به عنوان مثال، اگر محموله شما ۱۰ قلم کالا داشته باشد و ارزش هر کالا ۲۰ دلار آمریکا باشد، ارزش گمرکی کالای شما ۲۰۰ دلار آمریکا خواهد بود. در این مقاله قصد داریم درباره اینکه ارزش گمرکی چیست و چگونه محاسبه میشود یا همان Custom Value صحبت کنیم.
Custom value چیست؟
Custom value ارزشی است که برای تعیین میزان حقوق گمرکی که هنگام واردات کالا به کشور باید بپردازید استفاده میشود. برای اطمینان از عادلانه بودن تجارت جهانی، یک توافق جهانی در مورد چگونگی تعیین ارزش گمرکی وجود دارد. این موافقتنامهها در قانون اتحادیه گمرک آمده است.
هدف از ارزشگذاری گمرکی چیست؟
به دلایل بسیاری، داشتن مجموعهای استاندارد از قوانین برای تعیین ارزش کل گمرکی کالا مهم است. برای مثال، به تعیین میزان حقوق وارداتی که گیرنده بسته باید در مقابل محموله بپردازد کمک میکند. از آنجایی که حقوق گمرکی و مالیات بر ارزشافزوده (VAT) بر درصدی از ارزش کالا محاسبه میشود، مقامات گمرکی باید درک روشنی از نحوه انجام برخی وظایف داشته باشند.
ایجاد یک استاندارد اندازهگیری دقیق که مورد توافق عمومی نیز باشد برای اهداف زیر حیاتی است:
- بهکارگیری اقدامات سیاست تجاری
- تحلیل سیاست اقتصادی و تجاری
- آمار واردات و صادرات
- اخذ صحیح حقوق و عوارض واردات
چگونه ارزشگذاری گمرکی را انجام دهیم؟
برای محاسبه ارزش گمرکی، مقامات گمرکی معمولاً از روش ارزش معاملاتی برای تعیین ارزش فاکتور برای گمرک استفاده میکنند. اما زمانی که در موارد خاص، روش ارزش معاملاتی کافی نباشد، ارزشگذاری گمرکی با استفاده از روشهای مختلف تعیین میشود.
در زیر نگاهی به روشهای مختلف میاندازیم:
- روش ارزش معاملاتی کالاهای وارداتی
روش ارزش معاملاتی اولین و مهمترین روش ارزیابی گمرکی است که در قرارداد ارزشگذاری گمرکی ذکر شده است. در اینجا، ارزش معامله به قیمت واقعی پرداخت شده یا قابل پرداخت برای کالا هنگام فروش برای صادرات اشاره دارد. در این روش، ارزشگذاری گمرکی عموماً بر اساس قیمت واقعی کالای وارداتی است که در فاکتور نیز آمده است.
ارزش گمرکی برابر باارزش معاملاتی است درصورتیکه تمام شرایط زیر رعایت شود:
باید شواهدی مبنی بر فروش برای صادرات به کشور واردکننده در قالب فاکتورهای تجاری، قراردادها یا سفارش خرید وجود داشته باشد.
نباید هیچ محدودیتی در دفع یا استفاده از کالا توسط خریدار وجود داشته باشد به جز موارد زیر:
الف) مواردی که قانون در کشور واردکننده الزام میکند.
ب) مواردی که محدود به منطقه جغرافیایی است که فروش مجدد کالا در آن امکانپذیر است.
ج) مواردی که تأثیر قابلملاحظهای بر ارزش کالا ندارند.
وقتی ارزش معاملاتی بهعنوان روش ارزشگذاری استفاده میشود، قیمت نمیتواند مشمول شرایطی باشد که ارزش کالاهای وارداتی را نمیتوان برای آن تعیین کرد. این شرایط عبارتاند از:
الف) فروشنده به شرطی قیمت کالا را تعیین میکند که واردکننده مقدار مشخصی از کالاهای دیگر را نیز خریداری کند.
ب) قیمت کالا بستگی به قیمت کالایی دارد که واردکننده به فروشنده میفروشد.
