اتریش از سطح بالایی از رفاه اجتماعی برخوردار بوده و اقتصاد آن، یک اقتصاد بازار اجتماعی توسعهیافته است. از نظر سرانهٔ تولید ناخالص داخلی (۵۰۲۷۷/۲۸ دلار)، این کشور یکی از چهارده کشور ثروتمند جهان بوده و استانداردهای زندگی در آن از سطح کیفیت بالایی برخوردار هستند؛ بهطوریکه پایتخت اتریش، “وین ” از نظر کیفیت زندگی، برای چندین سال پیاپی در صدر فهرست بهترین شهرهای دنیا قرار گرفته است.با این مقدمه کلی از وضعیت اقتصادی کشور اتریش، حال شاید سؤالات متعددی در ذهن شما شکلگرفته باشد، مثل اینکه
- اقتصاد اتریش چگونه است؟
- شرایط کار در این کشور با توجه به اقتصاد آن در چگونه است؟
- رشد اقتصادی اتریش چقدر است؟
- بازارهای مالی اتریش در چه شرایطی قرار دارند؟ و سؤالاتی ازاینقبیل:
در باره پاسخ به این سؤالات باید بگوییم، مباحث مربوط به اقتصاد کشور اتریش، از جمله مباحثی هستند که از بسیاری از جهات قابل بررسی و بحث میباشند که ما در این نوشتار، به اصلیترین و مهمترین شاخصههای آن خواهیم پرداخت. پس اگر به مسائل اقتصادی علاقهمند بوده و دوست دارید درباره شرایط اقتصادی کشورهای مختلف اطلاعاتی را به دست آورید، تا پایان این مقاله همراه وبلاگ وانیکس باشید.
اقتصاد و کار در کشور اتریش
همانطور که میدانید بین اقتصاد و کار در یک کشور رابطه تنگاتنگی وجود دارد بهطوری که این رابطه بیشتر اوقات به صورت مستقیم بوده و آن کشورهایی که از شرایط اقتصادی خوبی برخوردارند، وضعیت کار در آنها نیز به نسبت سایر کشورها بهتر است.
درباره اقتصاد اتریش و رابطه آن با اشتغال افراد در این کشور نیز باید بگوییم، بسیاری از شرکتهای بزرگ صنعتی، تا دهه ۱۹۸۰، در اتریش ملی شدند. این کشور خصوصیسازی داراییهای دولتی را در سالهای اخیر، به سطح قابل مقایسه با سایر اقتصادهای اروپایی کاهش داده است. در اتریش جنبشهای کارگری به طور خاص قوی بوده و بر سیاست کارگری تأثیر زیادی دارند. در کنار صنایع توسعهیافته، مهمترین بخش اقتصاد ملی در اتریش را، گردشگری بینالمللی تشکیل میدهد.
رابطه اقتصاد اتریش با سایر کشورها
از لحاظ تاریخی، آلمان شریک تجاری اصلی اتریش به شمار رفته و این امر اقتصاد اتریش را در برابر تغییرات سریع در اقتصاد آلمان آسیبپذیرتر کرده است. با این وجود، پس از عضویت اتریش در اتحادیهٔ اروپا، روابط آن با دیگر اقتصادهای اتحادیه اروپا نیز نزدیکتر شده است. در نهایت این امر منجر شده وابستگی اقتصادی اتریش به آلمان کاهش پیدا کند. عضویت اتریش در اتحادیهٔ اروپا، علاوه بر موارد گفته شده در بالا، هجوم سرمایهگذاران خارجی را نیز به دنبال داشته است. جذب این سرمایهگذاران اغلب به خاطر دسترسی اتریش به بازار واحد اروپا و نزدیکی آن به اقتصادهای مشتاق اتحادیهٔ اروپا بوده است.
رشد اقتصادی اتریش در چند سال اخیر
در این قسمت از مقاله میخواهیم نگاهی بیندازیم به رشدهای اقتصادی که اتریش در چند سال اخیر کرده است. دراینرابطه باید گفت در سالهای گذشته، رشد تولید ناخالص داخلی اتریش شتاب گرفته، به طوری که این رقم در دهه گذشته به ۳٫۳٪ رسیده است. همانطور که در بالا نیز اشارهای داشتهایم، رشد تولید ناخالص داخلی در اتریش بهگونهای دچار پیشرفت شد (تقریباً ۲۷٬۶۶۶ یورو سالانه) که این کشور بین چند کشور ثروتمند دنیا قرار گرفت. جمهوری ایرلند، لوکزامبورگ و هلند در آن زمان در صدر این فهرست قرار داشتند.
