اقتصاد فرانسه متنوع بوده و تحت سلطه بخش خدمات است (که ۸/۷۸ درصد از تولید ناخالص داخلی آن را در سال ۲۰۰۱ تشکیل میداد)، درحالیکه ۱۹٫۵ درصد از تولید ناخالص داخلی آن را بخش صنعت و ۱٫۷ درصد باقیمانده را بخش مواد اولیه به خود اختصاص داده است. در سال ۲۰۲۰ میلادی، فرانسه بهعنوان بزرگترین دریافتکننده سرمایهگذاری مستقیم خارجی در اروپا در حال تحقق و توسعه بود. در این مقاله از وبلاگ وانیکس میخواهیم به سؤال، اقتصاد فرانسه چگونه است پاسخ داده و از منظرهای مختلف این مفهوم را بررسی نماییم. اگر میخواهید درباره اقتصاد کشورهای مختلف اطلاعاتی به دست آورید، به شما پیشنهاد میکنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید. افزایش اطلاعات در این زمینه میتواند در مواردی مثل مهاجرت و سرمایهگذاری در یک کشور خارجی برای شما مفید باشد.
کلیاتی از اقتصاد فرانسه
بر اساس شاخص نوآوری بلومبرگ، فرانسه در سال ۲۰۲۰، در جهان، بین ۱۰ کشور مبتکر قرار گرفت و همچنین در سال ۲۰۱۹، بر اساس گزارش رقابتپذیری جهانی، ازنظر رقابتی در سطح جهان، پانزدهمین کشور بود (نسبت به سال ۲۰۱۸ افزایش ۲ درجه داشت). این کشور در جهان پنجمین کشور بزرگ تجاری و پس از آلمان، دومین کشور اروپا بود. این کشور همچنین در دنیا پربازدیدترین مقصد بوده و در اتحادیه اروپا نیز قدرت پیشرو کشاورزی است. در سال ۲۰۲۰، بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول (IMF)، فرانسه با ۳۹۲۵۷ دلار به ازای هر نفر، ازنظر تولید ناخالص داخلی سرانه، بیستمین کشور جهان بود.فرانسه در سال ۲۰۱۹، با ارزش ۹٫۱٪ در فهرست شاخص توسعه انسانی سازمان ملل متحد که نشان دهنده توسعه انسانی بسیار بالا است و در شاخص ادراک فساد، در سال ۲۰۱۹، در رتبه بیست و سوم قرار گرفت. پاریس بهعنوان پایتخت این کشور، یک شهر جهانی پیشرو بوده و در جهان یکی از بزرگترین تولید ناخالص داخلی شهر را دارا است. ازنظر تعداد شرکتهای طبقهبندی شده، این کشور بهعنوان اولین در اروپا و سومین کشور در سراسر جهان در فورچون جهانی ۵۰۰ قرار گرفته است. توسط KPMG پاریس در سال ۲۰۱۹ بهعنوان دومین شهر جذاب جهانی در دنیا رتبهبندی شده است. در سال ۲۰۱۷، منطقه تجاری مرکزی پاریس La Défense، توسط Ernst & Young در قاره اروپا، بهعنوان منطقه تجاری پیشرو و در جهان چهارمین منطقه رتبهبندی شد. دفتر مرکزی OECD در پایتخت مالی کشور یعنی پاریس قرار دارد. از جمله مراکز مهم اقتصادی فرانسه، میتوان به تولوز (مرکز صنعت هوافضای اروپا)، لیون، مارسی و لیل اشاره کرد. در اواخر دهه ۲۰۰۰، اقتصاد فرانسه دچار رکود شد، اما این رکود مدتزمان زیادی طول نکشید و این کشور موفق شد زودتر از سایر اقتصادهای آسیبدیده از این رکود خارج شود.