با این حال، در صورتی که اطلاعات کافی در مورد جنبههای زیر وجود داشته باشد، میتوان تنظیمات خاصی را در ارزش معامله انجام داد:
- کمیسیون و کارگزاری، بهاستثنای کمیسیون خرید
- هزینههای بستهبندی و کانتینر
- حق امتیاز و هزینه مجوز
- درآمدهای بعدی
- هزینه حملونقل و بیمه
مقامات گمرکی ممکن است تصمیم بگیرند که ارزش صحیح را نمیتوان با استفاده از روش ارزش معاملاتی تعیین کرد، بهخصوص اگر حتی پس از دریافت اطلاعات بیشتر از واردکننده همچنان شک داشته باشند. در صورتی که گمرک از روش دیگری برای ارزشگذاری استفاده کند، باید دلایل آن را کتباً به واردکننده ارائه کند.
- روش ارزش معاملاتی کالاهای مشابه
از این رویکرد برای محاسبه ارزش معاملاتی کالاهای یکسان استفاده میشود اگر:
- کالاها دارای مشخصات فیزیکی و کیفیت یکسانی هستند.
- کالاها در همان کشوری تولید میشوند که کالاها در آنجا ارزشگذاری میشوند.
- کالاها توسط همان تولیدکنندهای تولید میشوند که کالاهایی را که ارزشگذاری میشوند که کالاها را تولید کرده است.
برای آشنایی کامل با دموراژ کلیک کنید
این روش تنها در صورتی استفاده میشود که کالاهای مشابه به همان کشوری که کالا در آنجا ارزشگذاری میشود وارد شود. همچنین کالاها باید همزمان یا تقریباً همزمان با آن کالاهایی که ارزشگذاری میشوند صادر شوند.
استثنائات زیر از شرایط فوق پذیرفته میشود:
- هیچ کالای مشابهی توسط همان فرد در کشور تولیدکننده کالاهایی که ارزشگذاری میشوند تولید نمیشود.
- تفاوتهای جزئی در ظاهر کالاهایی که ارزشگذاری میشوند، ارزشگذاری با استفاده از کالاهای مشابه را ممنوع نمیکند.
- روش ارزش محاسبه شده
این یک روش چالشبرانگیز است و بهندرت استفاده میشود. در اینجا ارزش گمرکی بر اساس بهای تمام شده تولید کالای موردنظر ارزیابی و محاسبه میشود که شامل سود و هزینههای عمومی منعکس شده در فروش کالاهای طبقهبندیشده مشابه است.
مقدار محاسبه شده حاصل جمع موارد زیر است:
- هزینه تولید: ارزش مواد، ساخت و سایر فرایندهای مربوط به تولید کالاهای وارداتی.
- مواد: مواد اولیه، هزینههای حملونقل تا محل تولید و قطعات پیشساخته که بعداً مونتاژ میشوند.
- ساخت: هزینه نیروی کار، هزینههای مونتاژ در صورت وجود عملیات مونتاژ به جای فرایند تولید، و هزینههای غیرمستقیم مانند نظارت کارخانه، تعمیر و نگهداری کارخانه یا اضافهکاری.
- هزینههای بستهبندی، کمک، کارهای مهندسی یا کارهای هنری انجام شده در کشور واردکننده.
مبلغ سود و هزینههای عمومی مانند اجاره، آب، برق و غیره را باید به صورت کلی در نظر گرفت. هزینه بیمه، حملونقل، بارگیری، تخلیه و هزینههای جابهجایی مرتبط با حمل کالا به محل واردات تحت عنوان «سایر هزینهها» قرار میگیرد.
اگر مقدار اشتباه اعلام شود چه؟
حقوق گمرکی که باید پرداخت شود بر اساس Custom value کالایی است که وارد میشود. به همین دلیل مهم است که ارزشگذاری گمرکی به طور صحیح انجام شود.
در مواردی که گمرک تشخیص دهد که Custom value بسیار کم است، این مالیاتها باز پس گرفته میشود.
معرفی شرکت بازرگانی وانیکس
یکی از بهترین روشها برای آسان کردن پیچیدگیهای مسیر واردات کالا استفاده از خدمات یک شرکت واسطه باتجربه است. شرکت بازرگانی وانیکس با تیم مشاوران متخصص و مجرب خود آماده پاسخگویی به سؤالات شما در حوزه واردات و صادرات است. مشاوران این شرکت بهصورت ۲۴ ساعته آماده خدمترسانی به شما مشتریان عزیز هستند. اگر در ارزشگذاری گمرکی کالاهای وارداتی خود دچار مشکل شدید، حتماً با تیم مشاوران وانیکس مشورت نمایید.