تاجیکستان یک کشور آسیایی است که اقتصاد آن در چند سال اخیر نوسانات زیادی را تجربه کرده است. بیشتر مردم منسوب به قوم تاجیک هستند و به زبان فارسی تاجیکی صحبت میکنند. تولید ناخالص داخلی یا GDP طبق آمار سال ۲۰۲۲ حدود ۱۴۷.۲ میلیارد دلار برآورد شده و در رده ۱۲۳ جهانی قرار میگیرد. در ادامه همراه ما شوید تا شما را بیشتر با اقتصاد تاجیکستان آشنا کنیم.
آشنایی اجمالی با کشور تاجیکستان
در ابتدا باید با همسایههای تاجیکستان یعنی کشورهایی که تاجیکستان را احاطه کردهاند، آشنا شویم. تاجیکستان از سمت جنوب به افغانستان، از طرف غرب به ازبکستان، از شمال به کشور قرقیزستان و از شرق با چین مرز زمینی مشترک دارد. کشور تاجیکستان بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، مستقل شد.این کشور محصور شده در خشکی در آسیای مرکزی واقع شده است و بیش از ۱۴۳ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد. جمعیت این کشور فراتر از ۹ میلیون نفر تخمین زده شده و پایتخت آن که بزرگترین شهر این کشور نیز است شهر دوشنبه است.
در این کشور تنوع مواد معدنی زیاد است و این عامل باعث میشود که از این نظر شرایط خوبی داشته باشد. نرخ بیکاری در تاجیکستان رو به بهبود است و دولت این کشور سعی کرده که وضعیت تورم را کاهش دهد. در تاجیکستان مقدار ناچیزی از منابع نفتی نیز دیده میشود. شرکای اصلی صادرات به مقصد تاجیکستان عموما کشورهای همسایه هستند و محصولات صادراتی عمده این کشور برق، پنبه، میوه و سبزیجات است.گزارشات نشان میدهند که عمده واردات به مقصد این کشور معمولا از کشور روسیه انجام میشود. البته از مقاصد ازبکستان و چین نیز در این زمینه مسیرهای اقتصادی به وجود آمده و وضعیت اقتصاد تاجیکستان در سالهای اخیر به چند شکل مهم ارزیابی شده است. اقتصاد این کشور عمدتا وابسته به بخش ارتباطات عنوان شده است.
شرایط اقتصادی تاجیکستان
شرکتهای نوپا در این کشور رشد کردهاند و دارای شرایط مشخصی هستند. اقتصاد تاجیکستان در سالهای اخیر در مسیر درستی قرار گرفته و در حقیقت میتواند در چند بخش خدمات و صنعت دنبال شود. دولت رشد اقتصاد تاجیکستان را بسته به سرمایهگذاریهای خارجی میداند. اقتصاد این کشور از لحاظ تورم وابسته به تعدادی ارگان مشخص است که رویکردی دقیق و مؤثر دارند.رقابت کشورها در این زمینه، موجب شده رویکردهای جدیدی جهت تبیین این رفتارها مورد توجه قرار گیرند. در این دوران انگیزه اصلی رقابتهای قدرتهای جهان موردشناسایی قرار گرفتهاند که روابط ایالات متحده و چین با تاجیکستان از چنین خصوصیاتی برخوردار است.
این رابطه بخشهای مختلف جغرافیایی نیز از موضوعات اقتصاد تاجیکستان تاثیر گرفته است. به طور مشخص رفتارهای این دو قدرت یعنی چین و ایالات متحده در تاجیکستان نشاندهنده شکل جدیدی از رقابت میان این دو اقتصاد مهم و بینالمللی است. برخلاف تعاملات بین چین و تاجیکستان که در زمینه اقتصاد و امنیت است، جنبههای اقتصادی در رابطه با تاجیکستان برای کشور ایالات متحده اهمیت کمتری دارد.کارشناسان حوزه اقتصاد بر این باور هستند که یکی از دلیل بروز مشکلات اقتصاد تاجیکستان، کاهش ارسال کارگران تاجیکستانی از کشور روسیه به این کشور است، این مشکل تولید ناخالص کشور تاجیکستان را به سطحی پایین رسانده است و عاملی برای کاهش قدرت وام دهی بانکها شده است.
اصلاحات اقتصادی تاجیکستان
در این وضعیت طبق تصمیمات جدید برای اقتصاد تاجیکستان، درآمد فروش فلزات خصوصا آلومینیوم برای رشد اقتصاد تاجیکستان به کار گرفته میشود. بنابراین دولت این کشور تصمیم گرفتهاست تولیدات و صادرات این فلز را تا میزان ۴۰ درصد افزایش دهد و با استفاده از افزایش درآمدهای این صادرات، مشکلات اقتصادی خود را هموار سازد.
حکومت فعلی در جستجوی راهحلهایی برای برقراری صلح و امنیت در این کشور و همچنین بهبود در مسائل اقتصاد تاجیکستان است. هدف این کشور از اصلاحات اقتصادی افزایش سطح رفاه زندگی مردم و فقر زدایی است، اکنون در تاجیکستان جهت بهبود سیاستهای اقتصادی، کشاورزی، مالی، بانکی و سرمایهگذاری تدابیر لازم اندیشیده میشود.
