این کشور یکی از بزرگترین منابع گازی جهان را دارا است و از لحاظ منابع نفتی نیز در جایگاه مناسبی نسبت به دیگر کشورهای جهان قرار گرفته است. در این مطلب قصد داریم درباره اقتصاد ترکمنستان اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
مقدمه ای بر اقتصاد ترکمنستان و عوامل مؤثر بر آن
اقتصاد این کشور همیشه در حال رشد بوده است و تلاش برای توسعه آن ادامهدار است. سیاستهای اقتصادی دولتها و تعاملات بین ترکمنستان و دیگر کشورهای جهان به خوبی نشاندهنده عزم جدی حاکمان این کشور برای پیشرفت در زمینههای سیاسی و اقتصادی است. البته از سال ۲۰۱۴ تا به امروز این کشور دچار چالشهای مختلفی در زمینه اقتصاد بوده که ناشی از نوسانات قیمت نفت و گاز در چند دهه اخیر است.
بر اساس گزارشهای متعددی که سازمانهای فعال در حوزه اقتصاد بینالمللی طراحی و منتشر کردهاند اقتصاد ترکمنستان بهشدت به ذخایر استراتژیک و منابع نفت و گاز وابسته است. این کشور دارای جغرافیای بیابانی است و کشاورزی در مناطق آبخیز آن بسیار رونق دارد. مهمترین محصولات کشاورزی اقتصاد ترکمنستان پنبه و گندم هستند که پنبه بیشتر برای صادرات و گندم برای مصارف داخلی تولید و عرضه میشود.
بررسی سیاست های مالی در اقتصاد ترکمنستان
وزارت اقتصاد و دارایی مسئول رسیدگی به امور مالی و اقتصادی دولت ترکمنستان است و رئیسجمهور بالاترین مقام اجرایی در این کشور است. بودجه دولت در این کشور بر اساس مبانی قانونی که در مجلس ترکمنستان طراحی و ارائه شده است توسعه پیدا میکند و در اختیار رئیسجمهور قرار میگیرد. رئیسجمهور این کشور برای گرفتن تاییدیه مجلس قبل از سال مالی اقتصادی ترکمنستان راهی مجلس این کشور میشود.آمارهای منتشر شده از سوی دولت معمولا غیر قابل اعتماد است؛ چرا که در واقعیت هزینهها بسیار بیشتر از آنچه اعلام شده است. دولت ترکمنستان بسیار پرهزینه اداره میشود و این نکته ممکن است تأثیر بسیار بدی بر اقتصاد این کشور داشته باشد. مدیریت پول، مدیریت تورم و مدیریت شاخصهای مالی و اقتصادی از مهمترین وظایف بانک مرکزی ترکمنستان است و این بانک مسئول رسیدگی به امور در این محدوده است.
برخی آمارها از اقتصاد ترکمنستان
یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی برای بررسی اقتصاد یک کشور را میتوان اصلیترین صنایع و فعالیتهای اقتصادی آن کشور عنوان کرد. کشاورزی به مقدار ۱۲.۷ درصد، صنعت به مقدار ۵۰.۱ درصد و خدمات به مقدار تقریبی ۳۷ درصد از GDP این کشور را تشکیل دادهاند و آمار نشاندهنده این است که صنعت و خدمات از مهمترین بخشهای فعال در اقتصاد ترکمنستان است و کشاورزی نیز نقش مهمی در آن دارد. صنعت گاز طبیعی، صنعت نفت، صنعت تولیدات پتروشیمی، صنعت نساجی و صنعت فرآوری غذاها و خوراکیها از مهمترین صنایع ترکمنستان هستند که پایههای آن را تشکیل میدهند. این کشور سالیانه مبلغی بالغ بر ۱۱ میلیارد دلار آمریکا صادرات و بالغ بر ۵ میلیارد دلار واردات دارد که نشان از پتانسیلهای موجود در فضای اقتصادی این کشور دارد و میتوان با شناسایی هر یک از آنها به سودآوری مناسبی دستیافت.
بررسی واردات و صادرات در اقتصاد ترکمنستان
واردات و صادرات یکی از پایهایترین فاکتورهای رشد اقتصادی در اقتصاد یک کشور است. کشور ترکمنستان یکی از فعالترین کشورهای آسیای مرکزی در زمینه تجارت بینالمللی است. نفت خام، گاز طبیعی، محصولات پتروشیمی، محصولات نساجی و محصولات کشاورزی از مهمترین محصولات صادراتی ترکمنستان هستند که نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی این کشور ایفا میکنند. در مقابل اما ماشینآلات و تجهیزات صنعتی، محصولات غذایی و محصولات دارویی و شیمیایی از مهمترین محصولاتی است که ترکمنستان وارد کننده آن محسوب میشود. کشور چین بزرگترین شریک تجاری در زمینه صادرات و کشور ترکیه بزرگترین شریک تجاری در زمینه واردات به ترکمنستان هستند. البته کشورهایی دیگر همچون امارات، ازبکستان، آذربایجان، آلمان، ایتالیا، روسیه و ایران نیز از مهمترین شرکای این کشور هستند.
