این قاره با داشتن معادن ثروتمند و زمینهای حاصلخیز، توجه بسیاری از کشورها را به خود جلب کرده است. ما در این مقاله قصد داریم توضیحات گستردهای در مورد اقتصاد قاره آمریکا ارائه دهیم.
کشف قاره آمریکا
این قاره در سال ۱۴۹۲ توسط کریستفکلمب که یک جهانگرد هندی بود کشف شد. اما او به اشتباه فکر میکرد مکانی که در آنجاست هندوستان بوده و به هند تعلق دارد، مدتها بعد فردی دیگر به نام امریگو وسپوچی اعلام کرد این قسمت از زمین قارهای جدید بوده و ربطی به هندوستان ندارد.
موقعیت جغرافیای قاره آمریکا
قاره آمریکا به دو قسمت جنوبی و شمالی تقسیمبندی شده است که بعضی از کشورها در آمریکای جنوبی و دیگر کشورها در آمریکای شمالی قرار دارند. قاره آمریکا در قسمت غربی کره زمین واقع شده و اندازه آن حدود ۱۴٬۵۰۰ کیلومتر است.قاره شمالی بر روی خط استوا واقع شده است و آب و هوای سردی را به خود اختصاص داده است. قاره آمریکای شمالی به دلیل مجاورت با اقیانوس آرام و داشتن کوههای مرتفع هوای سردی داشته و در زمستان برفهای سنگینی را تجربه میکند. در بهار هوا ناپایدار بوده و بارانهای سنگینی در این قسمت شروع به بارش میکند، اما در تابستان آب و هوای این قسمت بسیار دلچسب و استوایی بوده و شبهای خنک و روزاهای نسبتا گرمی را به خود اختصاص داده است. قاره جنوبی آمریکا آب و هوای بسیار مرطوب و نسبتا گرمی را دارد. در زمستان سرمای نسبتا زیادی داشته و در بهار و تابستان آب و هوای پایدار و مرطوبی را تجربه میکند. این قسمت از قاره آمریکا دارای جنگلهای بارانی و رودهای بزرگی همچون آمازون بوده که این شرایط آب و هوایی سود زیادی را به کشاورزان آن منطقه میرساند.
واردات قاره آمریکا
همانطورکه در قسمت بالا گفته شده نظام اقتصادی قاره آمریکا بر پایه نظام سرمایهداری است. نظام سرمایه داری یک نظام مالکیت شخصی است که در آن تمام کسانی که از قدرت اقتصادی بالایی برخوردار هستند و تمامی ابزارهای تولید در دست آنان است.آمریکا از نظر اقتصادی یک غول بزرگ در سراسر جهان است و همین عنوان باعث شده است که با بسیاری از کشورها تبادل کالا داشته باشد. این کشور واردات و صادرات زیادی دارد، این کشور حتی با کشورهایی که روابط سیاسی خوبی با آنها ندارد نیز تجارت دارد.این کشور دارای جمعیت بالایی بوده و خود به تنهایی قادر به رفع نیاز مردمش نیست، برای همین برخی از کالاها را وارد میکند. کشورهایی مانند ایران، امارات، چین از جمله کشورهای صادرکننده به این کشور هستند که در این مقاله به روش صادر و کالاهای صادر شده اشاره خواهیم کرد.
ایران: ایران از جمله کشورهایی است که کالاهای مرغوب زیادی را به این کشور صادر میکند، با اینکه این دو کشور از نظر سیاسی روابط خوبی ندارد اما در برخی از کالاها آمریکا به ایران رجوع کرده و کالای ایرانی را خریدار است. کالاهایی از جمله خرما، زعفران، سوپ، سوماک و غیره که تعداد آنها بسیار زیاد هستند. هر دو کشور در این معاملات و تجارت سودهای زیادی را به دست میآوردند. چین: چین نیز یکی از کشورهایی است که در اقتصاد قاره آمریکا نقش بهسزایی دارد. در دوران کرونا آمریکا دچار بحران شدیدی در زمینه بسیاری از کالاهای پزشکی شد. آمریکا ناگزیر مجبور شد لوازم پزشکی زیادی را از چین وارد کند. واردات لپتاپ و تلویزیون از جمله لوازمی است که آمریکا از چین وارد میکند. مواد غذایی زیادی نیز هستند که آمریکا از چین خریداری میکند. یکی از شرکتهایی که میتوان به وسیله آن بدون گمرک کالاها را وارد کرد. امارات: امارات نیز از جمله کشورهایی است که صادرات زیادی را به آمریکا دارد. مواد خوراکی و بسیاری از تجهیزات پزشکی نیز از این کشور وارد میشود همه این واردات و صادرات بر اقتصاد قاره آمریکا تاثیر میگذارد.
