لازم به ذکر است که آسیا، لقب بیشترین رونق اقتصادی را به دوش میکشد، چرا که دو محرک اساسی فراوانی معادن و تولید مواد ناخالص، همواره به رشد اقتصادی این منطقه کمک میکنند. در ادامه بیشتر درباره اقتصاد قاره آسیا صحبت میکنیم.
توضیحاتی درباره اقتصاد قاره آسیا
ظهور رونق اقتصاد قاره آسیا در سال ۱۹۹۰ میلادی در ژاپن آغاز شد، به طوری که این کشور تا سالیان سال، در حوزه رشد اقتصادی در صدر جدول قرار داشت. پس از آن چین به میدان آمد، این شکوفایی از سال ۱۹۷۸ آغاز، و تا سال ۲۰۱۳ ادامه داشت. اما روند تغییر شکل کشورهایی مانند ویتنام، فیلیپین، تایلند، مالزی و اندونزی کمی با این چرخه تفاوت داشتند، به طوری که از سال ۱۹۹۱ تا به امروز، در مدار رشد اقتصادی قرار دارند.
دو معیار داشتن حکومت و تاریخچه متفاوت در نقاط مختلف آسیا، سبب شده است که سرمایه بیشمار این منطقه، به طور مساوی در مناطق مختلف پراکنده نباشد. از این رو برخی از کشورهای جای گرفته در این قاره، از شفافیت اقتصادی بسیار کمتری به نسبت همسایگان خود برخوردار هستند. یکی از اصلیترین منبعهای درآمدی آسیا، کشاورزی است، این قاره میتواند به تنهایی ۹۰ درصد تقاضای جهانی را در تولید برنج پاسخگو باشد.
از آنجایی که کشورهای جای گرفته در آسیا هر کدام دارای فرهنگ دیرینهای هستند، میتوانند محصولات اختصاری خود را اعم از صنایع دستی، محصولات خوراکی، کالاهای ساختمانی و غیره را به دیگر کشورها صادر کنند، در واقع صادرات و واردات یک محصول علاوه بر رفع نیازهای ایجاد شده، میتواند تاثیر مثبتی بر شکوفایی اقتصادی کشورهای مختلف داشته باشد. چین و امارات، از جمله کشورهای صدرنشین عرصه تجارت هستند، یافتن واسطهای ایمن در این راستا، میتواند شگفتیهای اقتصادی بسیاری را برای افراد خواستار آن به دنبال داشته باشد.
اگر قصد دارید واردات و صادرات از طریق دو کشور چین و امارات را در عرصه کاری خود قرار دهید، مجموعه بزرگ وانیکس میتواند در این تصمیم شما را همراهی کند، چرا که شروع، تداوم و رشد کسب و کارهای این چنینی، از جمله تخصصهای برتر این شرکت به شمار میروند.
تاریخچه توسعه اقتصاد قاره آسیا
هر یک از کشورهای جای گرفته در این منطقه، در دوره زمانی خاصی، شاهد ظهور پیشرفتهای اقتصادی بودهاند، در ادامه این مطلب اساس اولیه توسعه اقتصاد قاره آسیا در فواصل زمانی مختلف، مورد بررسی قرار میگیرند.
توسعه اقتصادی آسیا در قرون وسطی
بزرگترین اقتصادهای جهانی در دوران وسطی متعلق به دو کشور چین و هند بود، این پیشتازی از سال ۱ تا ۱۸۰۰ میلادی ادامه داشت، در این بازه زمانی کشور چین به شکوفایی بزرگی دست پیدا کرد، به طوری که در عرصههایی همچون تولید کالا و تجارت پیشتاز شد.وجود این مزیتهای مثبت سبب شد میزان مهاجرت به چین به طور غیرمنتظرهای افزایش پیدا کند، مواردی مانند اکتشاف و استعمار، جذب تجارتهای آمریکایی، و کشف کردن اتفاقی آمریکا به واسطه ی کلمبوس در جستوجوی هند، نشانههایی از میزان حائز اهمیت بودن تاریخچه این منطقه از آسیاست.
