اختیار معامله چیست و چه کاربردی در سرمایه گذاری دارد؟
اغلب فعالان بورس با خریدوفروش اوراق بهادار آشنایی دارند. امروزه بیشتر سرمایهگذاریها در حوزههایی همچون سرمایهٔ مشترک، اوراق بهادار و سهام است؛ اما جالب است بدانید تنوع اوراق بهادار به این چند مورد ختم نمیشود؛ لذا در این مقاله از سری مقالات وانیکس، به یکی دیگر از ابزارهای مالی پرکاربرد به نام اختیار معامله یا بهاصطلاح انگلیسی Option میپردازیم که در قراردادهای تجاری معمول هم کاربرد فراوانی دارد و فقط مختص بازار بورس و بازارهای مالی نیست.
واردات کالا با وانیکس تلفن : ۰۲۱۸۸۸۵۲۰۱۳– ۰۹۱۹۴۷۰۶۰۳۵
برای واردات کالا با وانیکس تماس بگیرید تلفن : ۰۲۱۸۸۸۵۲۰۱۳
لیست موارد ذکر شده در مقاله اختیار معامله چیست و چه کاربردی در سرمایه گذاری دارد؟:
تاریخچه اختیار معامله
اختیار معامله چیست؟
تفاوت اختیار معامله و بازار آتی
کاربردهای اختیار معامله چیست؟
انواع اختیار معامله چیست؟
سایر انواع قراردادهای اختیار معامله
تاریخچه اختیار معامله
اولین معاملات در حوزه این اختیار متعلق به یونان باستان است که به اعطای حق اختیار برداشت از باغهای زیتون برمیگردد. تالس، فیلسوف یونانی، شخصی بود که نخستینبار از قراردادهای اختیار معامله استفاده نمود، سپس کشور شیکاگو در سال ۱۹۷۳ فرم استانداردی در ارتباط با این موضوع که فعالیتهای تجاری را در برداشت طراحی کرد که در حال حاضر نیز اکثر قراردادهای این اختیار در قالب چنین فرمهای استانداردی معامله میشوند.
از آن جایی که قیمت اختیار معامله ارتباط مستقیم با چیزهای دیگر دارد، این اختیار یکی از انواع اوراق مشتقه محسوب میشود. در واقع قراردادی است که حق خرید و حق فروش یک دارایی را با قیمت و زمان معین بهطرف معامله داده؛ اما او را مجبور به کاری نمیکند. با برسی انواع ابزارهای مالی میتوان دریافت که این اختیار نسبت به سایر ابزارها از امکانات بیشتری برخوردار بوده و هم چنین به دلیل داشتن اختیارات بیشتر نسبت به سایر ابزارهای مالی، از قیمت بالاتری نیز برخوردار است.
این مفهوم با پیمان آتی و قرارداد سلف نیز تفاوتهایی دارد. در قرارداد سلف و پیمان آتی، هم حق و هم اجبار خریدوفروش به فروشنده اعطا میشود. مثلاً اگر شخصی برای قرارداد آینده برای گله گاوی کوتاهی کند، مجبور است گاوها را تحویل خریدار دهد، مگر این که موقعیت را قبل از انقضای زمان ببندد؛ اما در معاملهٔ اختیار چنین اجباری نبوده و به همین دلیل است که اختیار نامیده میشود.
تفاوت اختیار معامله و بازار آتی
در قسمت قبل به طور مختصر به تفاوت معاملهٔ اختیاری با بازار آتی پرداختیم؛ برای بیان بهتر این موضوع تصور کنید شما دارای برند یک کالا هستید، و برای جذب مشتریان بیشتر و جلب رضایت آنها قیمت محصول را چندان تغییر نمیدهید. در بازار سنتی برای ازبینبردن نوسان قیمتی کالا باید سرمایه زیادی را دارا بوده و جنس زیادی در انبار داشته باشید. با این تفاوت که در بازار آتی میتوانید با تحویل ۴ ماه آینده با ۱۰ درصد ارزش کل، کالا را با قیمت مشخص از تولیدکننده خریداری کرده و دغدغه ۴ ماه آینده را نداشته باشید. در این قسمت از مقاله نیز به چند نمونه از دیگر تفاوتهای این دو اشاره کردهایم.