صادرات در کشور آمریکا
با توجه به اینکه آمریکا جزو کشورهایی است که واردات زیادی دارد. ایالات متحده بزرگترین دومین صادرکننده بزرگ جهان است. استرالیا، کره جنوبی و سوئیس نیز از جمله کشورهایی هستند که آمریکا با آنها تجارت دارد و صادرات زیادی را انجام میدهد. بزرگترین دلیل صادرات و واردات در آمریکا تحول بزرگ در اقتصاد قاره آمریکا است. صادرات به کشورهای چین و امارات نیز در این قاره نیز به لطف شرکتهای موجود مانند وانیکس که یک شرکت حمل و نقل است بسیار آسانتر شده است.
نفت و گاز و تأثیر آن ها بر اقتصاد قاره آمریکا
نفت و گاز از جمله منابع طبیعی هستند که بر اقتصاد قاره آمریکا تاثیر زیادی میگذارد آمریکا از جمله بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز طبیعی در جهان است. آمریکا به عنوان غول بزرگ اقتصادی در جهان میتواند تاثیر زیادی بر کاهش قیمت نفت و گاز در جهان میگذارد. با صادرات نفتی و گازی که آمریکا در این چند سال اخیر به کشورهای دیگر داشته هر روز بر قدرت خود میافزاید، اما از یک طرف نیز برای کشور خود منابع طبیعی کمی اختصاص پیدا میکند. همچنین این کشور دارای ۱۲۱ شرکت معتبر جهانی است.
دلار و تاثیر آن بر اقتصاد قاره آمریکا
دلار یکی از مهمترین دلایلی است که باعث پیشرفت اقتصاد قاره آمریکا شده و تاثیر زیادی نیز بر ارزهای دیگر در سراسر جهان دارد. هر چقدر قیمت دلار افزایش پیدا میکند، تمامی حقوق کارکنان و همچنین قدرت پیدا کردن واحد پولی باعث بالا رفتن رفاه در این کشور میشود به طوری که بیشتر مردم از رفاه اجتماعی برخوردار میشوند. هر چند که بالا رفتن قیمت دلار تاثیر نامطلوبی بر اقتصاد سایر کشورها دارد. هر چقدر قیمت دلار بالا برود صادرات پر رونق تر شده اما کشور خریدار مجبور به وارد کردن کالا با قیمت بالاتری است. اما در شرایطی دیگر هم وجود دارد که بالا رفتن قیمت دلار بر اقتصاد قاره آمریکا آسیب میرساند.
گردشگری و تاثیر آن بر اقتصاد قاره آمریکا
گردشگری یکی از عواملی است که تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد قاره آمریکا میگذارد، آمریکا از صنعت گردشگری پول زیادی به دست آورده و بر قدرت اقتصادی خود در سراسر جهان میافزاید. آمریکا به دلیل آب و هوای خوب و مناطق گردشگری زیادی که دارد بسیار محبوب بوده و سالانه افراد زیادی برای بازدید از این کشور به اونجا سفر میکنند.
همانطور که در بخش بالایی مقاله گفته شد قاره آمریکا به دو بخش جنوبی و شمالی تقسیم شده است که هر کدام از این بخشها دارای مکانهای دیدنی و اقوامنای زیادی هستند که توجه بسیاری از توریستان را به خود جلب میکند.
موزهها از جمله مکانهای دیدنی و گردشگری هستند که توریستان طبق علایقی که دارند از آن مکانها دیدن میکنند. همچنین جنگلها، کوهها، دریاها و مراکز خرید معروف که در آن برندهای معروف زیادی موجود است توجه بسیاری از افراد را جلب کرده و آنها را تشویق میکند تا به این کشور سفر کنند.
دریاها و تأثیر آن ها بر اقتصاد قاره آمریکا
دریاهای زیادی دور این قاره را گرفتهاند که این یک امتیاز بسیار مثبت برای اقتصاد کشور آمریکا است، چراکه بنادر یکی از عوامل سودآور برای هر کشوری است. ماهیهای گوناگون این امکان را به این کشور میدهد که بتواند آنها را صادر کرده و صادرات این نوع خوراکیهای دریایی پول زیادی در بیاورد. همچنین این دریا ها این امکان را به قاره آمریکا داده است تا صادرات خود را با کمترین هزینه انجام دهد. فقط دو کشور پاراگوئه و بولیوی هستند که به دریاها دسترسی ندارد.
کشاورزی و تاثیر آن بر اقتصاد قاره آمریکا
همانطور که در قسمتهای بالا گفته شد آمریکا کشوری است که دارای رودهای زیادی است. این رودها این امکان را به این کشور میدهد تا کشاورزی در این کشور رونق پیدا کند. هر چقدر کشاورزی در این کشور رونق پیدا کند، مواد غذایی نیز در این کشور بیشتر شده و نیاز به واردات اقلام خوراکی نیست.