بررسی اقتصاد حمل و نقل در ترکمنستان
شرکت وانیکس یکی از برترین مجموعههای فعال در حوزه صادرات و واردات در کشورهای چین و امارات است که خدمات ارزشمندی را به متقاضیان ارائه میکند. ترکمنستان به شدت در زمینه اقتصاد حملونقل دارای عملکرد مثبتی است. این صنعت از لحاظ استراتژیک دارای اهمیت بسیار زیادی است و نقش مؤثری در توسعه اقتصادی این کشور داشته و در ادامه نیز این روند را خواهد داشت.
ترکمنستان بهعنوان یک جغرافیای ترانزیتی برای حملونقل هوایی، دریایی، زمینی و ریلی است و بخشی از جاده ابریشم را در اختیار خود دارد. این کشور از لحاظ سیاسی نیز دارای این اهرم قدرتمند است که بخشی از آسیا را به هند و بخشی دیگر از آن را به اروپا و انگلستان متصل میکند. کشور ترکمنستان باتکیهبر ذخایر استراتژیک نفت و گاز خود و توسعه صنعت حملونقل در کشور میتواند رشد بسیار زیادی را در اقتصاد تجربه کند.
آینده اقتصاد ترکمنستان چگونه است؟
اقتصاد این کشور دارای پتانسیلهای بسیار زیادی است که توجه به آنها نقش بسیار مهمی در رشد و پیشرفت خواهد داشت. سیاستهای اقتصادی و بینالمللی این کشور در چند دهه اخیر با چالشهای فراوانی همراه بوده است. طبق پیشبینیهای بسیاری از اقتصاددانان برتر جهان و آسیا این کشور در آینده رشد زیادی را در زمینه اقتصاد تجربه خواهد کرد و به یکی از قدرتمندترینهای اقتصاد در آسیای مرکزی بدل خواهد شد.
شرکت وانیکس یکی از برترین مجموعههای فعال در حوزه صادرات و واردات در کشورهای چین و امارات است که خدمات ارزشمندی را به متقاضیان ارائه میکند. کشورهایی که مراودات مالی و اقتصادی زیادی با ترکمنستان دارند در آینده نیز این روند را افزایش خواهند داد. کشورهایی چون چین، ترکیه، امارات، روسیه و ایران از پیشتازان تجارت در آینده اقتصاد این کشور هستند که میتواند نشانهای از روند روبهرشد این کشور باشد.
بررسی نکات تکمیلی در رابطه با اقتصاد ترکمنستان
بخش بزرگی از جامعه این کشور بهعنوان نیروی انسانی در زمینههای صنعتی و کشاورزی فعالیت میکنند. البته باید توجه داشت که این کشور دارای نیروهای متخصص نیز هست که در زمینههای علمی و فرهنگی نیز فعالیت میکنند. یکی دیگر از شاخصهای اقتصادی موجود در اقتصاد یک کشور قیمت ارز و نرخ آن در گذر زمان است. منات ترکمنستان به نوعی یک ارز ایمن است و دچار تنشهای اقتصادی و تغییرات زیادی نمیشود.
از دیگر نکاتی که در رابطه با اقتصاد ترکمنستان باید عنوان کرد سرمایهگذاری دولت و مجلس در زمینه پروژههای زیرساختی است. ایجاد و توسعه زیرساختها از مهمترین مواردی است که برای پیشرفت اقتصادی باید به آنها توجه داشت. توسعه زیرساختهای انرژی و توسعه زیرساختهای ارتباطاتی از مهمترین اقداماتی است که در چند سال گذشته از سوی این کشور انجام شده و همچنان در حال اجرا است.
خلاصهای از آنچه گفته شد
شرکت وانیکس یکی از برترین مجموعههای فعال در حوزه صادرات و واردات در کشورهای چین و امارات است که خدمات ارزشمندی را به متقاضیان ارائه میکند. در این مقاله تلاش شد تا با ارائه اطلاعاتی ارزشمند از کشور ترکمنستان نقش مهمی در زمینه آگاهی مخاطبان و علاقهمندان ایفا کرد. ترکمنستان یکی از کشورهایی است که رابطه سیاسی و فرهنگی خوبی با ایران دارد و در تلاش است تا روابط اقتصادی خود را با ایران بهتر کند.
همکاری در زمینه صادرات و واردات کالا و خدمات فنی مهندسی از مهمترین اهداف این همکاریها است. ایجاد زیرساختهای مشترک و همکاری در زمینههای ارزی و بانکی از دیگر اهدافی است که دنبال میشود. تمام این موارد کمک زیادی به توسعه روابط سیاسی و دیپلماتیک نیز خواهد کرد.