بین سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴، فرانسه رشدی راکد را تجربه کرد، در سال ۲۰۱۲ با رشد اقتصادی ۰٪، در سال ۲۰۱۳ ۰٫۸٪ و در سال ۲۰۱۴ ۰٫۲٪؛ اما این رشد در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته و به میزان ۰٫۸٪ رشد رسید. این امر برای سال ۲۰۱۶، با رشد ۱٫۱ درصدی، برای سال ۲۰۱۷، رشد ۲٫۲ درصدی و برای سال ۲۰۱۸ با رشد ۲٫۱ درصدی همراه بود. بر طبق گزارش OFCE، برای سال ۲۰۱۹، نرخ رشد مورد انتظار ۱٫۳٪ بود. همانطور که در فوق نیز اشاره کردیم، سالانه فرانسه ازنظر بازدید و گردشگری در رتبه بالایی قرار میگیرد که این مورد به اقتصاد آن، فواید بسیاری میرساند؛ اما پیشرفت فرانسه فقط در این حوزه نبوده و این کشور در بسیاری از بخشهای مهم اقتصادی مثل، صنعت، کشاورزی، انرژی و دفاع در جهان پیشرو است؛ یکی از بزرگترین صادرکنندگان سلاح در دنیا، فرانسه است؛ علاوه بر همه این موارد، سیستم اقتصادی فرانسه، نیروی کارهای با تحصیلات عالی داشته و همچنین به ازای هر هزار کارگر در اروپا، دارای بیشترین تعداد فارغالتحصیلان علوم است؛ آلمان، نزدیکترین شریک تجاری فرانسه در بخش خارجی است که از صادرات فرانسه، بیش از ۱۷ درصد و از کل واردات آن ۱۹ درصد را به خود اختصاص میدهد؛ صادرات اولیه فرانسه، تجهیزات حملونقل و ماشینآلات، پلاستیک و تجهیزات هوافضا است؛ درحالیکه واردات اولیه این کشور، شامل خودرو، ماشینآلات و نفت خام است.
در آخر نکته قابلذکر درباره این کشور این است که در مقایسه با همتایان خود، اقتصاد کشور فرانسه، بهخوبی توانسته بحران اقتصادی را تحمل کند.
صادرات از فرانسه
در بخش بالا اشاره کردیم که بخشی از شکوفایی اقتصاد فرانسه وابسته به صادرات و واردات است. در این بخش از مقاله میخواهیم این دو مورد را به دلیل اهمیت زیادی که در اقتصاد هر کشوری دارند، بیشتر مورد بحث قرار دهیم. فرانسه صادرکننده طیف وسیعی از کالاها و خدمات بوده و نسبت صادرات به تولید ناخالص داخلی این کشور، حدود ۳۰ درصد است؛ بیشترین ارزش دلاری صادرات محصولات فرانسه شامل موارد زیر است: هواپیما و فضاپیما ماشینآلات، وسایل نقلیه، محصولات دارویی و تجهیزات الکترونیکی. افزون بر اینها، فرانسه در سطح بینالمللی و اروپا یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصولات کشاورزی بوده وبه واسطه پنیرهای خود، مشهور است. توسط دولت فرانسه یارانههای قابل توجهی به این بخشها پرداخت میشود.
گردشگری در میان خدمات، یک صادرات کلیدی محسوب میشود و این بخش در فرانسه بسیار پررونق است؛ چون این کشور در جهان پر بازدیدترین کشور محسوب میشود. از جمله سایر خدمات کلیدی صادراتی میتوان به خدمات تجاری و حملونقل اشاره نمود. اغلب صادرات فرانسه به کشورهای اروپایی انجام میگیرد و به اقتصادهای خارج از اروپا، فقط حدود یکسوم از کل صادرات میرسد. بیشترین میزان خدمات و کالا از فرانسه به آلمان صادرمی شود و پس از آلمان کشورهای ایتالیا، بلژیک، بریتانیا و اسپانیا قرار دارند؛ ایالاتمتحده، خارج از اتحادیه اروپا، بزرگترین مقصد برای صادرات فرانسه به شمار میرود.
