اعلامیه ارز سندی است که طبق آن، جزئیات نقل و انتقالات ارزی برای کارهای تجاری نشان داده شده است. حال در ادامه همراه ما باشید تا با این سند بیشتر آشنا شویم.
تعریف اعلامیه ارز
همانطور که اطلاع دارید، در تجارتهای بینالمللی برای خرید و فروش کالا از ارز استفاده میشود. حال باید بگوییم عبارت اعلامیه ارز نیز برآمده از این موضوع بوده و تجار با آن سروکار دارند. درباره تعریف آن قابل ذکر است که اعلامیه یک سندی بانکی است که در آن مبلغ ارز انتقال یافته برای خرید کالا و محموله و همچنین ارز ریالی آن و تاریخ و زمان گشایش اعتبار آن ثبت شده است.
روش ارسال اعلامیه ارز
حال که با تعریف این سند مهم در تجارت آشنا شدید در این بخش میخواهیم شما را با روشهای ارسال آن به گمرک آشنا کنیم. همچنان همراه ما باشید. خوشبختانه امروز به دلیل افزایش مبادلات تجاری، امکان ارسال اعلامیه ارز به گمرک تسهیل شده و انجام این امر از طریق سامانه جامع تجارت امکانپذیر است. با نگاهی به مصوبات شورای اجرایی فناوری اطلاعات، میتوان فهمید که امکان ارسال اطلاعات اعلامیه به گمرک با استفاده از سامانه تجارت فراهم شده است. بدین منظور همه تجار و بازرگانان باید بر اساس سند راهنمای پیوست از قسمت بخش مدیریت مجوز ترخیص کالا در روند عملیات گمرکی، اطلاعات مربوط به اعلامیه تامین ارز خود را به سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران ارسال کنند.
فرم اعلامیه ارز جهت واردات کالا
جهت واردات کالا باید فرم اعلامیه ترخیص کالا، از گمرک صادر شود. هزینه فروش ارزی کالاهای وارداتی و پرداخت ارز نیز از سوی بانک مرکزی به بانک کارگزار، با صادر شدن اعلامیه فروش تعیین میشود. در نهایت سازمان گمرک با استفاده از فرم اعلامیه فروش، اقدام به تحویل کالا به خریدار میکند. این فرم در بردارنده اطلاعات مهمی میباشد؛ از جمله موارد آورده شده در فرم اعلامیه ارز جهت واردات عبارت است از:
- کل مبلغ اعتبار
- کد یا شماره فاکتور
- مشخصات اعتبار
- کد ثبت سفارش
- تاریخ گشایش (این تاریخ با توجه به زمان تحویل کالا ثبت میشود که طبق اسناد ارائه شده توسط متقاضى مشخص شده است).
تفاوت های تخصیص ارز با تامین ارز
در مابین صحبت درباره اعلامیه ارز باید به این موضوع اشاره کنیم که برخی تجار تفاوتها میان تامین ارز و تخصیص ارز را ندانسته و برای همین در جریان کاری خود دچار مشکل میشوند. از همین رو در ادامه چندین تفاوت مهم میان این دو مورد را آوردهایم تا کمک حال شما کاربران عزیز باشیم. برای پاسخ دادن به این سؤال که تأمین ارز با تخصیص آن چه تفاوتی دارد، ابتدا باید به تعریف چهار دسته اصلی کالا بپردازیم. به صورت کلی چهار دسته از گروههای کالایی، دربردارنده همه کالا شده و هر کالایی در یکی از این چهار گروه طبقهبندی میشود. گروه کالایی یک جزو آن دسته کالاهایی میباشند که جزو کالاهای مایحتاج و اساسی و مردم بوده و نرخ رسمی آنها معادل هر یورو ۴۲۰۰ است. همچنین باید اشارهکنیم که توسط دولت و از محل فروش درآمدهای نفتی، نرخ این کالاها تامین شده و برای تایید به وزارت صحت تهران ارجاع داده میشوند.
تمامی مواد اولیه، واسطهای و سرمایهای نیز در گروه کالایی دو، دستهبندی شده و تأمین ارز آنها از طریق سامانه نیما و از صادرات محصولات پتروشیمی، مواد معدنی و فولاد امکانپذیر است.
در مورد کالاهای شماره دو، تبصره جدید تعین شده این است که به جهت تخصیص ارز دقیقتر و تسریع فرایند، این دسته از کالاها به گروه کالایی دو به ۱۰ قسمت از ۲۰ تا ۲۹ تقسیمبندی میشوند. به این صورت که برای تخصیص ارز، گروه کالایی ۲۰ در گروه کالایی ۲۱، دارای اولویت میباشد.
گروه کالایی ۳، آن دسته از کالاهای هستند که واردات آنها ضروری بوده و هیچ تفاوتی با گروه کالایی ۲، از جهت عملیات خرید در سامانه نیما ندارند. کالاها مصرفی، بیشترین بخش این دسته از کالاها را به خود اختصاص دادهاند.
در آخر آن دسته از کالاهایی که واردات آنها از نظر قانونی ممنوع بوده و غیرشرعی میباشد در گروه ۴ طبقهبندی شدهاند، اما در تجارت مجوزهایی که برای واردات محصول و خدمات به آنها همواره نیاز است، شامل کد ۱۶ رقمی مجوز تخصیص ارز بانک مرکزی جهت تامین ارز و مجوز ثبت سفارش (کد ۸ رقمی) است.
ارگان های مسئول برای تخصیص و تامین ارز
در ادامه تفاوتهای تامین و تخصیص ارز باید اشاره کنیم که ارگانهای مسئول این دو مورد نیز با هم متفاوت است. بانک مرکزی مسئول تامین و وزارتخانه مسئول تخصیص ارز هستند. همانطور که گفته شد جهت وارد کردن کالاهای تجاری و همچنین دریافت مجوز تخصیص ارز و ثبت، نیاز است که تاجران در سامانه تجارت اقدام به ثبتنام نمایند. طی این اقدام، برای کالاهای بهداشتی، وزارت بهداشت به عنوان متولی وزارتخانه صمت و برای کالاهای کشاورزی، جهاد کشاورزی، دو مجوز مورد نیاز را صادر میکنند؛ اما تمامی این مجوزها در نهایت باید به تایید وزارت صنایع استان برسند تا مجوز ثبت سفارش صادر شود.
بعد از اخذ کد ۸ رقمی مجوز ثبت سفارش، در سامانه ثبت سفارش آن بانک عاملی که توسط واردکننده و صاحب کالا تعیین شده بود، در پرتال ارزی بانک مرکزی، نسبت به ثبت این کد اقدام میکند. این کد برای واردات کالا و تخصیص ارز یا همان گواهی تأمین ارز به کار گرفته میشود.
سخن پایانی با وانیکس
در این مقاله از وبلاگ وانیکس سعی کردیم شما را با اعلامیه ارز آشنا نماییم. همچنین آن دسته از مواردی را هم که به این اعلامیه مرتبط بودند تحت بررسی قرار دادیم. امیدواریم خواندن این مقاله برایتان موثر واقع شده باشد.