خصوصیسازی کارخانهها نیز به همین منظور انجام شده و در حدود ۹۵ درصد از این کارخانهها خصوصی شدهاند. همزمان با این سیاستها قوانین و مقرراتی مانند قانونهای مدنی، مالیات و خصوصیسازی اموال دولتی اصلاح شدهاند. در جمهوری تاجیکستان برنامههای بلند مدتی جهت رشد اقتصاد ملی استراتژی و برنامههای فقرزدایی دیده شده است.
عمده اهداف این برنامهها دستیابی به رفاه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مردم تاجیکستان با الویتهای اصول آزادی و شرف انسانی است. این برنامهریزیها قرار است سطوح فقر را کاهش دهد و مرگ و میر کودک و مادر، تأمین آب تمیز و بهداشت، سطح معرفت و محیط زیست بهتر را در برگیرد.
واردات و صادرات تاجیکستان
عمده صادرات این کشور را آلومینیوم، برق، پنبه، میوه، روغن گیاهی، منسوجات و حجم اصلی واردات را برق، اکسید آلومینیوم، محصولات نفتی، ماشین آلات صنعتی، دارو و مواد غذایی تشکیل داده است. کشورهای ترکیه با حدود ۲۲ درصد، قزاقستان ۲۱ درصد، سوئیس ۱۱ درصد، افغانستان ۸ درصد، روسیه و تایوان ۵ درصد و چین با بیش از ۴ درصد از خریداران عمده محصولات تولیدی تاجیکستان محسوب میشوند.
همچنین کشورهای روسیه با بیش از ۳۲ درصد، چین ۲۷ درصد، قزاقستان ۱۵ درصد، ترکیه و ترکمنستان ۳ درصد، ایران ۲ درصد و آلمان و ازبکستان با بیش از ۱ درصد از بزرگترین صادرکنندگان به مقصد تاجیکستان به شمار میآیند. در گزارشات منتشر شده آمده است که در تاجیکستان نرخ محصولات غذایی رشد چشمگیری داشته است اما در مقابل قیمت محصولات ساختمانی افتی محسوس را نشان میدهد.
آیا با شرکت وانیکس آشنایی دارید؟ شرکت تجاری وارداتی وانیکس با استفاده از افرادی خبره در حوزه واردات کالا از مبدا چین و امارات متحده عربی آماده ارائه خدمات به شما مشتاقان عزیز در زمینههای گفته شده است. شما جهت سرمایهگذاری، واردات و صادرات، با متخصصان و کارشناسان این مجموعه در تماس باشید.
عوامل موثر بر اقتصاد تاجیکستان
- انرژی
ساخت نیروگاههای برقی آبی برای این کشور یکی از مسائل مهم صنعت و اقتصاد تاجیکستان است. این کشور میتواند خودکفایی را در کنار تأمین انرژی تجربه نماید، شرایط مساعد واحدهای صنعتی و کشاورزی، فراهم شدهاند تا صادرات برق را افزایش دهند.
- حمل و نقل
سیستم حمل و نقل سهم مهمی از اقتصاد تاجیکستان این کشور را به خود اختصاص داده است. در سالهای اخیر در تاجیکستان یک سری طرحهای عمرانی با مبالغ بالا انجام شده که از جمله آنها میتوان به بازسازی و ایجاد مسیرهای جدید، امکان انتقال محصولات کشاورزی و صنعتی را به سایر کشورها اشاره کرد.
- معادن
تاجیکستان از نظر منابع زیرزمینی غنی و از جایگاه بالایی برخوردار است. در حال حاضر بالغ بر ۴۰ نوع مواد معدنی و فلزی کمیاب مانند طلا و نقره در معادن این کشور وجود دارد. در این کشور سایر معادن شامل زغال سنگ و سنگ مرمر به فراوانی یافت میشود. از دیگر مواد معدنی آهن، تنگستن، سرب، روی، مس، قلع، جیوه، اورانیوم، نمک و فلوراید و کلسیم طبیعی، نفت و گاز به میزان اندک، سنگهای گرانبها ، لعل بدخشان، نیکل و پنبه نسوز را میتوان نام برد.
مقامات دولتی این کشور برای جهش اقتصاد تاجیکستان افزایش تولید آلومینیوم را پیشنهاد دادهاند و در صورت افزایش تقاضای در بازارهای جهانی، این میزان تولید مجددا افزایش پیدا میکند. این مقامات در حدود ۹۰ درصد از نیازهای انرژی خود را از طریق واردات تامین میکند. عمده ذخایر نفت و گاز در این کشور در نواحی جنوب غرب قرار دارند.
سخن پایانی
در سالهای اخیر آمارها میزان تورم در اقتصاد تاجیکستان را نزولی نشان میدهند، به طوری که اکنون نرخ تورم ماهانه این کشور به ۱۶ درصد رسیده است. اگر کشوری قصد داشته باشد در تاجیکستان یک شرکت ثبت کند، باید به مالیات بر فروش که ۱۸ درصد است را در نظر بگیرد. نرخ مالیات بر درآمدهای شخصی در این کشور در سطح ۱۳ درصد قرار گرفته است.
شرکت تجاری وانیکس با استفاده از افرادی خبره در حوزه واردات کالا از مبدا چین و امارات متحده عربی آماده ارائه خدمات به شما مشتاقان عزیز در زمینههای گفته شده است. شما جهت سرمایهگذاری و واردات و صادرات هر نوع کالا، با متخصصان و کارشناسان این مجموعه در تماس باشید.