در قرون مدرنیته، دولت، اقتصاد رومانی را کنترل، و تسلط کشور ترکیه را بر اقتصاد این کشور پایان داد. هم چنین علل مختلفی باعث رشد چشمگیری در اقتصاد رومانی گشت که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- کشف نفت جهت بهرهبرداری صنعتی از نفت در سال ۱۸۵۷
- تصویب قانون اساسی جدید
- اعمال اصلاحات رادیکال در بخش کشاورزی
- و برقراری چارچوبی دموکراتیک در سال ۱۸۵۹
- همچنین ساخت سیستم راهآهن گسترده
پس از جنگ جهانی اول و سرنگونی امپراتوریهای اتریش، پادشاهی رومانی با تعدادی از استانهای رومانی متحد شده و دولت رومانی به شکل امروزی و مدرن را بنا نهادند. بین سالهای ۱۹۲۳ تا ۱۹۳۸، علیرغم رکوردهای اقتصادی، تولید صنعتی این کشور دو برابر شد. اقتصاد رومانی از لحاظ تولید ناخالص داخلی، دهمین کشور اتحادیه اروپا محسوب میشود. بهطورکلی رومانی دارای اقتصادی قوی، با درآمد بالا و نیروی کار حرفهای است. همان طور که مستحضرید در این مقاله از سری مقالات وانیکس به بررسی اقتصاد کشور رومانی میپردازیم و نکات مربوط به آن را بیان میکنیم تا راهگشای مشکلات و پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشیم.
عوامل تاثیرگذار بر اقتصاد رومانی
عوامل زیادی وجود دارند که بر اقتصاد هر کشوری میتوانند تاثیرگذار باشند. یکی از این عوامل، میتواند عوامل طبیعی مثل جنگ، بیماری، زلزله، و … باشد. اما عامل دیگری که در اقتصاد هر کشور حائز اهمیت است، روابط بینالمللی است. هر چه میزان ارتباطات کشوری با دیگر کشورهای جهان بهتر باشد، اقتصاد بهتری هم خواهد داشت.
در مقابل، اگر یک کشور خود را منزوی کند، ارتباطات آن کاهشیافته و در نتیجه دچار رکود اقتصادی میشود. علاوه بر این عوامل، عامل مهم تاثیرگذار دیگری به نام صنعت و تکنولوژی در یک کشور میتواند اقتصاد آن را متحول کرده و دگرگون سازد. چرا که در هر کشوری هر چه چرخ صنعت بهتر بچرخد، آن کشور اقتصاد بهتری نیز خواهد داشت. منابع طبیعی نیز عامل دیگری است که پایه و بنیان به اقتصاد کشورها میبخشد.
کلیاتی از اقتصاد کشور رومانی
در ادامه مقاله قصد داریم اطلاعاتی را در زمینه اقتصاد رومانی، برای شما علاقهمندان عزیز توصیف کنیم. کشور رومانی یکی از کشور اروپایی پیشرفته و مدرن بوده و در طی سالهای اخیر از لحاظ اقتصادی و صنعتی رشد قابل قبولی داشته است؛ همچنین این کشور منابع طبیعی بسیاری را نیز دارا است. اقتصاد کشور رومانی، به دلیل روابط خوب بینالمللی، صنعت و منابع طبیعی همچنان روبهرشد است. به علت آیندهدار بودن کشور و سیر صعودی در پیشرفت اقتصادی، مهاجرین، بیشتر این کشور را برای مقصد خود انتخاب میکنند. با توجه به شرایط اقتصادی آیندهدار این کشور، سرمایهگذاری در رومانی رو به افزایش است. طبق آمار، نرخ بیکاری در رومانی نزدیک به صفر است. باتوجهبه ارتباط غیرمستقیم نرخ تورم و نرخ بیکاری، کشوری که نرخ بیکاری کمتری داشته باشد، از لحاظ اقتصادی نیز قویتر است. علاوه بر این، در این کشور بسیاری از بخشها، نیازمند نیروی متخصص و حرفهای هستند. با توجه به دلایل اشاره شده در فوق، اقتصاد کشور رومانی یکی از بهترین و آیندهدارترین اقتصادهای برتر دنیا به شمار میرود.
زیربنای اقتصادی رومانی
کشور رومانی علیرغم اینکه جز کشورهای کوچک اروپایی است اما توانسته نسبت به مساحت و جمعیت خود، روابط اقتصادی و تجاری بینظیری را با کشورهای مطرح در اروپا و جهان برقرار نماید. طبق آخرین آمار منتشر شده توسط مرکز آمار کشور رومانی، حدود ۹ میلیون نفر در بخشهای مختلف این کشور مشغول به کار هستند و نرخ بیکاری در آن بسیار ناچیز است. هرچند باید اشاره کنیم همهگیری بیماری کرونا سبب شد تا اشتغال کشور رومانی با چالشهایی مواجه گردد؛ اما با سیاستهای قدرتمند اقتصادی، بازار کار به حالت قبلی بازگشت. در دهه ۱۹۷۰، این کشور با دریافت یک وام قابلتوجه، توانست یک پایگاه صنعتی قوی را جهت رشد اقتصادی خود تأسیس نماید؛ همچنین متعهد گردید که در همان دهه، این وام را بازپرداخت میکند.