واردات به فرانسه
در سالهای اخیر، در اقتصاد کشور فرانسه، این کشور واردکننده خالص بوده و حجم زیادی از خدمات و کالاهای وارداتی را مصرف میکند؛ عمده واردات فرانسه شامل وسایل نقلیه، ماشینآلات، هواپیما و نفت خام است؛ بیشترین واردات به فرانسه در بین خدمات، خدمات حملونقل و مسافرتی است؛ مشابه صادرات، عمده واردات این کشور از کشورهای اروپایی انجام میپذیرد که از کل واردات، ۶۸ درصد را به خود اختصاص داده است. شرکای اصلی واردات فرانسه بلژیک، آلمان، اسپانیا و ایتالیا هستند. فرانسه در خارج از اتحادیه اروپا، بیشترین محصولات خود را از چین وارد میکند؛ این کشور، از نرخ تعرفه میانگین موزون مشترک اتحادیه اروپا بر واردات منتخب بهعنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا، پیروی میکند.
سیاست های اقتصادی فرانسه
دولت فرانسه از دهه ۱۹۸۰، طرفدار سیاستها و سرمایهداریهای بازار محور بوده است؛ این دولت بسیاری از صنایع ملی از جمله فرانس تلکام، ایرفرانس و رنو را بهطور کامل یا جزئی خصوصی کرده و رهبران فرانسه امروز به سرمایهداری متعهد هستند.
کشور فرانسه با این حال همچنان در برخی قسمتهای کلیدی ملی مثل کشاورزی نقش داشته و برای تعدیل نابرابریهای اقتصادی اجتماعی خاص در بازار مداخله خواهد کرد؛ دولت این کشور از زمان بحران اقتصادی، به ارزیابی مجدد این جنبه از سیاست اقتصادی خود مجبور شده است. علیرغم تغییرات اخیری که در سیاستهای فرانسه صورت گرفته، باز ممکن است برای شروع اقتصاد، اصلاحات بیشتری مورد نیاز باشد.
فرانسه در «روشهای استخدام و اخراج» از ۱۴۴ کشور بر اساس گزارش رقابتپذیری جهانی مجمع جهانی اقتصاد، در رتبه ۱۴۱ قرار دارد و تعداد زیادی از منتقدان حمایت خود را از اصلاح بازار کار اعلام کردهاند؛ علاوه بر این، به دلیل قیمتهای بالا و فعالیت کم بازار، بازار مسکن فرانسه تحت فشار قرار دارد؛ در حقیقت، سیاستها و اهداف مشترک اتحادیه اروپا و همچنین عضویت فرانسه در سازمانهای فراملی مانند WTO و G7 روی تصمیمات سیاست اقتصادی فرانسه، تأثیرگذار هستند.
بازارهای مالی فرانسه
بازار مالی یک نوع بازار است که در آن افراد حقوقی و حقیقی میتوانند با هزینه مبادلاتی پایین برخی از کالاهای خود و یا اوراق ضمانت مالی و سایر داراییهای خود را معامله نمایند.
در مطالعهای که در فوریه سال ۲۰۲۲ توسط statista منتشر شد نشان میدهد، فرانسه ازنظر تولید ناخالص داخلی اسمی، عنوان هفتم را در بین اقتصادهای جهان داراست. این کشور بازارهای مالی بسیار توسعه یافتهای دارد که کاملاً متناسب با اندازه اقتصادی فرانسه است. پاریس، پایتخت فرانسه به همراه فرانکفورت و لندن در اتحادیه اروپا، یکی از سه مرکز مالی مهم به شمار میرود که نه تنها در اروپا، دومین بورس بزرگ را دارد؛ بلکه میزان قابل توجهی از بازارهای ارز، اوراق قرضه و مشتقات را نیز در خود جای داده است. بسیار از افراد انتظار دارند پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، فرانسه بهعنوان یک مرکز مالی نفوذ بیشتری پیدا کرد. همچنین پاریس، برای شرکتهای مالی یکی از مقاصد محبوب است که جابهجایی آن درنتیجه برگزیت است.