برای واردات کالا از چین با کمترین هزینه و در سریع ترین زمان با شرکت بازرگانی وانیکس کلیک کنید
تعهد طرفین
پرداخت طرفین
ریسک طرفین
وجه تضمین
بهروزرسانی حسابها
کارمزد معاملات
حداکثر حجم هر سفارش
میزان موجودی لازم
فر آیند تحویل
ساعات معامله
حد نوسان قیمت
نحوه سفارش دهی
برابری وجه تضمین اولیه در سررسیدها
تفاوت اختیار معامله و بازار آتی
کاربردهای اختیار معامله چیست؟
از مهمترین کاربردهای معاملهٔ اختیاری میتوان به تطبیقپذیری آن برای ارتباط با داراییهای سنتی اشاره کرد. هم چنین این اختیار قادر است شرایط به وجود آمده در بازار را تنظیم و کنترل کند؛ بهعبارتدیگر نوعی سپر دفاعی است. مثلاً در شرایطی که در بازار بورس با ریزش مواجه هستیم با استفاده از آن میتوانیم تا حدی از ضررهای مالی جلوگیری کنیم، حتی در شرایطی برای پیشی بینی شرایط بازار میتوان از آن استفاده نمود؛ بنابراین یکی از استراتژیهای مثمر ثمر در بازار معامله برای سرمایهگذاری محسوب میگردد و افراد جهت کاهش ضرر و هم چنین کاهش ریسک از آن استفاده میکنند.
در این قسمت از مقاله به سؤال انواع اختیار معامله چیست، پاسخ میدهیم و شرایط هرکدام را برای شما علاقهمندان عزیز به عرصهٔ مالی را بازگو میکنیم. البته دستهبندیهای مختلفی برای این اختیار وجود دارند؛ اما همکاران ما در مجموعه وانیکس سعی کردهاند تا اصلیترین دستهبندی این موضوع را بیان نموده و توضیحات کامل و جامعی در اختیار شما بگذارند.
یکی از انواع معامله اختیاری، اختیار خرید است. در این قرارداد شخص خریدار حق دارد تا زمان اتمام تاریخ سررسید، برای خرید مقدار سهام مشخصشده در مفاد قرارداد با همان قیمت تعیین شده اقدام نماید.
اختیار فروش معامله
اختیار فروش معامله، در مقابل اختیار خرید معامله قرار دارد. در این قرارداد شخص خریدار حق این را دارد تا در تاریخ سررسید، برای فروش مقدار سهام تعیینشده در مفاد قرارداد با همان قیمت تعیین شده اقدام نماید.
اختیار معامله اروپایی
یکی از انواع معامله اختیاری مدل اروپایی آن است. در این نوع از قرارداد، شخص خریدار تنها در تاریخ سررسید قادر است برای اختیار خود اقدام نماید.
اختیار معامله آمریکایی
در قرارداد معامله آمریکایی شخص خریدار میتواند در بازه زمانی زمان خرید تا سررسید، جهت استفاده از حق و اختیار خود در متن مفاد قرارداد اقدام کند.
اختیار معامله برمودایی
معامله برمودایی، نوعی از قراردادهای بینابین اروپایی و آمریکایی است که در آن امکان استفاده از اختیار، در تاریخ سررسید و یا تاریخهای تعیین شده قبل از سررسید برای خریدار وجود داشته است.
انواع اختیار معامله چیست؟
سایر انواع قرارداد اختیار معامله
قراردادهای اختیار معامله دیگری نیزبرای روابط تجاری معمول در بازار تعریف میگردد، که کمتر در بازار بورس کاربرد دارند و بیشتر مختص سایر بازارها و روابط تجاری بین افراد هستند. برای مثال می توان به قرارداد معامله اختیاری روی اوراق قرضه، روی نرخ بهره، اختیار معاملاتی ارزی، کالایی و موارد دیگری از این دست اشاره کرد.
بازار بورس و دیگر بازارهای مالی در قراردادها و اصطلاحات فراوانی دارند که هرکدام جهت دستیابی به هدفهای گوناگونی توسعهیافتهاند. اگر با خود میاندیشید که آیا نیازی به شناخت تمامی این اصطلاحها و قراردادها است یا خیر؟ در پاسخ باید بگوییم که نیازی به کسب اطلاعات در باره همه اینها وجود ندارد. این قراردادها در عین ناشناخته بودن، نحوه اجرای سادهای داشته و در صورت استفاده درست از آنها بسیار سودآور هستند و شما میتوانید تنها با مطالعه این مقاله به درک صحیح رسیده و سود کلانی بهراحتی کسب نمایید. در این مقاله از سری مقالات وانیکس تلاش کردیم تا در صحیحترین و سادهترین صورت ممکن نکات مربوط به اختیار معاملاتی را بیان کنیم، تا راهگشای مشکلات اقتصادی شما بوده و در آموزش نحوه انجام سرمایهگذاری کمریسک برای شما عزیزان سهیم باشیم.