چنین برنامهای موجب ایجاد فشار مالی فراوانی به قشر مردم عادی شد و تعداد قابلتوجهی از ساکنان رومانی به زیرخط فقر رسیدند. هرچند پس از گذشت چندین دهه، وضعیت اقتصادی مردم رومانی به طرز قابلتوجهی بهبود یافت؛ اما بااینوجود، امروزه نیز این کشور نیازمند توسعه اقتصادی است. درواقع زیربنای اقتصادی رومانی شامل چند مورد اصلی مانند صنعت، تورم، ارزش پول و تولید ناخالص داخلی است که پایه اقتصاد این کشور را تشکیل میدهد و بهصورت مستقیم بر میزان اشتغال، مالیات و سطح زندگی مردم اثربخش هستند.
صنعت کشور رومانی
طبق موارد اشاره شده در قسمت قبل، علاوه بر روابط بینالمللی خوب، صنعت نیز تأثیر بسزایی بر اقتصاد رومانی میگذارد. در واقع صنعت در رومانی حرف اول را میزند؛ تا جایی که ارزش پول آن، همزمان با گسترش صنعت این کشور درحالرشد بوده و به همین علت است که رومانی جزو کشورهای خوب برای سرمایهگذاری محسوب میگردد.
عوامل زیادی مانند تکنولوژی نیز وجود دارند که بر این صنعت دخیل هستند. هم چنین شرایط کاری نیز وابسته به صنعت رومانی تا حد زیادی در حال پیشرفت است. محصولات صنعتی کشور رومانی شامل: مواد شیمیایی، ماشینآلات، صنایع غذایی، منسوجات، نفت و گاز، مصالح ساختمانی و نیز صنایع معدنی میگردد. هم چنین از مهمترین منابع طبیعی آن نیز میتوان به نفت، گاز طبیعی، سنگآهن، زغالسنگ، چوب و زمینهای کشاورزی اشاره نمود.
نقش تجارت در اقتصاد کشور رومانی
همانطور که در بخشهای بالا اشاره کردیم روابط بینالمللی و تجاری در اقتصاد هر کشوری نقش مهمی ایفا میکنند. کشور رومانی در اقتصاد و تجارت خود شرکای تجاری بسیار زیادی دارد. از جمله این شریکان میتوان به کشورهای ایتالیا، آلمان، مجارستان، فرانسه، چین، اکراین، انگلستان و لهستان اشاره کرد.
کشور ایران نیز هرساله با مبلغی بیش از ۶۸.۲ میلیون یورو، انواع محصولات صنعتی و کشاورزی را از این کشور وارد میکند. آمارها حاکی از آن است که در سالهای اخیر و باتوجهبه تجارت و کنترل اقتصادی خوب این کشور، تورم نزولی بوده و اقتصاد رومانی روزبهروز پیشرفت داشته است. برای مثال در سال ۲۰۲۰ نرخ تورم رومانی ۲.۷ درصد بوده که حاکی از کنترل اقتصادی خوب این کشور است و نتیجه آن حفظ ارزش زمانی پول و حتی پیشرفت آن و قرارگرفتن در جمع برترین اقتصادهای دنیا شده است. تجارت نیز تأثیر و نقش فراوانی روی این پیشرفتها داشته است.
سرانه تولید ناخالص داخلی رومانی
سرانه تولید ناخالص داخلی هر کشوری نشان از اقتصاد شکوفای آن دارد. سرانه تولید ناخالص داخلی کشور رومانی، در سال ۲۰۲۱ برابر با ۱۱۵۸۹.۶۶ دلار آمریکا محاسبه گشت که این مبلغ معادل با ۹۲ درصد میانگین جهانی بود. اما به دنبال رشد ۶.۴ درصدی در سهماهه دوم سال ۲۰۲۲ و طبق برآورد اولیه ۵.۳ درصد نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش یافت.
در واقع این پنجمین سهماهه متوالی در رشد تولید ناخالص داخلی بود که از مهمترین علتهای آن میتوان به افزایش سریعتر سرمایهگذاری و از میان برداشتن محدودیتهای کووید ۱۹ اشاره نمود. فرمول به دست آوردن میزان تولید ناخالص داخلی، محاسبه سرانه تولید ناخالص داخلی تقسیم بر جمعیت میانسال کشور است که در کشور رومانی، در ۶ماهه اول سال ۲۰۲۲، نسبت به سال قبل ۵.۸ درصد پیشرفت کرده است. تولید ناخالص، معیاری بدون کسر، برای استهلاک داراییهای ساخته شده و یا برای تخریب و تخلیه منابع طبیعی محاسبه میگردد.
سخن پایانی با وانیکس
رومانی (România) کشوری در جنوب شرق اروپا، بوده و پایتخت و بزرگترین شهر آن نیز بخارست است که ششمین شهر بزرگ اتحادیه اروپا نیز به شمار میرود. هم چنین این کشور، از غرب با مجارستان و صربستان و از شرق و شمال شرق با مولداوی و اوکراین همسایه است. بلغارستان نیز همسایه این کشور در جنوب آن است.
رومانی نهمین کشور اتحادیه اروپا بوده و ۲۳۸٬۴۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد. زبان رسمی آن رومانیایی و نیز واحد پول آن لئوی رومانی است. اکثریت مردم رومانی پیرو دین مسیحی هستند و حدود ۸۷ درصد از شاخه ارتدکس تعلق دارند.
علاوه بر این موارد این کشور عضو اتحادیه اروپا و سازمان ناتو نیز است. در این مقاله از وبلاگ وانیکس سعی کردیم موارد مربوط به اقتصاد این کشور و همچنین عوامل تأثیرگذار بر آن را بیان نماییم. امیدواریم خواندن این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد. در صورت هرگونه سوال و ابهامی در این خصوص میتوانید با مشاوران ما در تیم مجموعه وانیکس در ارتباط باشید.