شناخت اقتصاد کشور سوئد و پاسخ به سوال اقتصاد سوئد چگونه است باعث میشود بدانیم که چه کالاهایی را میتوان از این کشور وارد و در چه زمینهای از آن الگوبرداری کرد. به همین دلیل قرار است تمام آنچه که لازم است در مورد اقتصاد این کشور بدانید را بررسی کنیم. اگر شما هم به این موضوع علاقه مندید حتما تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
اطلاعاتی کلی در مورد کشور سوئد
مشخص است قبل از اینکه بخواهیم به سوال اقتصاد سوئد چگونه است پاسخ دهیم، باید شناختی کلی و پایهای از کشور سوئد به دست آوریم. این اطلاعات شامل موقعیت جغرافیایی این کشور، جمعیت آن، پتانسیلهای جغرافیایی که دارد و البته ساختار کلی اجتماعی آن است. سوئد کشوری پادشاهی است که در شمال قاره اروپا واقع شده. دریای بالتیک در جنوب شرقی سوئد قرار دارد و از شمال با فنلاند، از غرب با نروژ و از شرق با خلیج بوتنی همسایه است. از نظر مساحت برابر با کشور عراق بوده و دارای بیش از ۱۰ میلیون نفر جمعیت است.
با اینکه این کشور از نظر ساختاری دارای پادشاهی مشروطه است، اما هیئت دولت آن به روش دموکراتیک انتخاب میشوند و از نظر سیاسی میتوان سوئد را کشوری سوسیال دموکرات دانست. از نظر جغرافیایی سرزمین سوئد در مدار شمالگان واقع شده و نیمه شمالی آن نصف سال روز و نصف سال شب است. همچنین مهم ترین محصولات زمینی این کشور را میتوان چوب جنگلی دانست.
جایگاه اقتصاد سوئد در جهان
با توجه به توضیحاتی که در مورد کشور سوئد داده شد، تصور بر این است که اقتصاد این کشور نباید چندان پیشرفته باشد. چرا که محصول شاخصی در این سرزمین تولید شده و معادن طبیعی غنیای ندارد. همچنین هیچ سوخت فسیلی ای در این کشور موجود نیست.با این حال در جواب به سوال اقتصاد سوئد چگونه است میتوان به طور ساده گفت: اقتصاد کشور سوئد، اقتصادی توسعه یافته است. علت آن هم صادرات محور بودن کشور است. سه محصول اصلی چوب، انرژی آبی و سنگ آهک از مهمترین صادرات این کشور محسوب میشوند.همچنین این کشور بر اساس صنایع بسیار با کیفیتی که تولید و صادر میکند در جایگاه اقتصاد توسعه یافته قرار گرفته است. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۱ برابر با ۶۲۷.۴۴ بوده و از این نظر در جایگاه ۲۴ ام جهان قرار دارد.تورم این کشور حدود ۰.۹ درصد بوده و همین باعث شده که اقتصادی پایدار برای سرمایه گذاری خارجی تلقی شود. بر اساس درصد نیروی کار، حدود ۷۰ درصد مردم در بخش خدمات مشغول هستند، ۲۸ درصد در بخش صنایع و ۱.۱ درصد جمعیت در بخش کشاورزی مشغول هستند. در ادامه هر کدام از بخشهای مختلف اقتصاد سوئد را بطور جدا بررسی میکنیم.
صادرات چوب سوئد
کشور سوئد به خاطر داشتن پوشش جنگلی بسیار زیاد (دو سوم مساحت سوئد جنگلی است) و استفاده از تجهیزات روز دنیا برای برش و فراهم کردن چوب، توانسته در زمینه صادرات چوب در میان مهمترین کشورهای جهان قرار گیرد.
بعد از کانادا و آمریکا، کشور سوئد با صادرات ۱۸ میلیارد کیلوگرم چوب در سال در رده سومین کشور صادر کننده چوب به کل جهان قرار گرفته است. ۲۰ درصد تولید ناخالص ملی کشور سوئد از راه جنگل داری و صنایع چوبی است. به همین خاطر در پاسخ اقتصاد سوئد چگونه است باید حتما به پیشرو بودن این کشور در صادرات چوب اشاره شود.
انرژی آبی کشور سوئد
کشور سوئد در زمینه تولید انرژیهای آبی یکی از پیشروترین و پیشرفتهترین کشورهای جهان محسوب میشود. صادرات این انرژی و همکاری در پروژههای بینالمللی ساخت نیروگاه آبی بخش بزرگی از اقتصاد کشور سوئد را تشکیل داده است.
هر چند این کشور واردکننده و مصرفکننده سوختهای فسیلی نیز هست، اما توانسته با استفاده از تولید انرژی آبی بخشی از تولید ناخالص ملی خود را ارتقا داده و اقتصادی توسعه یافته رقم بزند.