همچنین وجود این رودها این امکان را به این کشور میدهد تا کشتیرانی های زیادی داشته باشد. این رودها باعث سبز ماندن جنگلها شده و پوشش گیاهی را افزایش میدهد هر چقدر پوشش گیاهی در این کشور بیشتر شود توریستان زیادی را به خود جذب خواهد کرد.
تفاوت اقتصاد آمریکای جنوبی با اقتصاد آمریکای شمالی
درست است که هر دوی این قسمت ها برای قاره آمریکا است اما اقتصاد این دو با یکدیگر تفاوت زیادی دارد. این دو قسمت از نظر بهداشت، صنعت گردشکری، توان مالی، صنعت تولید، واردات، صادرات، جمعیت، شرایط آب و هوایی تفاوتهای زیادی دارد که همهی این عوامل بر اقتصاد و قدرت اقتصادی آنها تاثیر گذاشته و آنها را از یکدیگر جدا میکند.
آمریکای شمالی به دلیل داشتن کشورهای قدرتمند مانند کانادا که یکی از بزرگترین کشورهای اقتصادی در جهان است شرایط بهتری نسبت به آمریکای جنوبی دارد. چراکه با ورود دانشمندان و کسانی علم صنعت را آموخته بودند با وارد شدن به این قسمت از قاره آمریکا اقتصاد قسمت شمالی را متحول کردند.
این کشورها با ثروت زیادی که داشتند توانستند تمامی اندیشمندان، اقتصاد دانان و صنعتگران را از سراسر جهان به کشورهای خود بکشانند، این کار باعث شد تا کشورهای دیگر از رشد باز بمانند. این قسمت از قاره آمریکا وضعیت بهتری نسبت به قسمت جنوبی دارد تمامی این عوامل در گذشته باعث شد که امروزه قسمت جنوبی آمریکا از نظر اقتصادی وضعیت بدی داشته باشد.
آمریکای جنوبی که از نظر منابع طبیعی وضعیت بهتری نسبت به آمریکای شمالی دارد نتوانست از این قسمت پیشی بگیرد. چراکه دلایل زیادی مانند استعمار بیگانگان و همچنین نداشتن علم صنعت آنها را از پیشرفت اقتصادی عقب انداخت. اما کشورهایی نیز هستند که با صادرات مواد خوراکی که در دست دارند توانستند اقتصاد کشور خود را بالا ببرند. کشورهای مانند کوبا و برزیل از جمله کشورهای قدرتمندی هستند که ،به دلیل داشتن قهوه و نیشکر مرغوب توانستند توجه سراسر جهان را به خود جلب کنند و بزرگترین صادر کننده قهوه و نیشکر در جهان شوند.
کشورهای دیگر نتوانستند کاری برای خود انجام دهند و امروزه نیز از وضعیت بدی برخوردار هستند. اما کشورهای دیگر با استفاده از منابع طبیعی که در دست داشتند توانستند با ساخت وسایل با ایجاد رستورانهای دریایی و یا هتلهایی که در زیر آب قرار دارند، از راه گردشگری درآمد عالی داشته باشند.
سخن پایانی
کشور آمریکا علاوه بر اقتصاد بالایی که دارد اما یکی از بدهکارترین قارهها محسوب میشود و دارای بیش از ۴۰ملیون گرسنه است. این شرایط به دلیلی که در قسمت بالا گفته شد بر میگردد، یعنی به خاطر نداشتن ثبات سیاسی و امنیتی در کشور باعث شده است که امروزه این بدهکاریها در دنیا بیشتر نیز شود.
اقتصاد قاره آمریکا به عوامل زیادی بستگی دارد که ما فقط به بخشی از آن در این مقاله پرداختیم، هر کدام از این عوامل بخش اعظمی از اقتصاد قاره آمریکا را در برمیگیرد و تاثیرات خود را به صورت گستردهای بر روی این کشور میگذارد. کشور آمریکا امروزه از نظر اقتصادی در وضعیت بحرانی قرار دارد تورم بالا و افزایش قیمت دلار از طرفی سود آور و از طرفی آسیبهای زیادی بر اقتصاد قاره آمریکا وارد میکند. مردمان این قاره از وضعیت بحرانی و کمبود منابع نفتی و گازی برخوردارند که این شرایط هر روز برای مردمی که وضعیت اقتصادی خوبی ندارند، بدتر میشود. نظام سرمایهداری در این کشور باعث شده است ثروتمندان هر روز ثروتمندتر و افراد عادی هر روز فقیرتر شده و قدرت خرید آنها کمتر شود. اما در این شرایط کشورهایی در آمریکا هستند که با تفکرات بالایی که دارند توانستند در این شرایط دوام آورده و پیشرفتهای چشمگیری داشته باشند.
1 دیدگاه برای “اقتصاد قاره آمریکا چگونه است؟ ”
برای تحقیق میخواستم. عالی بود.