برخی از بازارهای مالی فرانسه به شرح زیرهستند:
- بورس
- بازار با درآمد ثابت (اوراق قرضه)
- بازار ارز (فارکس)
- بازار پول
- بازار مشتقه
بخش های مختلف فعالیت اقتصادی فرانسه
در بخشهای فوق به منابع درآمد اقتصاد فرانسه تا حدودی اشاره کردهایم؛ اما در این بخش تصمیم گرفتیم به دلیل اهمیت این موضوع، قسمتهای مهم اقتصادی فرانسه را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
- کشاورزی و محصولات غذایی
آبوهوا و شرایط جغرافیایی فرانسه طوری است که امکان کشت و برداشت انواع محصولات کشاورزی و غذایی در آن وجود دارد؛ بنابراین این ویژگی در شرایط اقتصادی فرانسه تأثیر بسیاری دارد.
- صنعت
در جهان یکی از قدرتهای اصلی صنعت، فرانسه به شمار میرود. صنعت این کشور تا حد زیادی به بخش خدمات وابسته است؛ اما با این حال شرکت صنعتی در سال ۲۰۰۶،۷۱/۴ تولید ناخالص داخلی و ۷۹ در صد از صادرات را به خود اختصاص داده است.
- انرژی
پس ازآنکه تولید زغالسنگ به طور کلی در سال ۲۰۰۵ متوقف شد. گاز، نفت و بهویژه برق تبدیل به منابع اصلی مصرف انرژی در فرانسه شدند. اگرچه بهصورت جانبی تولید تفت خام در فرانسه انجام میپذیرد؛ اما بیش از ۹۰ درصد از نیازهای آن توسط ۱۳ پالایشگاه موجود در آن تأمین میشود.
- تجارت و صنایعدستی
بخشی از اقتصاد فرانسه نیز به تجارت و صنایعدستی آن وابسته است.
- گردشگری
همانطور که در قسمتهای بالا اشاره شد فرانسه یکی از مقاصد اصلی بسیاری از گردشگرانی است که از سراسر دنیا به آن سفر میکنند. سومین کشوری است که از طریق گردشگری درآمدزایی بسیاری میکند. گردشگری به طور مستقیم در سال ۲۰۰۵، حدود ۸۹۴۰۰۰ در فرانسه ایجاد کرد. همچنین این مورد به طور غیرمستقیم نیز در ایجاد مشاغل نقش داشت.
- پژوهش
به طور میانگین فرانسه بخش زیادی از تولید ناخالص داخلی خود را به توسعه و پژوهش اختصاص داده است.
- امور مالی و بیمه
برخی از بانکهای فرانسه در بخش مالی جهان، در جایگاه ویژهای قرار گرفتهاند. در اقتصاد فرانسه، بخش بیمه نیز جایگاه با اهمیتی دارد. اولین شرکت بیمه در اروپا، شرکت اکسا است. این مورد نشان میدهد که در اروپا شرکت بیمههای فرانسه اهمیت ویژهای دارند.
سخن پایانی با وانیکس
در این مقاله از وبلاگ وانیکس سعی کردیم مواردی را در رابطه با اقتصاد فرانسه و بازارها مالی آن برای شما بیان نماییم. اگر شما میخواهید به یک کشور خارجی مهاجرت کرده یا در آن اقدام به سرمایهگذاری نمایید، باید از سیاستهای اقتصادی کشور مدنظر اطلاع داشته باشید تا بعداً دچار ضررهای مالی نشوید. تیم تولید محتوای شرکت وانیکس در این مقالات میخواهد شما را با اقتصاد برخی کشورهایی که اغلب مقصد ایرانیان برای سرمایهگذاری هستند آشنا کند تا در پیشرفت شما عزیزان مؤثر واقع شده و گامی مثبت بردارد.
اگر با خواندن این مقاله نتوانستید به سؤالهای که در ذهن خود درباره اقتصاد فرانسه دارید پاسخ دهید، میتوانید بهصورت مستقیم با مشاوران با تجربه ما در این مجموعه تماس حاصل کرده و سؤالات خود را به طور مستقیم از آنان جویا شوید. شرکت وانیکس در همه اوقات آماده خدمترسانی به شما عزیزان است.