صادرات سنگ آهک
همانطور که گفتیم، از دیگر منابع اقتصادی پایهای که در جواب اقتصاد سوئد چگونه است مثال زده میشود، صادرات سنگ آهک است. شاید تنها منبع معدنی که در سوئد یافت شده و باعث ایجاد درآمد ملی برای این کشور شود، سنگ آهک باشد. از آنجا که کشور سوئد به طور کلی از نظر صنعتی پیشرفته محسوب میشود، صفر تا صد کشف سنگ آهک، استخراج و صادرات آن نیز بسیار صنعتی بوده و باعث شده تا در این زمینه جزو برترین کشورهای صادرکننده سنگ آهک باشد. سنگهای آهکی که از سوئد صادر میشد جزو با کیفیتترینها بوده و بسیاری از کشورهای جهان مشتاق استفاده از این محصول هستند.
صنایع کشور سوئد
از منابع اقتصادی پایه سوئد که بگذریم، برای پاسخ به سوال اقتصاد سوئد چگونه است نوبت به بحث بسیار جذاب صنایع پیشرفته کشور سوئد میرسد. سوئد در زمینه ساخت موتور، صنایع مخابرات و صنایع شیمیایی جزو برترین کشورهای دنیا محسوب میشود. موتورهای بسیار قدرتمند اسکانیا و ولوو ساخت کشور سوئد است.
همه کسانی که در زمینه خودروهای سنگین فعالیت دارند از بی نظیر بودن اسکانیا و ولوو با خبر هستند. همچنین صنایع شیمیایی سوئد در کنار آلمان و آمریکا قرار دارد و جزو برترینهای جهان است. همچنین اقتصاد سوئد با وجود صنایع مهندسی، معدنی، فولاد و خمیر هر ساله در حال رشد چشمگیر بوده است.
یکی از قدرتمندترین شرکتهای جهان به نام اریکسون به عنوان شاهدی بر این رشد چشمگیر میتوان نام برد. با اینکه اقتصاد این کشور سوسیالیستی است و درآمدهای بالا محتمل مالیاتهای زیاد میشوند، اما ۹۵ درصد اقتصاد در اختیار بخش خصوصی قرار داشته و این مالیات به نحو احسنت صرف توزیع عادلانه در جامعه و ارائه خدمات برای عموم مردم سوئد میشود.
کشاورزی سوئد
از دیگر حوزههایی که در پاسخ به اقتصاد سوئد چگونه است میتوان به آن اشاره کرد، کشاورزی سوئد است. محصولات کشاورزی این کشور شامل غلات، سیب زمینی و سبزیجات گوناگون میشود. سوئد یکی از کشورهای الگو در زمینه استفاده از تکنولوژی در کشاورزی بدون آسیب به محیط زیست محسوب میشود. همچنین این کشور در تولید محصولات لبنیاتی و دامی جزو با کیفیت ترین و پیشرفته ترین کشورهای دنیا محسوب میشود. ارتباط بسیار قوی بخش غذا و درمان و کشاورزی سوئد با یکدیگر باعث شده که سالمترین محصولات را ارائه کنند. همچنین همین موضوع باعث شده است که اوضاع داروسازی و پزشکی سوئد به خاطر تحقیقات وسیع در محصولات کلی این کشور جزو پیشرفته ترینهای جهان قرار گیرد.
خدمات در کشور سوئد
همانطور که گفتیم چیزی حدود ۷۰ درصد جمعیت کشور سوئد در بخش خدمات مشغول به فعالیت هستند. پیشرفته بودن صنایع این کشور در تمام بخشها مثل صنایع پایهای، تکنولوژیهای مهندسی، ساخت خودروها و موتورهای با کیفیت، کشاورزی پیشرفته، صنایع غذایی، دارو و درمان و البته صادرات چوب و خمیر کاغذ باعث شده است که درصد بالایی از جمعیت این کشور مشغول فعالیت در بخشهای خدماتی این صنایع عظیم شوند.
نرخ بیکاری پایین این کشور (حدود ۵ درصد) نشان از فعالیت بسیار زیاد مردمان این سرزمین در بخشهای مختلف اقتصادی آن است.
حرف آخر
در این مقاله سعی کردیم سوال اقتصاد سوئد چگونه است را بطور نسبی و در ابعاد گوناگون پاسخ دهیم. آنچه که در مورد این کشور بسیار واضح است، تعامل خوبی است که با پتانسیلهای انسانی و طبیعی برقرار کرده و توانسته از تمام ظرفیتهایش به نحو احسنت استفاده کند.
پیشبینیها حاکی از آن است که این کشور تا سال ۲۰۳۰ جزو برترین اقتصادهای پایدار جهان قرار گرفته و در اروپا در بعضی از صنایع مهم مثل صنعت چوب و خمیر کاغذ بی رقیب خواهد شد. همچنین این کشور به خاطر استفاده از صنایع به شکلی که کمترین آسیب را به محیط زیست بزند توانسته الگویی جهانی شود و برای دیگر کشورهای جهان مسیر توسعهی پاک و سالمی را به نمایش بگذارد.