات تولیدات محصول با فناوری پیشرفته به عددی فراتر از ۹۰ میلیارد دلار آمریکا رسیده است. از دهه هفتاد میلادی این کشور با صادرات مواد خام مثل قلع و لاستیک شروع کرد و رفته رفته به یک تولید کننده بزرگ روغن پالم و لاستیک در جهان تبدیل شد، اما عمده صادرات این کشور بر پایه نفت، گاز و چوبهای تجاری است.
صادرات مواد معدنی و کشاورزی نیز نقش مهمی در اقتصاد مالزی بر عهده دارد، اما رشد اقتصادی این کشور همچنان مدیون صادرات کالاهایی مانند قلع، کائوچو و خرمای روغنی است. صادرات محصولات چوبی، کاکائو، فلفل، آناناس و تنباکو نیز یکی از عوامل مؤثر در رشد اقتصادی مالزی عنوان شدهاند.
شرکت تجاری وانیکس با استفاده از افرادی خبره در حوزه واردات کالا از مبدا چین و امارات متحده عربی آماده ارائه خدمات به شما مشتاقان عزیز در زمینههای گفته شده است. شما جهت سرمایهگذاری و واردات هر نوع کالا، با متخصصان و کارشناسان این مجموعه در تماس باشید.