بین سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۶، رشد اقتصادی در اتریش باثبات بوده و نوسان آن بین ۱ تا ۳٫۳ بوده است. شاخص رشد اقتصادی در سال ۲۰۱۳، پس از رسیدن به صفر درصد، اندکی افزایش یافت و رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۱۶، ۱٫۵٪ تعیین شد.
نکات مربوط به وضعیت اقتصادی اتریش
اتریش را میتوان از نظر اقتصادی به یک نیروگاه کوچک اما قدرتمند مانند کرد. با وجود منابع طبیعی فراوان در این کشور مثل سنگآهن، اتریش یک کشور صنعتی به شمار میرود. صنایع عمده اتریش شامل کالاهای لوکس، کشاورزی، تولید فولاد، مواد شیمیایی مهندسی و گردشگری است.یکی از بالاترین نرخهای سرانه تولید ناخالص داخلی در دنیا متعلق به اتریش است. متوسط درآمد سرانه در این کشور ۳۳۵۴۱ دلار آمریکا برآورد شده که از میانگین جهانی OECD ، درست کمتر است. با این تفاسیر، در این کشور هزینه زندگی بهطورکلی مقرونبهصرفه است. اگرچه هزینههای زندگی در اینسبروک و وین بالاتر از دیگر شهرهای اتریش است؛ اما این هزینهها در مقایسه با سایر پایتختهای بزرگ اروپایی مثل پاریس و لندن کمتر هستند. علاوه موارد فوق، بهطورکلی استانداردهای زندگی در اتریش به دلیل حمایت اجتماعی قوی، بسیار بالا است. به عنوان نمونه، از سوی دولت اتریش حمایت زیادی برای مراقبتهای بهداشتی، مسکن، مراقبت از کودکان و سایر خدمات عمومی ارائه شده است. سالانه در این کشور، حقوق کارکنان برای چهارده ماه پرداخت میشود، به عبارت دیگر حقوق ماه سیزدهم یا چهاردهم برای کمکهزینههای خرید کریسمس و تعطیلات سال نو میلادی و پاداش در نظر گرفته میشود.
تاریخچه ای از اقتصاد اتریش
رشد اقتصادی پایدار در اتریش، از زمان پایان جنگ جهانی دوم، محقق شده است. تلاشهای بازسازی برای اتریش در دهه ۱۹۵۰، منجر شد به صورت واقعی به میانگین نرخ رشد سالانه بیش از ۵ درصد دستیابی شود و در دههٔ ۱۹۶۰ میانگین به حدود چهار تا پنج درصد رسید. اتریش با رشدهای متعدد متوسط تولید ناخالص داخلی واقعی، در سالهای ۱۹۹۵، ۱۹۹۶، و ۱۹۹۷ به ترتیب ۱٫۷٪، ۲٪ و ۱٫۲٪ دوباره به رونق اقتصادی رسید. این روند با گسترش یافتن تولید ناخالص داخلی واقعی در سال ۱۹۹۸ به میزان ۲٫۹٪ و در سال ۱۹۹۹ به ۲٫۲٪ ادامه یافت.
در ۱ ژانویه، ۱۹۹۵ اتریش به عضویت اتحادیه اروپا در آمد. همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم این عضویت، چالشها و مزایای اقتصادی زیادی را به همراه داشت و باعث جلب سرمایهگذاران خارجی به خود شد. همچنین اتریش، پیشرفتهایی در بهبود موقعیت بینالمللی خود داشته است.
این کشور به عنوان یکی از عضوهای اتحادیه اقتصادی و پولی اتحادیه اروپا EMU) شناخته شده و از نزدیک اقتصاد اتریش با دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بهویژه با آلمان، همگردان شده است. اتریش از ۱ ژانویه ۱۹۹۹، برای تمام کاربردهای حسابداری، ارز جدید یورو را وضع کرد. اسکناسها و سکههای یورو در ژانویه ۲۰۰۲، معرفی شده و جایگزین شیلینگ اتریش شدند.