در زمانی که جنگ جهانی دوم شکل گرفت، بسیاری از کشورها تحت سلطه آمریکا درآمدند، و تنها بخش اندکی از آنها توانستند استقلال همه جانبه خود را حفظ کنند، چین و ژاپن از جمله کشور هایی هستند که در این بازه زمانی، در دستهی مستعمرههای آمریکا قرار نگرفتند.آغاز پروژه اصلاحات میجی (Meiji) سبب شد که ژاپن در بازه زمانی کوتاهی، به رشد و رونق اقتصادی متناسبی دسترسی پیدا کند، این رشد اقتصادی در قرن بیستم به اندازهای غیرقابل پیشبینی بود که ژاپن با بحران اساسی کمبود منابع و موارد اولیه روبه رو شد. با اعمال چنین وضعیتی در کشور، همسایگانی همچون چین و کره، با جبران کمبودهای اولیه ژاپن، این کشور صنعتی را در ادامه روند گسترش اقتصادی یاری رساندند.
در چنین شرایطی، کشور ژاپن مثالی واضح در عرصهی ارتقای اقتصادی محسوب میشد، اما همسایگان شمالی و جنوبی آن، با اعمال وضعیتهای جدید در حوزه کسبوکار، اقدام به ارتقای سطح اقتصادی خود نمودند، برخی از این نمونهها عبارت است از:
- شناخته شدن کشور سنگاپور به واسطه تجارت به آسیا و اروپا
- شناخته شدن مالزی به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان چرخ و لاستیک
- ارتقای سطح اقتصادی اندونزی به واسطه تجارت ادویهجات و ترشیجات بخصوص
- کشف و بهرهبرداری نفت خام در ایران
سرانجام در سال ۱۹۳۰، جهان درگیر رکود اقتصادی شد، این رکود علاوه بر قاره آسیا، دیگر قاره ها را هم تحت تاثیر خود قرار داد، در نهایت ژاپن با آغاز سال ۱۹۳۰ به جنوب شرقی چین و دیگر نقاط آسیا حمله کرد، پس از گذشت برخی درگیریهای داخلی و خارجی، جنگ جهانی سوم شکل گرفت.
منابع اقتصادی مهم آسیا
همانطور که در مطالب فوق ذکر شد، منابع طبیعی یک منطقه جغرافیایی، در چگونگی رشد اقتصادی آن منطقه تاثیر برجستهای دارند، برخی از مهمترین منابع موجود در اقتصاد قاره آسیا عبارت است از:
- زغال سنگ
- نفت و گاز طبیعی
- اورانیم
- آهن
- فلزات پایه روغنی
- فلزات فرو آلیاژی
- فلزات پایه غیرآهنی
- فلزات گرانبها
- مواد معدنی
- منابع آبی
- منابع بیولوژیکی
- منابع گیاه شناسی
- منابع حیوانی
وجود تمامی موارد ذکر شده، می تواند علاوه بر سودمند بودن در حوزه تولیدات این قاره، بر چگونگی عملکرد کشورها در صادرات و واردات هم تاثیر داشته باشد، چرا که بسیاری از کشورها، تمامی منابع مورد نیاز خود را برای ساخت یا مصرف کالاهای گوناگون به همراه ندارند، به همین دلیل ناچارند آنها را از کشورهای همسایه خریداری کنند.
پروسه خرید و فروش کالا از کشورهای دیگر، خود دارای فرایندهای پیچیدهای است و تنها وجود یک مشاور خبره میتواند موانع سبز شده در این مسیر را منحل کند. مجموعه بزرگ وانیکس، با تجربه دیرینهای که در حوزه تجارت با کشورهایی مانند امارات و چین دارد، میتواند پاسخگوی کلیه نیازهای شما در این حوزه باشد.
منابع گردشگری مهم آسیا
علاوه بر صنعت واردات و صادرات، منابع گردشگری نیز اهمیت بسیار زیادی در ارتقای سطح اقتصادی قاره آسیا دارند، چرا که این قاره، مملو از مناطق گردشگری است، منابعی که میتوانند با جذب گردشگر از سایر نقاط، موجب ارز آوری، ایجاد شغل و توسعه اقتصادی شوند، برخی از شناختهشده ترین مکانهای گردشگری آسیا عبارت است از:
- معبد لانهی ببر در بوتان
- سیم ریپ در کامبوج
- خلیج هالونگ در ویتنام
- روستای رنگینکمان در تایوان
- مسجد تاجمحل در هند
- دیوار بزرگ چین
- دره مغولستان
- بالی در اندونزی
- دهوان دوآن در کره جنوبی
- دلتای رود مکونگ در ویتنام
- دریاچه ی Phewa در نپال
- شهر Banaue در فیلیپین
- پاگودای Shwedagon در میانمار
- جنگل های بامبو Sagano در ژاپن
- کمپ Annapurna در نپال
- مالدیو
- بوروبودور اندونزی
- آبشار Detian در چین
- شهر کوالالامپور در مالزی
- بخش حفاظت شده Bokeo
ثروتمندترین کشورهای آسیا از لحاظ اقتصادی
اگر چه قاره آسیا سرشار از ثروت است، اما این ثروت به طور منصفانهای در بخشهای مختلف آن تقسیم نشده است. همین امر سبب ظهور کشورهای غنی و فقیر می شود، برخی از ثروتمندترین کشورهای موجود در قاره آسیا عبارت است از:
- چین
- قطر
- سنگاپور
- هنگ کنگ
- ژاپن
- امارات متحده عربی
- کره جنوبی
- برونئی
- بحرین
فقیرترین کشورهای آسیا از لحاظ اقتصادی
آسیا، قاره تفاوتهاست، در حالی که بسیاری از کشورها در حال توسعه اقتصادی روزافزون هستند. برخی مناطق با وجود داشتن عنصرهایی همچون منابع طبیعی و گردشگری، در دستهبندی کشورهای فقیر آسیا قرار میگیرند. فقیرترین کشورهای آسیا از لحاظ اقتصادی عبارتند از:
- اندونزی
- هندوستان
- ازبکستان
- پاکستان
- یمن
- بنگلادش
- افغانستان
پیش بینی در مورد آینده اقتصادی آسیا
اولین منشا ادامه تنشها در این منطقه، اختلافات بزرگ اقتصادی است. این موضوع در حالتی ذکر میشود که قدرتهای بزرگ آسیایی همچون ژاپن، هند، کره جنوبی، و چین بدون وجود مانعی در مسیر خود حرکت میکنند. کشورهایی مانند سریلانکا، بنگلادش، ویتنام، تایلند، فیلیپین، مالزی و اندونزی نیز به تازگی وارد عرصه پیشرفتهای اقتصادی شدهاند. این پیشرفتها در شرایطی لحاظ میشوند که برخی از کشورهای اطراف، نه تنها پیشرفتی در حوزه اقتصادی ندارند، بلکه روز به روز فقیرتر میشوند و به طور ضروری به کمک نیاز دارند.
کلام پایانی
با یک جمعبندی کلی خواهید فهمید که تفاوت بارز کشورهای پیشروی اقتصادی و کشورهای تهیدست، چگونگی استفادهی آنها از منابع پیش رویشان است. چرا که بسیاری از مناطق فقیر دارای منابعی فوقالعاده و صرفا درگیر حواشی مانند جنگ زدگی، درگیریهای سیاسی و یا استعمارگری هستند.
یک فرد عضو کوچکی از یک جامعه، یک جامعه عضوی از یک کشور است؛ بنابراین افراد با ارائه ایدههای خلاقانه، استارت کسب و کارهای نو، شروع تجارتهای گوناگون و غیره میتوانند سهم خود را به عنوان یک عضو کوچک در توسعه اقتصادی کشورشان ادا کنند.
فارغ از تمامی حاشیهها درباره اقتصاد قاره آسیا، هر یک از کشورهای موجود با توجه به موقعیت جغرافیایی و ویژگیهای مختص خودشان میتوانند به سطح نرمالی از توسعه اقتصادی دست پیدا کنند. از بین بردن حواشی حاکم بر برخی از کشورها، اولین گام برای شروع یک دوره اقتصادی جدید است. پیشگامی برخی کشورهای آسیایی در حوزههای مختلف اقتصادی بر کشورهای اروپایی، نشان از پتانسیل بالای قاره آسیا برای آبادی و آبادانی است.