بازارهای مالی اتریش
کشور اتریش با ثبات سیاسی، توسعه خوب اقتصادی، چهارچوب قانونی مدرن (عمدتاً با گرایش به مقررات اتحادیه اروپا)، شبکه متراکم خدمات مالی، برای ورود سرمایهگذاران به بازارهای مالی اتریش شرایط بسیار عالی و امنی را فراهم کرده است. برخی از این بازارهای مالی عبارتاند از:
listen
دسترسی به بازارهای سرمایهگذاری اتریش از سوی سرمایهگذارهای بینالمللی بسیار نامحدود است. در سالهای اخیر، بازارهای سرمایهگذاری اتریش به طرز قابلتوجهی با دستیابی به مناسبات تکنیکی و حقوقی، مدرنتر شده و امکانات سرمایهگذاری مختلفی به شرکتها ارائه میدهند.
بازار بورس وین
نهتنها بورس وین وظیفه سرپرستی تنها بورس اوراق بهادار اتریش را برعهده دارد، بلکه عهدهدار مسئولیت بازار بورس انرژی اتریش، بازار بورس گاز وین CEGH و EXAA نیز است. جهت اجرای مؤثر و کاربردی معاملات بورس و تعامل بین همهٔ شرکتکنندگان در این بازار، بورس وین، دادههای بازار، زیرساخت state-of-the-art و اطلاعات را در دسترس این بازار قرار میدهد.
بانک های تجاری اتریش
سیستم ارائه وام بانکی بر اساس ساختار اقتصادی اتریش در محیطهای صنعتی کوچک و متوسط، همچنان مثل گذشته تأمینکننده سرمایه برای شرکتها است.
سؤالات رایج وضعیت اقتصادی اتریش
در این قسمت از بخش پایانی مقاله میخواهیم به چند سؤال متداول که توسط کاربران ما دررابطهبا اقتصاد اتریش بیشتر پرسیده میشود پاسخ دهیم؛ این سؤالات عبارتاند از:
- چه کشورهای شرکای تجاری اتریش هستند؟
فرانسه، آمریکا و ایتالیا علاوه بر آلمان که شریک تاریخی اتریش است، از شریکان اقتصادی و مشتریان بعدی صنایع اتریش به شمار میروند و با این کشور رابطه اقتصادی تنگاتنگی دارند.
- در اتریش نرخ تورم چقدر است؟
نرخ تورم در اتریش سالانه حدود ۲درصد و یا کمتر است.
- در اتریش وضعیت کشاورزی چگونه است؟
اتریش در زمینه کشاورزی، به شدت شاهد گرایش به سمت کشاورزی ارگانیک است؛ این کشور در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا با سهم کلی ۲۲ درصد مزارع ارگانیک، در این امر پیشرو است.
- وضعیت اتریش از نظر منابع انرژی به چه صورت است؟
اتریش منابع نفت و گاز و نفت طبیعی برخوردار است که این منابع تا حدودی از واردات نفت و گاز این کشور را بینیاز میکند؛ همچنین در اتریش به طور مداوم تولید برقآبی نیز در حال گسترش است که این امر موجب پیشرو شدن اتریش در زمینه برقآبی در اتحادیه اروپا شده است.
سخن پایانی با وانیکس
در این مقاله از وبلاگ وانیکس سعی کردیم به سؤال اقتصاد اتریش چگونه است پاسخ داده و موارد مرتبط با بازارهای مالی این کشور را بیان نماییم. کسب اطلاع از وضعیت اقتصادی کشورها برای آن دسته از افرادی که قصد مهاجرت و یا سرمایهگذاری در یک کشور خارجی را دارند بسیار مهم است. شما بدون کسب اطلاع از شرایط اقتصادی حاکم بر کشور مدنظر خود نمیتوانید در مهاجرت و یا سرمایهگذاری در آن موفق شوید. همچنین این اطلاعات میتواند با آشنا کردن ما با شرایط اقتصادی سایر کشورها، ما را بیشتر به سمت پیشرفت و تلاش برای رشد اقتصادی سوق دهد.
در نهایت تلاش تیم تولید محتوای وانیکس این است که اطلاعات مفیدی برای کاربرانش ارائه نماید. امیدواریم خواندن این مقاله نیز به اطلاعات شما افزوده و برایتان مفید واقع شده باشد. در صورت هرگونه سؤال و ابهامی از اقتصاد سایر کشورها میتوانید با مشاوران مجموعه ما در ارتباط باشید تا بهترین راهنماییها را از آنان دریافت نمایید.